Ana SayfaGüncel35 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

35 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 35 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP ise seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


19:10 | İnce, Adana’dan Erdoğan’a seslendi: Senin derdin Filistin değil seçim

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Adana mitinginde yaptığı konuşmada vaatlerini sıraladı.

İnce, hukuk ve huzur vurgusu yaparak yolsuzluk ve hırsızlık yapmayacaklarını belirterek, “Şeffaf olacağız, denetlenebilir bir düzen kuracağız” dedi.

Dış politikanın akılla yürütülmediğini dile getiren İnce, “Dış politikayı iç politikaya oynayarak değil akılla yöneteceğiz” diye konuştu.

AKP’nin Filistin çıkışına da değinen İnce, “Senin derdin Filistin değil senin derdin seçim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle ilgili kullandığı ‘gariban’ ifadesini de hatırlatan İnce, Erdoğan’a bir kez daha “Bana ‘gariban’ dedi. Beraber vekilliğe başladık. Ben nasıl gariban kaldım sen nasıl zengin oldun?” diye sordu.


18:50 | Erdoğan Avrupa’daki Türklere seslendi

Resmi ziyaret için Bosna Hersek’te bulunan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçimler öncesi Avrupa’da yaşayan Türklere hitap etti.

“Yaşadığınız ülke vatandaşlık veriyorsa mutlaka alın” sözleriyle Avrupa’daki Türklere seslenen Erdoğan, “birlik olma”nın yanında bir de şu çağrıyı yaptı:

“Avrupa devletlerindeki parlamentolarda ülkemize en büyük husumeti Türkiye kökenlilerin gösteriyor olması, bize karşı kurulan tuzağın nerelere kadar vardığını gösteriyor. İnşallah bu oyunu da hep birlikte bozacağız. Sizlerden benim ricam yaşadığınız ülkelerdeki siyasi partilerde aktif şekilde rol almanızdır. O parlamentolarda ülkemize hainlik edenler değil sizler yer almalısınız.”

Erdoğan yaklaşan seçimlerle ilgili de, “24 Haziran’da sadece cumhurbaşkanı, milletvekili seçmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin gelecek bir asrının tercihini de yapacağız” dedi.


16:50 | Osmaniye’de konuşan İnce, eğitimden dış politikaya vaatlerini anlattı

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Osmaniye’de yaptığı konuşmada, eğitim konusunda atacakları adımları açıkladı.

İnce, eğitim sistemini 1 yıl boyunca tartışacaklarını, bunu da ülkücüler ve sosyalistlerle yapacağını, muhafazakarlara da ‘Sen de fikrini söyle’ diyeceklerini aktardı.

İzleyeceği Suriye politikasını da anlatan İnce, Suriye’de Türkiye’nin büyükelçisi yok. Böyle bir şey olur mu? Bunu sonlandıracağız” dedi ve “Barışacağız, çaresi yok” mesajı verdi.

“Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayacağız” diyen İnce,  Suriye’de yeni bir anayasa yapılması ve buna destek olacaklarını vurguladı.


15:14 | Erkan Baş’tan adaylık açıklaması

HDP’de, 21 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulacak olan milletvekilliği adaylık listesi için mesai devam ediyor.

Gazeteci Ahmet Şık’ın İstanbul için aday adaylığını açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği HDP’de, sol partilerden önemli isimlerin de kulislerde adı geçiyor.

Kulislerde adı geçen isimlerden Türkiye İşçi Partisi (TİK) Genel Başkanı Erkan Baş, HDP’den milletvekili aday adayı olacağını açıkladı.

Baş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “HDP’den öneri geldi. Arkadaşlarım, dostlarım, yoldaşlarım destekledi, Partim görev verdi. Hazırız. #SözKardeşim, işçilerin, gençlerin, devrimcilerin, sosyalizmin sesini meclise taşıyacak; düzenin çarkına çomak sokacağız” dedi.


15:00 | İttifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde partilerin ve ittifakların birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) kura çekimi yapıldı.

Kura sonucu parti ve ittifakların oy pusulasındaki yerleri şöyle:

  1. Cumhur İttifakı
  2. Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)
  3. Vatan Partisi (VP)
  4. Halkların Demokratik Partisi (HDP)
  5. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
  6. Millet İttifakı

Kura çekimine göre ittifak içi sıralama ise şöyle:

Cumhur İttifakı

  1. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)
  2. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

Millet İttifakı 

  1. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
  2. Saadet Partisi (SP)
  3. İYİ Parti

14:55 | ‘Barış Atay HDP’den aday adayı olacak’ iddiası

Tiyatrocu Barış Atay’ın 24 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunduğu iddia edildi.

Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Atay’ın kendisine bu yönlü bir teklifin yapıldığını teyit ettiği belirtildi.

