Ana SayfaGüncel33 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

33 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 33 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP ise seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:30 | Kılıçdaroğlu’ndan aday listesi hakkında ilk açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aday listeleriyle ilgili ”Listeleri kimseleri dışlamadan, ötekileştirmeden hazırladık” dedi.

Listede yer alamayanlara teşekkür eden Kılıçdaroğlu, ”Geride bıraktığımız parlamenter dönemde görev üstlenip, önümüzdeki dönemde parlamentoda olamayacak olan tüm arkadaşlarıma şükranlarımı, vatandaşlarım adına teşekkürlerimi iletiyorum. Her bir arkadaşım, büyük bir özveri ve kararlılıkla, vatanperverlik duygusuyla görevini yerine getirdi. Nerede bir mağdur veya mağduriyet varsa milletvekili arkadaşlarım orada oldu” ifadelerini kullandı.

CHP lideri 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin ise “Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Muharrem İnce kazanacak, CHP kazanacak, Millet ittifakı kazanacak. Ancak bu seçimlerde bir avuç yandaş dışında kaybeden olmayacak. Çünkü herkesi kucaklayacağız, herkese huzuru ve adaleti getireceğiz” sözlerini kaydetti.


18:00 | HDP Demirtaş’ın tahliyesinin reddine itiraz etti

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı ve eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesinin reddedilmesinin ardından Demirtaş’ın avukatları ret kararına itiraz etti.

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin Demirtaş hakkında verdiği ret kararına yapılan itiraz öncesinde HDP heyeti Demirtaş’ın tahliye talebinin ret edilmesini basın açıklaması ile protesto etti.

Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Demirtaş’ın “rehine durumunda” olduğunu belirterek, Demirtaş’ın tahliyesinin reddi için “Seçime gölge düşürmektedir” dedi.

HDP Hukuk Komisyonu’ndan Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise hem Anayasa Mahkemesi hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) cephesinden hukuki sürecin takipçisi olacaklarını kaydetti.


16:40 | Piroğlu’ndan Tosun’a: HDP adayları hedef ve amaçlarını Karınca’ya anlattı

24 Haziran erken seçimlerine hazırlanan HDP’nin milletvekili aday listesinin kesinleşmesinin ardından Ankara’da büyük bir aday tanıtım toplantısı düzenlendi.

Türkiye’nin her köşesinden adayların katıldığı tanıtım toplantısında öne çıkan en önemli konu, HDP’nin toplumun tüm kesimlerinden isimlere listesinde yer vermesi oldu.

Barış Atay’dan Remziye Tosun’a HDP listesinde yer alan ve toplumun farklı kesimlerini temsil eden isimler gazetemize yaptıkları açıklamada hedef ve amaçlarını anlattı.


15:17 | CHP adayı İnce: Benim farkım ne olacak?

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Düzce mitinginde “Benim farkım ne olacak?” diyerek seçilmesi durumunda yapacaklarına ilişkin mesajlar verdi.


14:25 | Kadın aday sayısı en çok HDP’de

24 Haziran erken seçimleri için siyasi partiler, milletvekili aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti.

Sunulan 600 kişilik aday listeleri içerisinde partiler arasında en fazla kadın aday gösteren parti HDP oldu.

AKP’nin listesinde 126, CHP listesinde de 137 kadın adaya yer verilirken, HDP’nin gösterdiği kadın sayısı ise 230 oldu.

Kadın adayların bazıları, aday gösterildikleri kentlerin ilk sırasında yer aldı.

Hemen her kesimden kadınları aday gösteren HDP, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Ebru Günay ile kadın cinayetleri davalarına bakan avukatlar Züleyha Gülüm, Döndü Ceren Şimşek, Diren Cevahir Şen’i de ilk sıralarda aday gösterdi.


14:15 | Demirtaş’tan HDP milletvekili adaylarına mesaj

HDP’nin aday tanıtım toplantısına tutuklu bulunduğu cezaevinden mesaj gönderen cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran’ın dönüm noktası olduğunu ifade ederek, “Çünkü sizler en zor zamanda ‘Kral çıplak’ demeyi başarmış olan halk temsilcilerisiniz. Her birinizin, bu değerli misyonu layıkıyla temsil edeceğinden kuşkum yoktur” dedi.


11:55 | HDP Kadın Meclisi seçim bildirgesini açıkladı

HDP, 24 Haziran erken seçimleri için aday gösterdiği isimleri kamuoyuna tanıttı.

HDP Kadın Meclisi de düzenlenen etkinlikte seçim bildirgesini açıkladı. ‘Kadınlarla Değişir’ sloganıyla hazırlanan bildirgede, “Biz kadınlar bir araya daha sık geliyoruz, birbirimize daha çok inanıyor ve güveniyoruz. Yan yana geldiğimizde ortaya çıkardığımız kolektif gücün farkındayız” denildi.


10:42 | Barış Atay neden HDP’den aday olduğunu anlattı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucu üyelerinden sanatçı Barış Atay, 24 Haziran erken seçimleri için Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Hatay 1’inci sıradan milletvekili adayı gösterildi.

Barış Atay, HDP’den aday olma nedenini şu sözlerle anlattı: “HDP’nin üzerindeki baskı ve TİP’in işçi sınıfı hareketleriyle, sınıf mücadelesiyle ilgili tavrı ortaklaşmayı, faşizme karşı beraber mücadeleyi gerektirdi.”


09:25 | Erdoğan: Milletvekili adaylarından yazılı taahhüt alındı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin milletvekili adaylarını belirlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, adaylardan yazılı taahhüt de alındığını söyledi.

Bosna Hersek dönüşü uçakta konuşan Erdoğan, milletvekili aday listelerini hazırlarken ehliyet ve liyakata önem verdiklerini belirtti ve “Parlamentodaki prensiplerimize dikkat etmemiş, devamda hassasiyet göstermemiş arkadaşlarımızı listeye koymadık” dedi.

NTV’nin haberine göre adaylardan, haftanın üç günü Ankara’da geri kalan zamanda da seçim bölgelerinde çalışma taahhütü aldıklarını söyleyen Erdoğan, milletvekillerinin çalışmalarını her hafta rapor edeceğini belirtti.


08:35 | Aday listeleri 30 Mayıs’ta kesinleşecek 

24 Haziran’daki genel seçime katılacak olan siyasi partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sundu.

Olası eksiklerin tamamlanması ve itirazların incelenmesinin ardından kesin aday listelerinin 30 Mayıs Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmesi bekleniyor.


Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın tahliye talebi reddedildi

HDP listesini YSK’ye sundu: İşte il il HDP milletvekili adayları

CHP aday listesini YSK’ye sundu: Ali Şeker yeniden listede

AKP listesini YSK’ye sundu: 167 milletvekili yeniden aday




Önceki Haber
Hakkari'de 30 bölgedeki yasak uzatıldı


Sonraki Haber
Nedeni ekonomi: İtalya'daki yeni hükümet ile AB karşı karşıya gelebilir