Ana SayfaGüncelAladağ Katliamı Davası’nda yurt müdüründen çocuklarını kaybeden ailelere: ‘Bana iftira atıyorlar’

Aladağ Katliamı Davası’nda yurt müdüründen çocuklarını kaybeden ailelere: ‘Bana iftira atıyorlar’

HABER MERKEZİ – Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 kişinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili açılan davanın altıncı duruşması görüldü. Duruşmada konuşan yurt müdürü Cuma Ali Genç, hayatını kaybeden çocukların ailelerinin kendisinden şikayetçi olmamalarını beklediğini belirterek, “Aileler bana iftira atıyor” dedi. Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, yeni bir bilirkişi raporunun beklemesine karar vererek duruşmayı 7 Eylül’e erteledi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi ve 24 öğrencinin yaralanmasına ilişkin açılan davanın altıncı duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Haklarında 15’er yıla kadar hapis cezası istenen, 2’si tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki yer sıkıntısı nedeniyle Kozan Ticaret Odasının toplantı salonunda yapıldı.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin Başkanı İsmail Uğur, tutuksuz sanıklar Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mehmet İpek, Zeki Yılmaz, Aladağ eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Davut Gökçeli, Ramazan Arı, Cihan Ünal ve Bayram Aydın ile müşteki aileleri, sanık yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın önceki duruşmasında olayın iş kazası, çocukların da işçi gibi gösterildiği bilirkişi raporuna yönelik itirazlar üzerine mahkeme heyeti, İstanbul Teknik Üniversitesi’nce oluşturulan teknik heyetin tekrar bilirkişi raporu düzenlemesine karar vermişti.

Bu duruşmada raporun henüz dosyaya gelmediği belirtildi.

Hayatını kaybeden çocukların avukatları Aladağ yurt katliamında “gözetim ve denetim görevini ihmal etmek suretiyle görevi kötüye kullanma” iddiasıyla 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında ihraç edilen ve Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer dava dosyasının Aladağ dava dosyasıyla birleştirilmesini istedi.

Savcı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi

İtfaiyenin sorumluluğu üzerinde duran sanık avukatları ise itfaiye erlerinin mahkeme huzurunda dinlenmesi ve soru sorma haklarının gerçekleşmesini talep etti.

Avukatlar ayrıca yetersiz itfaiye ekibi görevlendirilmesi ile ilgili sorumluların tespit edilerek dava açılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını istedi.

İddia makamı verdiği mütalaada; Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer dava dosyasının Aladağ dava dosyasıyla birleştirilmesinin talebinin reddine, itfaiye ekiplerinin savunmalarının duruşma huzurunda ifade alınmasının reddine ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Yurt müdüründen çocuklarını kaybeden ailelere: ‘İftira atıyorlar’

Yurt için Aladağ’ın imkanı olmayan köylerinden öğrenciler seçtiğini söyleyen yurt müdürü Cuma Ali Genç, bu öğrencileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yönlendirilmesiyle bulmadığını ileri sürdü.

Köyleri gezip, öğrencilerin aileleriyle konuştuğunu belirten Genç, şöyle devam etti:

“Aladağ’ın en mahrum, en imkansız, en garip köylerini ben seçtim. Ben kendim köyleri dolaştım. Muhtarlar köylerine yardımcı olmak hususunda yardımcı olmuş olabilir. Bunları bugüne kadar söylemememin nedeni ailelerin acılardır. Ben ‘Yurt müdüründen şikayetçi değilim’ demelerini isterdim. Yurdu bilmiyorlar iftira atıyorlar.”

‘Denetim raporları gerçeği yansıtmıyor’ iddiası

Ailelerden kendisi hakkında şikayetçi olmamasını beklediğini belirten Genç, yangının elektrik ana panosundan çıktığını öne sürdü ve TEDAŞ’ı suçladı.

Kendisine iftira atıldığını da savunan Genç, “Ben evi ve yurdu yanan bir insanım. Birinci katı kurtaran biziz. Bu işi yaşayan ve gören bilir. Benim yurdum yangın denetimine uygundur. Denetim raporları gerçeği yansıtmıyor” iddiasında bulundu. Üzerine atılı suçlamaları reddeden Genç, beraat ve tahliyesini talep etti.

‘Hastayım, tahliye istiyorum’

Yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin Başkanı İsmail Uğur da, hasta olduğunu ve bu nedenle tahliye edilmesini talep etti.

Uğur’un avukatı Ömer Çiğli, müvekkilinin rahatsızlığı ile ilgili Adli Tıp Kurumu’nun “periyodik tedavisi yapılması koşuluyla cezaevinde yaşamını idame ettirebileceği” yönünde rapor verdiğini dile getirdi. Çiğli, buna rağmen müvekkilinin kafasındaki kitlenin büyümekte olduğunu belirterek tahliyesini talep etti.

Sanık ve avukatların savunmaları ile devam eden duruşmaya bir saatlik ara verildi.

Yeni bilirkişi raporu beklenecek

Aradan sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Buna göre;

  • Adana Büyükşehir Belediyesi’nin katılma talebi reddedildi.
  • Raporlar arasındaki çelişkiler dikkate alınarak tüm sanıkların kusur yönünden değerlendirilmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde akademisyenlerden, yangın konusunda uzman ve dernekler mevzuatına hakim kişilerden oluşturulacak yeni bir bilirkişi raporunun beklemesine karar verildi.
  • İtfaiye erlerinin dinlenmesi talebi reddedildi.
  • İsmail Uğur’un sağlık durumunun kötü olması gerekçesi ile Adana Şehir Hastanesinden rapor alınması talebi Adli Tıp Kurulu (ATK) raporuna göre cezaevi şartlarında hayatını idame ettirebileceği gerekçesi ile reddedildi.
  • Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Eylül tarihine erteledi.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan, AKP'nin seçim vaatlerini açıkladı: OHAL'i sürdüreceğiz
Sonraki Haber
Faiz kararı sonrası geri çekilen dolar/TL yeniden yükselişte