Ana SayfaGüncelÜç yazardan “Nuri Bilge Ceylan Sineması” üzerine bir kitap

Üç yazardan “Nuri Bilge Ceylan Sineması” üzerine bir kitap

HABER MERKEZİ – Bülent Diken, Graeme Gilloch ve Craig Hammond’ın kaleme aldığı “Nuri Bilge Ceylan Sineması: Türkiyeli Bir Sinemacının Küresel Hayal Gücü”, Metis Yayınları’ndan çıktı. Üç yazar bu kitapta Ceylan sinemasında süreklilik gösteren beş temel temanın izini takip ediyor.

“Uzak”, “İklimler”, “Üç Maymun”, “Bir Zamanlar Anadolu’da” ve “Kış Uykusu” gibi uluslararası birçok ödüle layık görülen filmlerin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın sinemasının temaları üzerine Bülent Diken, Graeme Gilloch ve Craig Hammond’un kaleme aldığı “Nuri Bilge Ceylan Sineması: Türkiyeli Bir Sinemacının Küresel Hayal Gücü” isimli kitap Metis Yayınları’ndan çıktı.

Kitap, Ceylan’ın filmlerinin kendine has üslubuna, havasına ve temalarına sosyolojik ve eleştirel bir bakış getiriyor.

Tanıtımdan

Üç yazar, tartışmacı bir diyalog içinde birlikte yazdıkları kitapta buna girişiyorlar: Ceylan’ın filmlerine ayırt edici özelliğini veren “diyalektik etkileşim anları”nı, paradoks ve çelişkileri çözmeye değil, taklit ederek pekiştirmeye çalışıyorlar. Ceylan sinemasında süreklilik gösteren beş temel temanın izini takip ediyorlar: yersiz yurtsuzluk, nostalji, göç ve yer değiştirme gibi tikel zaman ve mekân biçimlenimleri; süregiden bir hiçlik ve yokluk duygusu; yas, melankoli ve can sıkıntısı; metropoliten modernlik; ulusötesilik. Böylece Ceylan sinemasını filizlenmekte olan bir “Yeni Türk Sineması” bağlamında ele almak yerine, bu filmleri klasik Avrupa (özellikle Fransız, Alman ve Rus) düşüncesi, edebiyatı ve filmleriyle desteklenen ulusötesi bir bağlama yerleştiriyorlar.


26 Nisan’da raflarda olacak olan kitaptan bir bölümü BURADAN okuyabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ahmet Türk'ten 'ortak aday' değerlendirmesi
Sonraki Haber
Nar acısı – Elend Aydın