Ana SayfaEkonomi“Uyanmamız lazım, soyuluyoruz”: OHAL’le milyoner sayısı yüzde 60 arttı, fakir daha da fakirleşti

“Uyanmamız lazım, soyuluyoruz”: OHAL’le milyoner sayısı yüzde 60 arttı, fakir daha da fakirleşti

HABER MERKEZİ – OHAL ilan edildiğinde Türkiye’deki milyoner sayısı 93 bin civarındayken, OHAL’le birlikte milyoner sayısı yüzde 60 oranında arttı. HDP Ekonomi Komisyonu Sözcüsü Garo Paylan, “AKP’nin yoksullardan aldığı vergilerle yandaşlarını zenginleştirdiğini” söylerken, “Uyanmamız lazım soyuluyoruz” diyor.


Haber: Selman Güzelyüz


Hesabında 1 milyon lira veya üzeri parası olan mudi (bankaya para yatıran kimse) sayısı 2018’in ilk iki ayında 2 bin 138 kişi arttı. Bu artışla birlikte yurt içinde ve dışında yerleşik milyonerlerin toplam sayısı Şubat sonu itibarıyla 141 bin 118’e yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre geçen yılın sonunda 2 bin 138 kişi artan milyonerlerin toplam mevduatı 942 milyar 966 milyon liraya ulaştı.

2017 sonunda milyonerlerin toplam mevduatı 909 milyar 979 milyon lira seviyesinde bulunuyordu.

OHAL ilan edildiğinde Türkiye’deki milyoner sayısı 93 bin civarındayken, 3’üncü yılına giren OHAL, milyonerlerin sayısını yüzde 60 oranında artırdı. Böylece 50 bine yakın kişi OHAL döneminde yeni milyoner oldu.

Paylan: Küçük bir azınlık zenginleştiriliyor

HDP Ekonomi Komisyonu Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, konuya dair değerlendirmelerde bulundu.

Paylan, Türkiye bankalarında bulunan paraların dağılımına ilişkin bilgi paylaşarak şunları söyledi:

“81 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bankalarda toplam 1 trilyon 600 milyar lirası var. Bu bir trilyon 600 milyarın bir trilyonu şuanda yalnızca 140 bin kişinin elinde. Yani bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının binde ikisine tekabül ediyor. Bu anlamda servetin büyük bir bölümü küçük bir azınlığın elinde. Geniş kesimi de yoksullukla baş etmeye çalışıyor ve borçlar altında eziliyor. Bakın bir trilyon 600 milyar mevduat var 2 trilyon 300 milyar TL borç var. Yani bu bir trilyon 140 bin kişinin elinde toplanıyor. Bu AKP iktidarının yarattığı savaş ekonomisi ve seçim ekonomisinin sonuçlarıdır.  Ve aynı zamanda yıllardır eleştirdiğimiz vergi politikalarının sonuçlarıdır. Para kazananlardan, rant elde edenlerden vergi alınmıyor, geniş kesimlerden vergi alınıyor, bu vergiler de küçük bir azınlığı zenginleştiriyor.”

“Kamu ihaleleri birkaç gruba veriliyor”

AKP iktidarının kamu ihaleleri üzerinde kendi seçimlerini finanse ettiği yorumunda bulunan Paylan, yine kamu ihalelerinin Türkiye’de üç firmaya yani Limak-Cengiz-Kolin firmalarına verildiğini aktardı.

“Bu hem kendi yandaşlarını zenginleştirmesi, hem de o zenginleştirdiği kişiler üzerinden siyasetin finanse edilmesidir” diyen Paylan, “Diyelim ki birkaç milyarlık ihaleler belli bir gruba veriliyor o gruptaki belli kaynaklar AKP’nin siyasetini finanse etmek için kullanılıyor. Yani Erdoğan kendi oligarklarını yaratıyor ve onlar üzerinde de siyasetini finanse ediyor” şeklinde konuştu.

“Yoksul daha da yoksullaştı”

Türkiye’de kişi başına düşen gelirin düştüğünü belirten Paylan, “2008 yılında kişi başına düşen milli gelir 11 bin dolar iken bugün 10 bin doların altına düşmüş” dedi.

Türkiye ekonomisinde ise her hangi bir büyümenin kaydedilmediğinin altını çizen Paylan, “Yoksullar daha da yoksullaştı ama Erdoğan’ın yandaşları zenginleşti. Küçük bir kesim zenginleşti. Bu siyasetin sonucudur. Ve bu sürdürülemez” uyarısında bulundu.

6 bin yabancı sermayedarın Türkiye’yi terk ettiği yönündeki bilgilere de değinen Paylan, önceki yıllarda AKP iktidarını finanse eden sermayenin Türkiye’den kaçmaya çalıştığını söyledi.

Paylan, “Yerli sermaye de ülkeyi terk ediyor. Ancak daha fazla faizle, daha fazla enflasyon ile daha fazla döviz kuru ile yoksullardan aldığı vergiler ile bu sistemi sürdürmeye çalışacak. Bu da vatandaşların daha da yoksullaşmasını getirecek. Onun için bu durum sürdürülemez” diye konuştu.

Paylan, şunları ekledi:

“Vatandaşlarımızın uyanması lazım artık. Soyuluyoruz. Doğan medya grubunda gördüğümüz gibi 700 milyon dolar Ziraat Bankası’nda alınarak soyuluyoruz. Tüm vergileri yoksullar ödüyor. KDV ile ÖTV ile ya da yaptığımız her alış verişimizde biz o vergileri ödüyoruz. Vatandaşın vergileri ile yandaşlar zenginleşiyor ve AKP’nin seçimleri finanse ediliyor.”


Mezopotamya Haber Ajansı
Previous post
Ekoloji örgütleri birleşti: "Ekoloji mücadelesi sınıf mücadelesinin bir parçasıdır"
Next post
Cinsiyetçi kelimelerine sahip çıkan TDK'den mahkemeye: Görev ve yetkini aşıyorsun