Atay, adaylığına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.


13:10 | Ahmet Şık: İstibdatın değil demokrasinin yanında saf tutmak insan olmanın gereğidir

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili aday adayı olan gazeteci Ahmet Şık, adaylığına dair soruları yanıtladı ve aday olmak için neden HDP’yi seçtiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özellikle batıda seçmeninin aklını ve vicdanını birleştirerek bir karar vereceğine inandığını belirten Şık, “Neden HDP’yi seçtiniz?” sorusuna “İstibdatın değil demokrasinin yanında saf tutmak insan olmanın gereğidir” yanıtını verdi:

“HDP ile CHP arasında eşit mesafede durmaya çalışan birisiyim ama ezen ezilen ilişkisinden doğru baktığımızda HDP’den yana saf tutmak doğrudur. Biraz vicdan sahibi olan herkesin, eğer taraf tutmak gerekiyorsa HDP’nin yaşadığı bu sıkıntılı süreçte Kürt siyasal hareketine omuz vermesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanların bir takım siyasal tercihleri olabilir. Ama hangi siyasal tercihlere sahip olunursa olunsun güçlünün değil haklının, iktidarın tetikçisi olma rolünü üstlenen yargının değil hukukun üstünlüğünün, bir suç örgütünün propaganda aracı haline dönüşen medyanın değil basın özgürlüğünün ve istibdatın değil demokrasinin yanında saf tutmak insan olmanın gereğidir.”


12:04 | Burası Cizre: Binler sokaktaydı, “Direne direne kazanacağız” dedi

HDP, yasaklar döneminde ölümler ve yıkımın yaşandığı Cizre’de binlerin katılımıyla kadın seçim bürosunu açtı.

Büro açılışı büyük bir mitinge dönüşürken, yasaklar sırasında yaşamını yitirenlerin ailelerinin yer aldığı açılışta konuşan HDP’li Feleknas Uca, Cizre’nin hiç diz çökmediğini belirterek, “Katliamlara ve talanlara karşı 24 Haziran’da sandıklarda cevabımızı vereceğiz” dedi.

Kadın seçim bürosunun açılışının ardından binlerce kişi tekrardan Kürtçe ezgiler eşliğinde halaya durdu. Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda binlerin halayı geç saatlere kadar devam etti.


12:00 | Demirtaş: HDP’siz hiç kimsenin zaferi mümkün değil

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Almanya kamu yayıncılık kuruluşu WDR’in sorularını yanıtladı.

Demirtaş, “Mevcut durumda HDP’siz muhalefet ittifakının Erdoğan karşısında zaferi mümkün mü?” şeklindeki soruya “HDP’siz hiç kimsenin zaferi mümkün değil. Anketler de, meydanlar da bunu gösteriyor” sözleriyle yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda  ilk icraatının ne olacağı şeklindeki soruyu ise, “Çatışmalarda evladını yitirmiş bir Türk anne ile bir Kürt anneyi buluşturup, ikisinin de ellerinden öpüp barışı sağlayabilmem için desteklerini ve dualarını isteyeceğim” diye yanıtladı.


11:30 | Demirtaş’a kendi röportajı da ‘sakıncalı’

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın kendisiyle ilgili haber yapan gazetelere ve annesinin demecinin olduğu Cumhuriyet’e cezaevi yönetimince el konulmasının ardından röportajının yayımlandığı Birgün gazetesi de gecikmeli verildi.

Gazetenin Demirtaş’a verilmemesinden bir gün sonra Edirne Cezaevi Eğitim Kurulu’nun yaptığı toplantıda alınan kararda, Birgün gazetesinde Demirtaş’ın söyleşisinin bulunduğu sayfaya atıfta bulunularak “Kurum çalışanları hakkında yalan ve karalayıcı haber yaparak kurum çalışanlarının töhmet altında bırakıldığı” öne sürüldü.


08:50 | TBMM Başkanı Kahraman: 24 Haziran’da sandığın sağlam çıkması lazım

Birlik Vakfı’nın Sultanahmet’teki merkezinde konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 24 Haziran seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kahraman, “Zira Türkiye makas değiştirdi. 24 Haziran bu bakımdan çok mühimdir. Bu seçimler dışarıdan çok yakından takip edilir. Onlar için ‘Türkiye istikrarını kaybetsin’ hedefi vardır. Ne zaman gelişsek bir darbe ile karşılaşırız” ifadelerini kullandı.

Kahraman ayrıca, “24 Haziran’da sandığın sağlam çıkması lazım” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ezidilerin taziye evinin yıkılmasına tepki: "Palmira'yı yıkan IŞİD zihniyeti ile aynı"
Sonraki Haber
Kongo'da ebola salgını: Ölü sayısı artıyor