Ana SayfaEkolojiUNESCO’nun uyarılarına rağmen Dicle Vadisi’nde ağaç kıyımı sürüyor

UNESCO’nun uyarılarına rağmen Dicle Vadisi’nde ağaç kıyımı sürüyor

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı” ismi verilen projenin ilk etabı kapsamında Dicle Vadisi’nde başlatılan çalışma ağaç kıyımına dönüştü. Birçok endemik türün bulunduğu bölgedeki ağaçların kesilmesine ilişkin UNESCO’dan uyarı gelirken, yaşam savunucuları Dünya Kültürel Miras listesinde bulunan 8 bin yıllık Hevsel Bahçelerine zarar verileceği uyarısı yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı” adı verilen projenin ilk etabı Diyarbakır’da Silvan köprüsünde başladı.

Proje kapsamında Devlet Su İşlerinin (DSİ) Dicle Vadisinde başlattığı sazlık ve bataklık ıslah çalışması ağaç kıyımına dönüştü.

MA’dan Lezgin Akdeniz ve Devran Toptaş’ın haberine göre Silvan köprüsünden başlayarak 21 kilometrelik alanı içine alan projeye UNESCO’dan uyarı, yaşam savunucuları ve bölge halkından tepki geldi.

UNESCO’dan uyarı, yaşam savunucuları ve halktan tepki

Islah çalışmaların başlaması üzerine çalışma alanına UNESCO’dan bir heyet gelerek gözlemde bulundu.

Heyet çalışmanın ekolojik sisteme zarar verdiği ve durdurulması gerektiği yönünde beyan verirken, gözlemlerin raporlaştırılacağı bildirildi.

Dicle Nehri’nin debisinin azalmasıyla verimli bahçe ve bostanlara dönüşen bölgedeki halk da ağaç kıyımına bir an önce son verilmesini talep etti.

Islah çalışmasının yapıldığı nehir kıyısında bahçesi bulunan Ali Söylemez, “20 yıldan fazladır burada bostan işi ile uğraşıyorum” dedi ve süreci şöyle anlattı:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden gelen ekipler burada ağaç sayımı yapıp bu ağaçların kesileceğini ve zararlarımızın ödeneceği söylendi. Biz başta itiraz ettik ancak bize burası size ait değil hiçbir hak talebiniz olamaz dediler. Benim bahçemde 272 ağaç vardı. Hepsini kesildi. Burada 80 bahçe var, bahçesinde 500 ağaç olanda var ve bunların hepsi kesilecek.”

Islah çalışması adı altında yapılan ağaç kıyımına bir uyarı da Hevsel Koruma Platformu’ndan geldi.

Birçok endemik tür bulunuyor

Yaşam savunucuları, projenin, Diyarbakır’ın güney batısında Dicle Vadisi içinde yer alan 8 bin yıllık Hevsel Bahçelerine zarar vereceğini belirtirken, Hevsel Koruma Platformu Üyesi Güner Yanlıç ise bölgede birçok endemik türün tehdit altına olduğuna dikkat çekti.

Hevsel Koruma Platformu Üyesi Yanlıç, “Dünyada endemik olan ve sadece Dicle ve Fırat nehrinde yaşayan Fırat kaplumbağası gibi onlarca türe ve yüzlerce mikroorganizmaya ev sahipliği yapmaktadır” ifadesini kullanarak çalışmaya bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi.

Proje şefinden savunma: Kesilen ağaçlar yeniden ekilir

Lezgin Akdeniz ve Devran Toptaş “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı” adı verilen projeyi hazırlayan DSİ’nin yaptığı çalışmanın şefi ile de konuştu.

Şef, söz konusu projede yeşil alanlar, bisiklet yolları, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları olacağını ve kente yararlı olacağını iddia ederken, bahçelerin kaldırılması ve ağaçların kesilmesinde kimsenin mağdur edilmediğini öne sürdü.

Bahçe sahiplerinin işgalci olduğunu savunan şef, UNESCO’nun çalışmaya ilişkin yaptığı itiraz için ise “Hazırlayacakları rapor çalışmamıza herhangi bir engel çıkarmayacaktır. Kesilen ağaçlar yeniden ekilir, yine yetişir. Biz doğa düşmanı değiliz” ifadelerini kullandı.




Önceki Haber
BMGK'nin soruşturma talebine ABD'den ikinci ret
Sonraki Haber
ABD'de cinsel tacizle suçlanan vekil istifa etti