Ana SayfaGüncel29 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

29 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 29 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP ise seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


20:00 | Akşener: TRT’yi satacağım parasını size vereceğim

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, medyanın muhalefete karşı tavrını eleştirerek, “Dün Kayseri yıkıldı, orada TRT beni tam 38 saniye gösterdi. TRT’yi satacağım parasını size vereceğim” dedi.


16:38 | Erdoğan kurdaki artıştan ‘faiz lobisini’ sorumlu tuttu

Seçim kampanyası kapsamında ilk mitingini Erzurum’da düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dolar/TL kurundaki yükselişten ‘faiz lobisini’ sorumlu tuttu ve ‘dövizinizi TL’ye çevirin’ çağrısı yaptı.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

15:48 | HDP: İstanbul’da hedefimiz 2 milyon oy almak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmaları kapsamında İstanbul’da yaptığı konuşmada, 24 Haziran erken seçimlerinin Türkiye halkları açısından son bir fırsat olduğunu söyledi.

Buldan, “Hedefimiz İstanbul’dan 2 milyon oy almaktır” dedi ve ekledi:

“Herkes Kürtlerin oyunu almak için çalışıyor. Kürtlerin oyu ile MHP’lileri Meclis’e taşımak istiyor. Artık Kürtler AKP’ye sırtını döndü. AKP artık Kürtlerden, Alevilerden ve gençlerden tek bir oy alamayacak.”


15:25 | Bahçeli, MHP’nin seçim beyannamesini açıkladı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Bahçeli’nin gündeme getirdiği ‘af’ konusu, beyannamede de yer aldı.


14:25 | “Öker’in seçilmesi engellendi”

YSK’nin HDP aday listesinde veto ettiği isimlerden Turgut Öker’in avukatı Erdal Doğan, yerel mahkemenin YSK’ye HDP’li ismin yasaklanmış bir hakkının bulunmadığını bildirdiğini ancak buna rağmen ortadan kaldırılmış eski ceza yasasının kısıtlamalarının gerekçe gösterilerek Öker’in adaylığının veto edildiğini söyledi.

YSK’ye bu kararından dönme çağrısı yapan Doğan, “Aksi halde hukuk cinayeti mezarlığına dönen ülkemizde YSK eliyle bir hukuk cinayeti daha işlenmiş olacaktır” dedi.


12:52 | ‘Kürt illerinde 270 bin seçmenin olduğu sandıklar taşınmak isteniyor’

HDP, Kürt illerinde 270 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınmak ve birleştirilmek istendiğini açıkladı. Bu girişimi “Hükümetin seçim sonuçlarına müdahale etme isteği” olarak tanımlayan HDP Milletvekili Mithat Sancar, bu konuda muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanları adaylarına sorumluluk çağrısında bulundu.


12:28 | Demirtaş: 24 Haziran sonuçları 7 Haziran’ı aşacak, eminim

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, milletvekili aday listelerinde Türkiye toplumunu en çok HDP’nin yansıttığını belirterek, 24 Haziran’da partisinin alacağı oy oranının 7 Haziran’ı aşacağını söyledi.


11:40 | MHP’nin ‘af’ vaadi seçim bildirgesine de girdi

MHP, 24 Haziran erken seçimleri için beyannamesini bugün açıklayacak.

AA’nın haberine göre, iki bölümden oluşan beyannamenin ilk bölümünde darbe girişiminin ardından Anayasa değişikliğine gidilen süreç ve getirilen yönetim sistemi değişikliği üzerinde duruluyor.

Beyannamenin ikinci bölümünde ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin seçim kararı sonrası gündeme getirdiği “af” konusu da yer alıyor.

Bahçeli, ‘genel af’ önerisinde bulunmuş, “Ülkü ve ülke sevdalısı olan, davalarının gözü kara yiğitleri olarak bilinen mesela Alaattin Çakıcı, mesela Kürşat Yılmaz, 100 bin ülkücünün imzasıyla aday gösterilseydi, bu kahramanlarımız için de cezaevinden çıkarılmaları için bir kampanya yapılacak mıydı?” demişti. Hükümet ise Bahçeli’nin çağrısını geçiştirmişti.


11:05 | Erdoğan’ın ilk mitingi bugün

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk mitingini bugün Erzurum’da yapacak.

Mitinglerine yarın Aydın ve Balıkesir’de devam etmeyi planlayan Erdoğan’ın, seçim kampanyası boyunca toplam 30 ilde miting düzenlemesi bekleniyor.


10:15 | YSK, geçici milletvekili aday listesini açıkladı

24 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimine ilişkin geçici aday listesi açıklandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan YSK kararına göre, AKP, CHP, HDP, İYİ Parti, MHP ve Saadet Partisi tüm seçim çevrelerinde, Vatan Partisi 87, HÜDA-PAR ise 85 seçim çevresinde seçime katılacak.

Karara göre, Türkiye genelinde 68 bağımsız milletvekili adayı bulunuyor.

YSK kararında, 8 siyasi partinin geçici milletvekili aday listesi ile bağımsız adayların listesi yer aldı.

Geçici milletvekili aday listesinin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

3 bağımsız milletvekili adayının adaylığı düşürüldü

YSK, milletvekili genel seçimine girebilmek için gerekli şartları taşımayan ya da eksik evrak veren 3 bağımsız ismin de adaylıklarını düşürdü.

Buna göre, Kocaeli’nden Niyazi İnce ile Ankara 1’inci bölgeden Kamil Tekbaş ve Selami Karagöz’ün adaylıkları düşürüldü.


10:05 | HDP’de veto edilen isimler yerine yeni adaylar

Yüksek Seçim Kurulu, HDP’nin aday listesinde yer alan bazı milletvekili adaylarının dosyasını veto etti.

HDP, veto edilen kişiler yerine yeni adaylar gösterdi.

YSK’nin Resmi Gazete’de bugün yayımlanan geçici aday listesinde yer alan değişiklere BURADAN bakabilirsiniz.


08:38 | AKPM seçim gözlemcisi gönderecek

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesinde Türkiye’ye gözlemci gönderecek.

AKPM ayrıca, 30 kişilik bir heyetin gözlemci sıfatıyla seçimleri izleyeceğini açıkladı.


08:08 | Saadet Partililere saldırı

Ankara-Konya yolu civarında gece saatlerinde bayraklama çalışması yapan Saadet Partililere saldırı düzenlendi.

Saldırıda aralarında partinin Ankara milletvekili adayı Mehmet Fethi Öztürk’ün de olduğu 7 kişi yaralandı.

Saldırganların MHP’li bir grup olduğu, saldırganların başında MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya olduğu belirtiliyor.