Ana SayfaDünya‘Yağma, işkence, mülksüzleştirme ve demografik değişim politikası’: SOHR’dan Afrin raporu

‘Yağma, işkence, mülksüzleştirme ve demografik değişim politikası’: SOHR’dan Afrin raporu

HABER MERKEZİ – Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin hazırladığı rapora göre Afrin’de demografik değişim politikası yürütülüyor. Kentte Afrinlilere ait olan ev ve binaların Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adlı harekatına katılan ÖSO gruplarınca yağmalandığının ve el konduğunun bildirildiği raporda, Afrin’deki kent sakinlerinden işkenceye ve darpa maruz kalanların olduğu bilgisinin çeşitli kaynaklarca doğrulandığı belirtiliyor.

Türkiye ve ÖSO gruplarının 20 Şubat’ta ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatı başlattığı Afrin’e 58 gün sonra girmesinin ardından kentteki insani durumuna ilişkin bir rapor yayınlandı.

Yapılan açıklamaya göre Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından hazırlanan rapor yerel kaynaklar ve yaşam savunucularının gözlemleri ve tanıklıkları sonucu oluşturuldu.

Raporda, Afrinlilerin yerinden edildiği, kentte demografik değişim politikası yürütüldüğü yazıldı.

Ayrıca kent içerisinde kimi Afrinlilerin ev ve binalarına el konduğu, kimi Afrinlilerin ise işkence ve darpa maruz bırakıldığı bilgilerinin çeşitli kaynaklarca doğrulandığı açıklandı.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

  • Yerinden edilenlerin ev ve binaları savaşçıların veya birliklerin özel mülkiyetine çevrildi.
  • Bir binayı, tarlayı ve tüm bir köyü askeri bir grubun özel mülkiyetine çevirmek için duvarlara sprey boya sıkıldı.
  • Özellikle Cinderes’te ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatın içinde yer alan Suriyeli grupların, bina sahiplerinin geri dönüşünün yasak olduğunu göstermek için duvarı sprey boyayla işaretlediği gözlemlendi.
  • Kafr Safra köyü askeriyeden olmayanların girmesine engel olunduğu, Türkiye’ye bağlı gruplar ile Türk güçlerinin karargahının yer aldığı kapalı askeri bölgeye dönüştürüldü.
  • Yerinden edilen evlerde bulunan eşyaların onlarca araca doldurduğu ve yağmalandığına tanık olundu.
  • Genç ve yetişkin erkeklerin gözaltına alındığı, tutuklandığı, kent sakinlerinin işkenceye ve darpa maruz bırakıldığı, kendilerine uydurma suçlamalar yönetildiği gözlemlendi.
  • Harekat içerisindeki grupların genç bir erkeği tutukladığı, ona işkence ettiği ve 700 bin Suriye Lirası ödemesinin ardından serbest bırakıldığı yerel kaynaklar tarafından teyit edildi.

Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10. İstanbul Tanpınar Uluslararası Edebiyat Festivali başlıyor
Sonraki Haber
Sabahattin Ali, ölümünün 70. yılında anılacak