Ana SayfaGüncel‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ sahiplerini buldu

‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ sahiplerini buldu

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi tarafından verilen “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” sahiplerini buldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından ve yöneticilerinden Ayşenur Zarakolu adına verilen “16. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”nin sahiplerini buldu.

İHD İstanbul Şube binasında düzenlenen törene, HDP Milletvekili Hüda Kaya, CHP Milletvekili Zeynep Altıok, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, “Çocuklar ölmesin” dediği için cezaevine giren daha sonra tahliye edilen öğretmen Ayşe Çelik’in yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu ve gazeteci katıldı.

Tören, Zarakolu’yu anlatan sinevizyon ile başladı.

Ayşe öğretmen: Her şeye rağmen cümlelerimin arkasındayım

İlk ödülü oyuncu Nur Süer’in elinden alan Ayşe öğretmen, çok büyük bir haksızlığa uğradığını belirterek şunları söyledi:

“Çocuklar ölmesin demenin varacağı noktanın burası olması bir akıl tutulmasıdır. Yaklaşık 2 yıldır bir insanın başına gelebilecek en kötü şeyleri sırasıyla yaşadım. Ama her şeye rağmen cümlelerimin sonuna kadar arkasındayım. Dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir çocuk ölmesin. Hiçbir anne ağlamasın. Ben ödülümü içeride ve dışarıda bütün Deran bebekler ve anneleri adına alıyorum.”

Demirtaş: Faşizm yenilmeye mahkumdur

İkinci ödül tutuklu milletvekilleri ve seçilmişler adına HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a verildi.

Demirtaş’ın ödülünü Barış Anneleri aldı. Demirtaş törene gönderdiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Çok değerli arkadaşlarım, sevgili dostlarım;

Yürekli bir aydın, devrimci bir kadın ve kararlı bir insan hakları savunucusu olan sevgili Ayşenur Zarakolu’nun anısını yaşatan bu etkinliğinizi selamlıyor, sizleri kutluyorum.

İnsan Hakları Derneği, Türkiye’de bütün ezilenlerin ve ötekilerin sesi soluğu başarmış saygın bir dernek olmanın ötesinde, benim için gerçek bir okuldur, ailemdir. İçinde yetiştiğim bu okulun, şimdi ifade özgürlüğü kapsamında tutuklu vekilleri ödüle layık görmesi bizler için, benim için büyük bir onurdur.

İfade özgürlüğü bütün hakların anasıdır. Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin olmadığı bir rejim kesinlikle baskıcı ve otoriterdir. İfade hürriyeti kısıtlanmışsa diğer bütün hak ve özgürlükler de tehdit altında demektir. Nitekim faşist ve baskıcı rejimler, kapsamlı bir baskı kampanyasına başlamadan önce ilk olarak gazeteleri ve televizyonları kapatırlar, gazetecileri içeri atarlar, aydınları ve yazarları tutuklarlar. Sonrasında da toplumun diğer kesimlerine yönelik işkence, katliam ve sürgün politikalarını daha rahat hayata geçirirler. AKP-MHP faşist rejiminin de bugün yaptığı tam olarak budur. Yüzlerce gazeteci ve siyasetçi bu nedenle tutukludur veya ceza tehdidi ile karşı karşıyadır. Ancak ifade özgürlüğü dahil bütün haklar ve özgürlükler için mücadele eden kesimler teslim olmadığı müddetçe, faşizm yenilmeye mahkumdur.

Biz tutuklu vekiller olarak, koşullarımız ve üzerimizdeki baskılar ne kadar ağır olursa olsun direnmeye ve temsil ettiğimiz iradenin onurunu korumaya kararlıyız. Evet, biz sadece ve sadece konuşmalarımızdan dolayı tutuklu-rehineyiz. Ama bu üzmüyor, olsa olsa onore ediyor, bundan şeref duyuyoruz. Elbet kısa zamanda faşizmi tuzla buz edecek ve mutlaka kazanacağız. Bizleri bu ödüle layık görerek onurlandıran ve omuzlarımızdaki mücadeleyi ve sorumluluğumuzu arttıran İHD İstanbul Şubesi yönetimine ve üyelerine şükranlarımızı iletiyoruz. Bu vesileyle, sevgili Ayşenur Ablayı özlemle ve hasretle anıyor, hepinize içten selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.

