Ana SayfaDünyaAfrin’deki isimler Türkçeleştiriliyor; Kürt, Ezidi ve Alevilere dair izler bir bir siliniyor

Afrin’deki isimler Türkçeleştiriliyor; Kürt, Ezidi ve Alevilere dair izler bir bir siliniyor

HABER MERKEZİ – TSK ve ÖSO gruplarının girdiği Afrin’de Kürtlere, Alevilere ve Ezidilere dair izlerin silindiği, binlerce yıllık taşınabilen tarihi varlıkların da kentten taşındığı iddia ediliyor. Tüm bu kararların ise daha önce Türkiye’de toplanan ve “Afrin, Antakya’ya ait olacak” vurgusunda bulunan meclis eliyle alındığı belirtiliyor.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte 20 Ocak’ta operasyon başlatıp 58 gün sonra yani 18 Mart’ta girdiği Afrin’de demografik yapı değiştiriliyor.

Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürerken yapılan kimi değerlendirmelerde hükümetin “Afrin’i asıl sahiplerine teslim edeceğiz” sözlerine ve kentin demografik özelliklerine dikkat çekilerek, ‘etnik temizlik’ uyarısı yapılmıştı.

Öyle ki Türkiye ve ÖSO gruplarının kente girmesinin ardından Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) hazırladığı raporda Afrin’de demografik değişim politikası yürütüldüğünü duyurmuştu.

Britanya’nın saygın dergilerinden Economist de henüz Nisan ayında paylaştığı bir haberinde Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin bir kısmının ve İdlib’dekilerin Afrin’e getirilmek istendiği iddiasına yer vermiş ve bunun kentin demografisine etkisine dikkat çekmişti.

Kentten gelen son bilgiler ise bu değişimin uygulamaya geçirildiğini gösteriyor.

Halihazırda Afrin’e Şam’ın Guta bölgesinden taşınan selefiler ve aileleri yerleştiriliyor.

Kürtçe isimler değiştiriliyor, izler siliniyor

Kuzey Suriye’deki gazeteci Erdoğan Altan’ın Mezopotamya Haber Ajansı’nda (MA) yer alan haberine göre 18 Mart’ta Afrin’e giren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO güçleri, kalan az sayıdaki aileyi ve geri dönen Afrinlileri “kentten kaçırtmak için” çeşitli yollara başvuruyor.

Haberde, daha önce de gündeme gelen “kaçırma, işkence, öldürme, gasp, talan ve tecavüzün bir yönteme dönüştüğü, bu nedenle de kentte kalan son Kürtlerin de topraklarını terk etmek zorunda kaldıkları” iddia ediliyor.

Gazeteci Altan’ın haberinde dikkat çeken bir diğer nokta ise Afrin’de Kürtlere dair izlerin silinmeye çalışıldığı iddiası.

TSK ve ÖSO güçleri kente ilk girdiklerinde Demirci Kawa heykelini yıkmıştı. Şimdi de bölgedeki Kürtçe isimlerin değiştirildiği belirtiliyor.

MA’daki haberde Raco ilçesinin “Girê Kevirê Ker” olan isminin “Şehitler Tepesi” olarak değiştirildiği, yine köy isimleri ve başta kent hastanesi olmak üzere kurumların adının da Türkçeleştirildiği aktarılıyor.

Bir diğer iddia da binlerce yıllık taşınabilen tarihi varlıkların Türkiye’ye taşındığı yönünde. Haberde yer alan kimi bilgiler şu şekilde:

  • Viyan Amara Kültür Merkezi, çocuklara Türkçe öğretilen bir merkeze dönüştürüldü.
  • Afrin Üniversitesi’ne bağlı meslek edindirme merkezi cezaevine dönüştürüldü.
  • Şeriat Lisesi, şeriat mahkemesine çevrildi.
  • AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Muhammed Nakşibendi, Afrin müftüsü olarak görevlendirildi.
  • Ezidi köyleri (Feqîra, Sînka ve Qîbarê) askeri karargahlara dönüştürülürken, Ezidilerin buralara girişi yasaklandı.
  • Mabata ilçesi köylerindeki Alevilerin kullandığı cemevi, Sultan Murad Tugayı’nın askeri karargahına dönüştürüldü. Alevilerin Yaxmur Dede Ziyareti de dozerle yıkıldı, yerine askeri karargah inşa ediliyor.

Kararları Türkiye’de toplanan Meclis alıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin kent merkezine girmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı’nın Twitter hesabından paylaşılmıştı.

TSK ve ÖSO’nun Afrin’e girişinin ardından Mart ayında Antep’te Türkiye’nin gözetiminde “Afrin Kurtuluş Kongresi” toplanmıştı.

Söz konusu grubun sözcüsü Hesen Şindi, bir yerel meclis oluşturduklarını belirterek, bunun koordinasyonunun Hatay Valiliği tarafından üstlenileceği bilgisini vermişti. Sözcü, Afrin için Türkiye’den bir vali belirleneceğini belirterek “Afrin, Antakya’ya ait olacak” demişti.

Afrin’de demografinin değiştirildiğine işaret eden son işlemler de dahil tüm kararlar Türkiye’de oluşturulan bu ‘sivil meclis’ eli ile alınıyor. Söz konusu kararların altında bu meclisin imzası bulunuyor. Böylece alınan kararlara meşruiyet sağlandığı belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’de adaylar netleşti: Listede kimler var, öne çıkan isimler hangileri?
Sonraki Haber
Venezuela’da seçimler: Muhalefet ‘hile var’ dedi, katılım yüzde 46'da kaldı, Maduro yeniden başkan seçildi