Ana SayfaKitapZapatistalar’dan Topraksızlar’a mücadelenin iki yönü: “Toprak ve Özgürlük”

Zapatistalar’dan Topraksızlar’a mücadelenin iki yönü: “Toprak ve Özgürlük”

HABER MERKEZİ – Leandro Vergara-Camus’nün Zapatista ve MST hareketlerini karşılaştırdığı “Toprak ve Özgürlük” isimli kitabı Sümer Yayıncılık’tan çıktı. Çalışma, bu iki hareketin küreselleşen piyasa güçlerine karşı direnişlerine ışık tutuyor.

Leandro Vergara-Camus’nün “Toprak ve Özgürlük” isimli kitabı Burak Esen’in çevirisi ile Sümer Yayıncılık’tan çıktı.

Kitap, 21. yüzyılın toplumsal mücadelelerinde farklı mücadele biçimleriyle gündeme gelen Chiapas Zapatistaları ve Brezilya’nın Topraksız İşçi Hareketi’ni (MST) karşılaştırıyor.

Bu hareketlerin geçmişin köylü hareketlerinden hem farklı hem de beslendiği yönlerini merceğe alan çalışma, iki hareketin beslendiği toplumsal kimliklerin devrimci, dönüştürücü gücüyle neoliberalizme karşı geliştirdiği mücadeleleri irdeliyor.

Leandro Vergara-Camus’nün çalışmasında yanıt aradığı sorusu ise şu: “Bu iki hareketin 20 yılı aşkın bir sürede gerçekleştirdiği nedir ve bu başarılardan nasıl bir alternatif toplumsal model ortaya çıkabilir?”

Tanıtımdan

Chiapas Zapatistaları sadece neoliberalizmin topraksızlaştırmasına karşı mücadele değil, aynı zamanda Meksika’nın yerlisi olan ve topraklarından zorla sürülen halkın dil, kültür ve yaşamlarını güvence altına alma mücadelesini de veriyor. Özerk bölgeler biçimindeki örgütlenme, kendini yönetme deneyimiyle de öne çıkıyor.

Brezilya’nın Topraksız İşçi Hareketi (MST), daha değişken bir toplumsal kesim üzerinde yükseliyor. Hem topraksızlaştırılan köylülere hem işsizleştirilen işçilere hem de toprakları ellerinden alınmaya çalışılan köylülere dayanıyor. Mücadelelerinin en belirgin yönü toprakları “işgal” etme ve yerleşme.

Her iki ülkedeki neoliberal model tarıma dayalı üretimi yok eden ve piyasaya dayalı ekonomik modellerin dayatarak toprağa dayalı toplumsal kesimleri tasfiye edip büyük bir yıkıma yol açıyor.

Toprağın insana yaşamı fısıldayışının uyarıcılığı ve kendisine çekişini dile getiriyor Toprak ve Özgürlük.

Neoliberalizmin toprağı ve insani ilişkilerin yok edici politikalarına karşı, toplumcu üretim, ekonomi ve ilişki biçiminin nasıl örgütlendiğini ortaya koyuyor.



 

Previous post
Bolivyalı piyanist Sergio Escalera, Diyarbakır'da sahne alacak
Next post
14 yaşındaki çocuğunu istismara maruz bırakan erkek serbest bırakıldı