Tutuklu vekiller adına Selahattin Demirtaş”

Hamzaoğlu: İçimdeki insan sıcaklığını soğutmamak için direnen biriyim

Demirtaş’ın ardından üçüncü ödül de barış talep ettiği için tutuklanan ve baskı gören hekimler adına HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na verildi. Hamzaoğlu’nun ödülünü Doç. Dr. Özlem Özkan aldı.

Hamzaoğlu da gönderdiği mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödüllerinin 16’ncısında adımın yer aldığını öğrendiğimde çok heyecanlandım. İlk aklıma gelen, bu ağır sorumluluğu taşıyabilir miyim? Sorusu oldu. Çünkü ben yalnızca içimdeki insan sıcaklığını soğutmamak için direnen ve bunun için yapılması gerekenleri yaşama geçirmek için çaba gösteren birisiyim. Aday gösterenlere, jüriye ve sizlere teşekkür ederim. Bu ödülü Miraz bebek ve Deran bebek gibi adlarını bilmediğim anneleri barış istediği için birlikte zindanda büyümek zorunda kalan çocuklarımıza adıyorum.”

Gazeteci ve tutuklu avukata ödül

Baskı altındaki gazeteciler adına Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun ödülünü de İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin verdi.

Ödülü tüm gazeteciler adına aldığını belirten Sabuncu, konuşulmayanların sesi ve gösterilmeyenleri göstermek için kararlı olduklarını söyledi.

Tutuklu avukatlar adına ise ödül tutuklu bulunan avukat Sezin Uçar’a verildi. Uçar’ın ödülü, avukat Kemal Aytaç tarafından avukat Gülhan Kaya’ya verildi.

Bir ödül de Özgürlükçü Demokrasi’ye

Kapatılan basın kurumları adına ise ödül kayyum atanan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesine verildi. Ödülü, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi Sadiye Eser, gazeteci Turabi Kişin’in elinden aldı.

Bu dönemde en çok özgür basının hak ihlallerine maruz kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Gazetelerin kapatılmalarından tutalım kayyuma kadar birçok hak ihlaliyle karşı karşıya kaldı. Özgür basın bu saldırılara yabancı değil. 90’lı yıllardan beri baskılara maruz kalan bir alandır. Ama hiçbir zaman hakikati yansıtmaktan vazgeçmedi. Bundan sonra da Apê Musa’nın mirasını devralanlar olarak bu geleneği sürdüreceğiz.”

‘Bodrumda katledilen çocukları saygıyla anıyorum’

Tüm tutuklu ve baskı altındaki insan hakları savunucuları adına ise Bitlis’te tutuklu bulunan İHD üyesi Hasan Ceylan’a verildi. Ceylan’ın ödülünü akrabası Maşallah Aysan Aldı.

Aysan, “Eminim Hasan Ceylan dışarıda olsaydı bu ödülü aynı zamanda Silopi, Cizre, Nusaybin’de başta Taybet Ana olmak üzere, bodrumlarda katledilen çocuklara adayacaktı. Ben de onları buradan saygıyla anıyorum” dedi.

Tutuklu öğrenciler adına ise Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine verildi. Öğrencilere ödülü Hafıza Merkezi Eş Direktörü Murat Çelikkan verdi. Öğrenciler, tutuklu bulunan arkadaşlarının isimlerinin yazıldığı tişörtlerle gelip ödülü aldı.


Kaynak: MA
Previous post
Erdoğan - İnce görüşmesi sona erdi
Next post
Demirtaş'la görüşen İnce, HDP adayının önerisini aktardı