Ana SayfaGüncel24 Haziran’a 42 gün kala: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

24 Haziran’a 42 gün kala: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine bugün itibariyle 42 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutulduğu cezaevinden yürütmeye çalışıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


23:00 | Demirtaş’a gazete yasağı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, kendisiyle ilgili haber yapan gazetelere ve annesinin bir demecinin olduğu Cumhuriyet’in ekine cezaevi yönetimince el konulduğunu bildirdi.

Demirtaş, “Sanırım annemin sözlerinden etkilenerek benim kendime oy vermemden çekiniliyor. Annem ne demiş acaba? Annelerin mesajından değil, terliğinden korkun bence” dedi ve Adalet Bakanı’na “Haberiniz var mı acaba?” diye sordu.


19:50 | İnce: Nazım Hikmet’ten de Mehmet Akif’ten de şiirler okuyacağım

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Manisa’daki mitinginde tarım alanında vaatlerde bulundu.

İnce, “Size söz, üzümün kilosu 2 doların altında olmayacak. Taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Mazotu 3-3,5 lira arasında vereceğiz. Çiftçinin mazotu ucuz olacak” dedi.

Konuşmasında “Sağ-sol yok, cumhuriyet var cumhuriyet. Bu meydanda Nazım Hikmet’ten de şiirler okuyacağım, Mehmet Akif’ten de” diyen İnce, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘bayrak’ göndermesinde bulunduğu Hakkari mitingini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Hakkari’de İzmir marşıyla miting yaptım. Sokakta hoş geldin demeyen bir tek Hakkarili yoktu. Türkiye’de 3B olacak. Barışacağız, büyüyeceğiz, bölüşeceğiz.”


16:15 | Seçim sürecinin ilk üç haftası: TRT’den Cumhur İttifakı’na 38 saat, HDP ve SP’ye 0 dakika

Türkiye’nin kamu yayıncılığı yapmakla görevlendirilen tek yayın kuruluşu TRT, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yapılan araştırmaya göre erken seçim ilanının yapıldığı 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Saadet Partisi’ne ekranda bir saniye bile yer vermedi.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu imzalı habere göre İYİ Parti TRT ekranlarında sadece 9.5 dakika yer alabilirken, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) ayrılan süre 3 saat 4 dakika 28 saniye olarak hesaplandı.

Ekranda en çok yer alan parti ise AKP oldu.

TRT, söz konusu dönemde AKP ile ilgili yayınlara 36 saat ayırırken, MHP ile AKP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’na 37 saat 40 dakika 2 saniye süre verildi.


14:45 | Demirtaş: Alternatif bir iktidar seçeneği ortaya çıkaracağız

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran’da yapılacak olan erken seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtlayan Demirtaş, seçim kampanyasının tüm boyutlarıyla cezaevinden yürütülmesinin imkansızlığına değinerek, “Bu koşulları normalleştiremeyiz” dedi ve sayılı haftalar kalan seçimler için “Siyasette taşları tam anlamıyla yerine oturtma kapasitesine sahip olmayacaktır. Asıl bir sonraki seçimde taşlar yerine oturur” ifadelerini kullandı.

Seçimde ikinci tura kalacağına inandığını belirten Demirtaş, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulan ittifakta HDP’nin yer almamasına ilişkin “Biz İttifakı, barajı geçmek için değil yüz yıllık korkuların, tabuların, hataların yıkılması için istedik” diye konuştu.

Demirtaş son olarak sandık başına gideceklere şöyle seslendi: “Oyların korunması için muhalefet partilerinin de ciddi ve sağlam hazırlıkları olacaktır. Ne rehavet ne de panik havasına gerek yok. İnansın herkes, bu defa olacak. Faşizmi sandığa gömeceğiz. Alternatif bir iktidar seçeneğini ortaya çıkaracağız.”


10:00 | Hollanda’da Türkiye’den politikacılara ‘seçim propagandası’ yasağı hazırlığı

Hollanda’da Başbakan Mark Rutte’nin mensubu olduğu hükümetin büyük ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), Türkiye’den politikacıların ülkede propaganda yapmasının resmi olarak yasaklanmasını istedi.

VVD’nin bu önerisine koalisyonu oluşturan diğer partilerin de sıcak baktığı belirtilirken, konuya ilişkin düzenleme için harakete geçildiği bildirildi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi Türkiye hükümeti üyelerinin ülkede propaganda yapmalarını istemediklerini açıklamıştı.


00:45 | Cumhurbaşkanlığı seçimi için kesin aday listesi Resmi Gazete’de

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, kesin aday listesi şu isimlerden oluştu:

  • AKP-MHP adayı Recep Tayyip Erdoğan
  • CHP adayı Muharrem İnce
  • HDP adayı Selahattin Demirtaş
  • İYİ Parti adayı Meral Akşener
  • Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu
  • Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek

Demirtaş seçim kampanyasını cezaevinden sürdürüyor

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezevi’nde tutuklu bulunmakta.

Diğer adaylardan farklı olarak Demirtaş, tutuklu bulunduğu için meydanlarda yurttaşlara seslenemiyor ve seçim kampanyasını şahsen anlatamıyor. Selahattin Demirtaş, sadece avukatları ve partisi aracılığıyla yazılı mesajlarla Cumhurbaşkanı adayı olarak sesini duyurabiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'a kendiyle ilgili haberlerin olduğu gazeteler yasak: "Kendime oy vermemden çekiniliyor"
Sonraki Haber
Benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi