Ana SayfaEkolojiYargı süreci tamamlanmadan Akkuyu’da temel atılacak, çevreciler uyarıyor

Yargı süreci tamamlanmadan Akkuyu’da temel atılacak, çevreciler uyarıyor

HABER MERKEZİ – Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin yarın temelinin atılacak olmasına tepki gösteren kentteki çevreciler, yargı süreci tamamlanmadan böyle bir projenin başlamaması gerektiğini belirtiyor: “Velev ki inşaat sürecine başlandı. Danıştay, olmadı Anayasa, o da olmadı AİHM durdurma kararı alırsa ne olacak?”

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin temeli yarın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla atılacak.

Çevreciler ve yaşam savunucuları ise duruma tepkili.

Böyle bir proje yapılmadan önce Çevre Etkileri Raporu’nun (ÇED) değerlendirilmesi gerekildiğini belirten Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü Avukat Alpay Antmen, santralin iptali için dava açtıklarını ve hatalı olan ÇED raporunu mahkemenin olumlu bularak santralin yapılmasına yeşil ışık yaktığını ancak dava dosyasının şuan Danıştay 14. Dairesi’nde olduğunu belirterek, uyarıda bulundu:

“Yargı süreci bitmeden temel atılmamalıdır. Velev ki inşaat sürecine başlandı. Danıştay, olmadı Anayasa, o da olmadı AİHM durdurma kararı alırsa yapılan yapı yıkılır.”

Nükleer santralin atıkları ne olacak?

Santralinin çevre ve insan yaşamı üzerindeki yaratacağı olumsuz etkiler, atıkların saklanması ve taşınma biçimi konularındaki belirsizlikleri değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, “Peki nükleer santralin atıkları ne yapılacak sorusu merak konusudur. Bu konuda bizleri bilgilendirmeleri gerekiyor” diye ifade etti.

ÇED raporunun eksik olduğunu kaydeden Can, insanları ve doğayı felakete götürecek bu projenin tartışılması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezi bir şekilde karar alarak uygulanan bu proje toprağa zarar verecek. Bu alanda tarım ürünleri üretilmeyecek duruma gelecek. Denizlere zarar verecek, orada yaşayan canlılara zarar verecek. Santralin olduğu bölge yetişen ürünleri tüketen insanlar da sağlıklı olmayacaktır. Bir an önce bu karardan vazgeçilmeli ve daha doğru bir planla enerji üretilmelidir.”

“Bu proje halk çıkarına değil”

Santralde yaşanabilecek herhangi bir kaza durumunda hem çevrenin hem de kendilerinin ciddi zarar göreceğini dile getiren Mersinli Aycan Özkan da, iktidarın hukuksuz bir şekilde nükleer santral yapmaya çalıştığına dikkat çekti.

Nükleer santral yapımının hızlanmasıyla birlikte Rusya ile Türkiye arasında gizli ticari pazarlığının nişanesi olduğunu vurgulayan Özkan, “Yapılan bu pazarlık halk çıkarına değil, emperyalistlerin çıkarınadır. Halkın çıkarına olmayan bu projeye karşı gelmeli ve mücadele etmelidir” dedi.

Santrale tepki gösteren bir başka yurttaş Kamil Mor ise, Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan faciayı hatırlatarak bunun bir daha yaşanmasını istemediğini belirtti.

Nükleer santrallerin kansere neden olduğunu hatırlatan Mor, “Gelişmiş ülkeler nükleer santral yapımlarını durmuşken, bizim ülkede ısrarla yapmak istenilmesini anlamış değil. Çocuklarımın, torunlarımın yani tüm gelecek kuşaklar için nükleer santrallin kurulmasını istemiyorum” diye konuştu.

Previous post
Düşüş rotasında Türkiye de vardı: Kontrolden çıkan uzay istasyonu Pasifik’e düştü
Next post
İstanbul'da halk otobüsünde şoför bir kadını zorla alıkoydu