Ana SayfaGüncelTürkiye basın özgürlüğünde 157’nci ülke oldu

Türkiye basın özgürlüğünde 157’nci ülke oldu

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler’in her sene yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157’nci ülke oldu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye 2018’de bir önceki yıla göre iki basamak geriledi.

Böylelikle Türkiye, 180 ülke arasında 157’nci sırada yer aldı.

DW Türkçe’nin haberine göre, raporda Türkiye’yi “gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi” olarak nitelendiren RSF, 2017 yılında çok sayıda gazetecinin darbe girişiminin ardından bir yılı aşkın süre hapishanede kaldıktan sonra toplu davalarda birbiri ardında yargılanmaya başladıklarını belirtti.

Raporda, Türkiye için “hukukun egemenliği günümüzde sadece solmakta olan bir anı” ifadesi de kullanıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre, dünya genelinde gazetecilere ve basına karşı düşmanlık, özellikle siyasi liderlerin açık bir şekilde desteklemesiyle artıyor.

Raporda, “Siyasi liderlerin basına karşı düşmanlığı artık sadece Türkiye (iki basamak gerileyerek 157’nci sırada) ve Mısır (161’inci sırada) gibi otoriter ülkeler ile sınırlı değil, ki bu iki ülkede ‘basın fobisi’ o kadar belirgin ki gazeteciler düzenli olarak terör suçlamasıyla karşılaşıyor ve [iktidara] bağlılık göstermeyenler keyfi olarak hapsediliyor” denildi.

Listede birinci ile sonuncu ülke değişmedi

Bu seneki Dünya Basın Özgürlüğü listesindeki birinci ile sonuncu ülkeler değişmedi.

Dünyada basın özgürlüğünün en fazla olduğu ülke Norveç olmaya devam ederken, basın özgürlüğünün en az olduğu ülke bu sene de Kuzey Kore olarak listelendi.

Norveç’i ikinci sırada İsveç ve üçüncü sırada Hollanda takip ederken, 178’inci sıradaki Türkmenistan ile 179’uncu sıradaki Eritre de sıralamada en sonda yer alan Kuzey Kore’den hemen önce geldi.