Ana SayfaGüncelVegan-anarşist tutuklu Osman Evcan yeniden açlık grevinde

Vegan-anarşist tutuklu Osman Evcan yeniden açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Vegan-anarşist Osman Evcan, 26 Mart’tan bu yana tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde açlık grevi eylemini sürdürdüğünü açıkladı.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan 59 yaşındaki vegan-anarşist Osman Evcan, 26 Mart’tan beri yine açlık grevinde olduğunu duyurdu.

Yeryüzüne Özgürlük’e mektup gönderen Osman Evcan, cezaevinde kendisine psikolojik baskı uygulandığını ve yiyeceklerine zararlı madde katıldığını beyan ettiği birçok yazılı şikâyetin karşılıksız kalması sebebiyle bu eylemi yapmaktan başka çıkar yol bulamadığını belirtti.

Eylemini sonlandırmak için kendisine psikolojik baskı yapıldığını belirten Evcan, cezaevi çalışanlarına karşı soruşturma başlatılmasını, içine zararlı madde katılmamış sağlıklı vegan yemekleri düzenli alabilmeyi ve diğer mahkûmlarla spor yapma, sohbete çıkma, atölyelere katılma gibi yasal haklarının geri verilmesini talep ediyor.

Kalp ve astım rahatsızlıkları olan Osman Evcan, gönderdiği mektupta şunları kaydetti:

“Şubat ayının sonlarında cezaevi mutfağından gelen yemeklerin çeşitli ve sağlıklı olmaya başladığını görünce tekrar yemeye başladım. Ancak Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan elime ulaşan cezaevi personeline soruşturma açılmayacağını belirten 2018/1274 no’lu yazıya 13 Mart’ta itiraz etmemle birlikte bana getirilen yemekler tekrardan yarım patates gibi şeylere döndü ve hatta 18-19 Mart’ta şiddetli mide ağrılarım yine başladı. Bu işte bir kasıt var! Hiçbir kötü muameleye itiraz etmememiz için bizi terbiye etmeye çalışıyorlar. Kanıt, belge olmadığını söyleyerek suçluları korumuş oluyorlar. 26 Mart 2018’den beri süresiz açlık grevindeyim. Başka seçeneğim kalmadı çünkü. Yakında 60 yaşıma basacağım. Henüz grevin ilk haftasında nefes zorlukları ve kalp sıkışmaları yaşıyorum; ancak bu eylem benim için varoluşsaldır. İfşa etmeseydim kendime olan saygımı yitirirdim. Sonu ölümle sonuçlansa bile taleplerimin arkasındayım.”

Evcan, vegan yemek hakkı için daha önce dört kez süresiz açlık grevine girmiş ve 2012’de hükümlü ve tutukluların iaşe yönetmeliğine vegan-vejetaryen yemek maddesinin eklenmesinde büyük rol oynamıştı.