Ana SayfaGüncelUşak’taki Sevgi Evi’nde 28 çocuk istismar ve şiddete maruz bırakıldı

Uşak’taki Sevgi Evi’nde 28 çocuk istismar ve şiddete maruz bırakıldı

HABER MERKEZİ – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ‘bakıma ihtiyacı olan ve kimsesiz çocuklar’ için kurulan Uşak Sevgi Evi’nde 28 çocuğun sistematik olarak cinsel istismar, taciz ve işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “bakıma muhtaç ve kimsesiz çocukların aile ortamında yetişmesi” amacıyla kurulan Sevgi Evleri’nden birinde çocukların cinsel istismar, taciz ve işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Birgün’den Salih Kılınç’ın haberine göre Uşak Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nda 2014 yılı ve öncesinde yurt görevlileri tarafından 28 çocuk sistematik olarak taciz, istismar ve eziyete uğradı.

Buna ilişkin açılan 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 10 Nisan’da görüldü.

28 çocuğun maruz kaldığı demir askılarla dayak, işkence, hakaret ve cinsel taciz, bakanlık müfettişlerinin raporları kaynak gösterilerek iddianamede yer aldı.

Şiddet, istismar, işkence

İddianameye göre o dönemde yurt yönetim memuru V.Ş., bir çocuğu zorla dudağından öpüp, cinsel ilişki teklif etti. Çocukların yanında cinsel organını açarak dolaştı ve buna diğer çalışanlar da şahit oldu.

Ayrıca ikisi engelli olmak üzere yaşı 7 ile 16 arasında değişen çocuklara sistematik şiddet, dayak, hakaret ve eziyet iddialarına yönelik olarak da yurt yöneticileriyle diğer çalışanlar hakkında yargılama yapılıyor.

Davanın 19 Nisan’da görülen duruşmasında dokuz çocuk tarafından şiddetin yurt bünyesinde normalleştirildiği ve bilhassa yurtta temizlik görevlisi olarak çalışan S.T.’nin çok sayıda çocuğa fiziksel şiddet uyguladığı, hakaret ettiği ve aşağıladığı da doğrulandı.

Uşak Barosu avukatlarından davaya müdahillik talebi

Öte yandan, Uşak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu davaya çocuklar yönünden müdahillik talebinde bulundu.

Komisyon adına söz alan avukatlar, “olayda işkence ve nitelikli cinsel istismar suçunun oluştuğunu, bu sebeple görevli mahkemenin Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu ve sanıkların bir kısmının halen kamu görevlisi olması sebebiyle mağdurlara, tanıklara ve toplanacak delillere etki edebilme ihtimali olması sebebiyle tutuklanmaları” yönünde talepte bulundu.

Çocukların temsilcisi olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ise duruşmaya katılmadı.

‘En kapsamlı istismar ve şiddet davası’

Uşak Barosu’nun tutuklama talebi reddedilirken, görevsizlik itirazının da bir sonraki celsede değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 26 Eylül’e ertelendi.

Hukukçular ise, “Uşak Sevgi Evleri Davası’nı Türkiye’de bugüne kadar yaşanan en kapsamlı ve sistematik taciz, istismar ve şiddet eylemlerini içeren bir dava” olarak tanımladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin'de zırhlı polis aracı bir kadına çarptı
Sonraki Haber
Asker ve korucuları taşıyan araç TIR'a çarptı: 25 kişi yaralandı