Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci Nedim Türfent’ten mektup var

Tutuklu gazeteci Nedim Türfent’ten mektup var

HABER MERKEZİ – Sosyal medya paylaşımları “örgüt üyeliği” sayılarak 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen kapatılan DİHA’nın muhabiri Nedim Türfent, halen tek kişilik odada tutulduğunu ve bu durumun düzeltilmeme gerekçesine dair cezaevi yetkililerinin kendisine “Seni tekli odadan çıkarırsak her gün birinin haberini yapar, hikayesini yazarsın” yanıtı verdiğini aktardı.

Sosyal medya paylaşımları “örgüt üyeliği” sayılarak 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Hakkari Muhabiri Nedim Türfent, tutuklu bulunduğu Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki durumuna ilişkin bir mektup gönderdi.

Türfent, mektubunda halen tek kişilik odada tutulduğunu belirtti. Cezaevi yetkilileriyle defalarca yaptığı görüşmede durumun düzeltilmediğini söyleyen Türfent, kendisine “Seni tekli odadan çıkarırsak her gün birinin haberini yapar, hikayesini yazarsın” şeklinde yanıt verildiğini kaydetti.

Nedim Türfent’in Mezopotamya Haber Ajansı’nda yayınlanan mektubu şöyle:

“26 Nisan 2017’de Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne getirildim. (Bu arada toplamda 5 kez sürgün yaşadım) O tarihten beri yani 11 aydır tekli odadayım. Bizim tüm arkadaşları ‘normal’ odalarda tutuyorlar, ne hikmetse bana farklı işliyor. Konu hakkında kurum yetkilileri ile defalarca görüştüm. Cevapları şu: ‘Seni tekliden çıkarsak (tecritten) her gün birinin haberini yapar, hikayesini yazarsın!’ Normalde ağırlaştırılmış müebbetlilerin tutulduğu ‘yerde’ tutuluyorum. Ben çıkamayınca kuzenimi ‘normal’ odadan yanıma aldık. 3 arkadaş, ben, kuzenim ve Erzincanlı bir arkadaş ortak avluya çıkıyoruz. Fakat avlu kapıları kapatılınca 3 adımlık bir ‘odada’ kalıyoruz. Günün yarısından fazlası böyle tek geçiyor. Bu süreçte ne yazık ki spor, sohbet gibi etkinliklere de çıkarılmadım ta ki bu aya (Mart) dek. Artık çıkarılıyorum ne güzel!”

Türfent, yanında bulunan 2 arkadaşına da İngilizce öğretmeye çalıştığını belirterek “Hatta yanımdaki arkadaşlar karınlarını ziyadesiyle dolduracak kadar İngilizce öğrendi. Ders veriyorum. Bu konuda kitap sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle İngilizce dergi-gazete ve kitap konusunda” diye kaydetti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in de içerisinde bulunduğu araç 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde durdurulmuştu. Türfent burada gözaltına alınmıştı.

Türfent, gözaltına alınmadan önce kimi sosyal medya hesaplarında ölüm ile tehdit edilmişti.

İlk etapta Türfent’ten haber alınamazken, kamuoyu baskısı sonucu gazetecinin Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı. Daha sonra Türfent, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Türfent’in tutukluluk kararında yaptığı haberler ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilmişti.

Nedim Türfent’in duruşmalarında tanık olarak dinlenenler, işkence altında ifadelerinin alındığını söylemişti. Ancak hiçbir duruşmda Türfent’e tahliye çıkmamıştı.