Ana SayfaGüncel24 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

24 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 24 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


19:35 | AKP’nin kendi anketi: Partinin oy oranı yüzde 46 düzeyinde

AKP, son yaptırdığı anketlere göre oy oranını yüzde 46 düzeyinde olduğunu tespit etti.

Partinin araştırmasına göre HDP barajı geçerse, ‘Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı, anayasa değişikliğine yetmeyecek.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

18:48 | Erdoğan: Bana icazeti Pensilvanya değil halkım verdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin iddialarına yanıt verdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

“AK Parti’yi Pensilvanya’dan icazet alarak kurmuşum. İnce, şimdi sen bu iddianı ispatlamadığına göre, davayı açtım, yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Niye yalan söylüyorsun? Senin Genel Başkanın yalancı diye sen de yalancı olmaya mecbur musun? Hadi bakalım ispat et.

“İnce’ye Pensilvanya iddianı ispat edemezsen namertsin dedim. Hala ispat edemedi. Ben Pensilvanya’daki adamdan neden icazet alacağım? Bana icazeti Pensilvanya değil halkım verdi.”

Muharrem İnce, dün düzenlediği Kırşehir mitinginde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fethullah Gülen’in 2000 yılında görüştüklerini iddia edip bu iddiasını gazeteci Nasuhi Güngör’ün kitabına dayandırmıştı.


17:59 | HDP adayı Barış Atay’dan Gezi mesajı

HDP, birçok yerde yaptığı ziyaretlerde “Gezi ruhu ile seçimlere gidilmesi gerektiğini” belirtirken, partinin Hatay Milletvekili Adayı Barış Atay, “Bizle değişecek, biz değiştireceğiz” dedi.


16:40 | CHP’li Bekaroğlu elindeki son rakamları açıkladı: Muhalefet 320 vekil çıkarıyor

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, erken seçimlerde muhalefetin 320 milletvekili çıkararak Meclis çoğunluğunu alacağını söyledi.

Bekaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ise ikinci tura kalacağını ifade etti.

KRT’den Çağlar Cilara’ya konuşan Bekaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Şu haliyle, birkaç gün içinde gelen rakamlarla ki bu rakamlar sayın (Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan’a da gidiyor; bu rakamlarla muhalefet Meclis çoğunluğunu alıyor. Meclis çoğunluğu muhalefetin elinde, 320 civarında milletvekili ile alacak. Bugünkü rakamlarla söylüyorum, kesin bir şekilde ikinci tur söz konusu.”


16:00 | Oy pusulaları tanıtıldı

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde kullanılacak oy pusulaları tanıtıldı.

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

Fotoğraflar AA’dan alınmıştır.


15:40 | AYM CHP’nin seçim sistemiyle ilgili talebini reddetti

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin seçim ittifakı yasasındaki bazı maddelerin iptaline ilişkin yaptığı başvuruyu reddetti.

Böylece erken seçimin 24 Haziran’da yapılması önünde engel kalmadı.

CHP, 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Başvuruda, mühürsüz pusula ve zarfların geçerli sayılması, sandıkların taşınması ve birleştirilmesi, aynı binada oturan seçmenlerin farklı sandık bölgelerine kaydedilmesi, sandık kurulu başkanının belirlenme usulü ile ilgili maddelerin iptali istenmişti.


15:35 | Demirtaş’tan hakim ve savcılara: Tarafsız ve bağımsız yargıyı ilke edinin

Foto: AA

Her hafta Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde tutuklu avukatlar için gerçekleştirilen “Adalet Nöbeti”nde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın mesajı okundu.

“Adaletin mumla arandığı bu günlerde, 61 haftadır Adalet Nöbeti tutup, demokrasi tarihine not düşecek olmanızın büyük anlam ifade ettiği aşikardır” diyen Demirtaş, yargı mensuplarına tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilke edinme çağrısı yaptı:

“Her fırsatta yargının geniyle oynanmaması gerektiğini vurgulayan açıklamalar yaptık. Özellikle, bugün FETÖ adıyla gündeme gelen yapılanmanın hakim ve savcılarına da her fırsatta uyarılarda bulunarak tarafsız ve bağımsız yargıyı ilke edinmelerini söyledik: Ancak, kendi bildiklerini yapmaktan imtina etmediler ve sonlarını gördük. Aynı uyarıları, şimdiki yargı mensupları için de yapıyoruz: Tarafsız ve bağımsız yargıyı ilke edinin, aksi halde yarın sizin için de benzer şeyler konuşulabilir.”

 Demirtaş, mesajında son olarak “Bizler milyonlarız, bizler haklıyız ve bizler hep birlikte kazanacağız” dedi.


15:08 | HDP ekonomi bildirgesini açıkladı

Ekonomi bildirgesini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, tercihlerinin yoksuldan, emekten, barıştan, kadından ve doğadan yana ekonomi politikaları olduğunu söyledi.

Bildirgede, kalkınmanın yerelden başlayacağı vurgulanarak, halkın iradesiyle kararların alındığı, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı esas alan bir ekonomik gelecek vaat edildi.


14:50 | CHP’den HDP’ye: Adil Seçim Platformu kuruldu

24 Haziran erken seçimlerinde sandık güvenliğini sağlamak amacıyla bir araya gelen siyasi partiler ile sivil toplum örgütleri Adil Seçim Platformu’nu kurdu.


14:20 | Bütçe yok ama izin var: YSK’den görme engellilerin oy vermesi için şablon

YSK, erken seçimlerde görme engellilerin oy vermesi için şablon kullanılmasına izin verdi ancak bunun uygulanması için bütçe vermedi.


12:35 | Akşener’den Millet İttifakı’na çağrı

Cumhurbaşkanı adayı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Millet İttifakı”nı oluşturan siyasi partilerin liderlerine çağrı yaptı.

Sözcü’nün haberine göre bir radyo programına katılan Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na parlamenter sisteme dönüşün yol haritasını konuşmak üzere toplantı önerdi.

Akşener, “Parlamenter sisteme hızlı ve sağlıklı bir şekilde geçebilmek için 24 Haziran öncesi bir yol haritası açıklamak millete güven verecektir” diye konuştu.

Ayrıca Akşener’in önümüzdeki günlerde parlamenter sisteme geçiş için “Millet İttifakı” liderlerinden randevu isteyeceği öğrenildi.


12:28 | Seçimlere 24 gün kala: Mardin’de de HDP’lilere operasyon

Seçimlere bir aydan az bir süre kala Mardin Artuklu’da düzenlenen ev baskınlarında HDP İlçe Eş Başkanı Hamide Coltu ve 3 sandık görevlisi gözaltına alındı.


12:10 | Erol Katırcıoğlu: HDP Türkiye’nin geleceğinin partisidir

Sayılı günlerin kaldığı 24 Haziran seçimlerini HDP İstanbul Milletvekili Adayı Prof. Dr. Katırcıoğlu ile konuştuk.

HDP dışında Türkiyelileşmiş bir siyasi parti olmadığını kaydeden Katırcıoğlu, “HDP, Türkiye’nin geleceğinin partisidir” dedi ve HDP’nin barajı aşmasının önemini anlattı.


09:00 | YSK, kesin aday listesini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin kesin aday listesini yayımladı.

Previous post
DSG'den Esad'ın 'ya müzakere ya güç kullanılacak' sözlerine yanıt
Next post
Direnişin 5'inci yılında Taksim'de: "Gezi'deki kardeşlikten hala korkuyorsunuz"