Ana SayfaGüncelAKP’ye yakın araştırma şirketi: İlk tur bıçak sırtı, seçimin 2. tura kalma ihtimali güçlü

AKP’ye yakın araştırma şirketi: İlk tur bıçak sırtı, seçimin 2. tura kalma ihtimali güçlü

HABER MERKEZİ – AKP’ye yakınlığıyla bilinen MAK Danışmanlık, yaptıkları ölçümlere göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması ihtimalinin güçlü olduğunu söyledi. Araştırma şirketine göre birinci turda HDP’nin oy performansı belirleyici olacak.

Hükümete yakın kamuoyu araştırma şirketi MAK Danışmanlık, yaptıkları ölçümlere göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması ihtimalinin güçlü olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e konuşan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “Seçim ilk tur için bıçak sırtı gibi görünüyor. İkinci tur ihtimali güçlü biçimde var” derken, HDP’nin baraj altında kalması halinde ise AKP’nin fazladan en az 60 milletvekili çıkaracağını belirtti.

Seçim sonuçları için “HDP’nin oy performansının belirleyici olacağını” vurgulayan Kulat’ın, partilerin oy oranları ve ittifakların son durumuna ilişkin açıklaması şu şekilde:

  • İYİ Parti, kurulduğunda daha yüksek bir oy oranına sahipken, belli bir süre sonra oylarında düşüşler oldu. Ancak seçim süreciyle birlikte tekrar toparlanma içindeler. Biz İYİ Parti’yi yüzde 10’lar düzeyinde görüyoruz.
  • CHP’de belli bir oranda oy kaybı olabilir ama çok ciddi bir oran olmayacağı görüşündeyiz.
  • SP ise en son 1 Kasım seçimlerinde yüzde 0.6 oranında oy almıştı. Şimdi Karamollaoğlu’nun son öne çıkışı ve ittifak sonrası oylarında ciddi bir yükseliş var. SP, seçimi yüzde 2’ler, hatta biraz daha üstü ile bitirirse şaşırtıcı olmaz.
  • MHP ise bize göre yüzde 7-8’lerde. Ancak MHP, İYİ Parti gittikten sonra 1 Kasım seçimlerinde AKP’ye kaptırdığı seçmeni bir miktar geri alıyor. Yani aslında ortağından oy alıyor. Bu da dışarıdan bir seçmen girişi değil. İttifakın kendi içindeki seçmenin yer değiştirmesi olarak görülüyor.
  • HDP’nin oy performansı belirleyici olacak. HDP şu an yüzde 8-9’lar düzeyinde. HÜDA PAR’ın nasıl bir sonuç alacağı da HDP’nin durumunu yakından ilgilendiriyor. HÜDA PAR’ın oy oranını yükseltmesi durumunda seçime tek başına giren HDP’nin baraj altında kalma riski doğabilir, bu durumda da AKP en az 60 fazladan vekil çıkaracak.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnce: Akşener beni yardımcısı yaparsa ikinci turda onu desteklerim
Sonraki Haber
'Top geçer adam geçmez': Malatyalı İkranur'un futbol hikayesi Guardian'da