Ana SayfaBilim ve TeknolojiYaratıcılığın geliştirilmesi için rüyalara etkiyen uyku takip sistemi geliştirildi

Yaratıcılığın geliştirilmesi için rüyalara etkiyen uyku takip sistemi geliştirildi

HABER MERKEZİ – Birçok bilim insanı ve sanatçının esin almak için uğraş verdiği rüyalardan yararlanmak için Dormio adında bir proje geliştirildi.

Yaşamımızın üçte birlik bölümü uykuda geçmesine rağmen günümüzde üretilen teknolojilerin büyük bir çoğunluğu uyanık olma haline göre geliştiriliyor.

Hatta uyku, uzun yıllardır aklın unutulan diyarı olarak görülüyor.

Böylelikle daha önce Thomas Edison, Nikola Tesla, Edgar Allen Poe ve Salvador Dali gibi sanatçı ve bilim insanlarının elde etmek için uğraş verdiği, uyku ve berrak rüya süresince ender yaşanan yaratıcı, esnek bilişsel yeteneğimize erişme fırsatından yoksun kalıyoruz.

Böylelikle hepimiz derin uykuya muhtaç hafıza güçlendirme, yaratıcı görüş yaratımı, anlamlandırma ve duygu düzenleme süreçlerini etkileme imkanını kaçırıyoruz.

Yedi araştırmacının bir araya gelerek kurduğu Dormio projesi ise, uyanık olma durumu ile bilinçsizlik arasında bulunulduğu sırada uyku halinde gerçekleşen rüyalara etki ederek ve onu yansıtarak insan yaratıcılığının geliştirilmesini hedefliyor.

Araştırmacılar, Dormio adı verilen teknolojiyi şöyle anlatıyor:

Ele giyilen uyku safhası takip sistemiyle sosyal robotların kendine özgü şekillendirilmiş, etkileşimli yetileri ve uyku safhası geçişleri üzerine işitsel geri bildirimi kullanarak Dormio ile bu tekniği modernize ediyoruz. Dormio’yla hipnagojik mikro rüyaları ilk kez uzatabiliyor, içinden bilgi çıkarabiliyor ve ona etkide bulunabiliyoruz: Tüm deneklerimizin gerçekten de uyku öncesi araştırmacılar tarafından seçilen temalar çerçevesinde rüya gördüğünü ve Dormio sistemiyle hypnagogianın* aktif kullanımının düşünce esnekliği, akışkanlığı, detaylandırılışı ve özgünlüğüyle ölçülen insan yaratıcılığını geliştirdiğini belirledik. İsteğe göre yapılan, açık kaynak donanım ve özel olarak hypnagogia için yapılmış yazılım sayesinde kurulan bu etkileşim, külfetli geleneksel uyku takip teknolojilerine duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırmış oldu. Bu sistem hafıza, öğrenme ve yaratıcılık için elzem olan az araştırılmış akıl durumununa ve uykuya yönelik daha fazla araştırma yapılabilmesine olanak sağlıyor.”


*Kişinin uykuya dalarken veya uyanma sırasında duyusal ve fiziksel olarak gösterdiği tüm tepkileri ifade eden geniş kapsamlı bir kavramdır

Karınca Dış Haberler
Previous post
Kadıköy’de bir kız çocuğuna saldırıp serbest kalmıştı: Saldırgan hakkında yakalama kararı
Next post
Silivri'de kadın cinayeti