Ana SayfaGüncelBakanlıktan ‘Afrin’ için zorunlu maaş kesintisi talimatı

Bakanlıktan ‘Afrin’ için zorunlu maaş kesintisi talimatı

HABER MERKEZİ –  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Afrin’e dönük harekâtta yaralanan veya yaşamını yitiren askerlerin ailelerine destek amacıyla ‘yardım kampanyası’ adı altında personellerin maaşlarından zorunlu kesinti yapma kararı aldı. Bakanlık, maaşlarından zorunlu kesinti yapılmasını istemeyenlerden ise yazılı bildirim talep etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Maden Tektik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (Eti Maden) gönderdiği bir talimatta, Afrin’ dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekâtta yaralanan veya yaşamını yitiren askerlerin ailelerine destek amacıyla ‘yardım kampanyası’ adı altında maaşlarından zorunlu kesinti yapacağını iletti.

Söz konusu kurumlar da talimatı e-posta yoluyla personele iletti.

Bakanlık maaş düzeyine göre kesinti oranı belirlendiğini bildirirken, söz konusu zorunlu kesintiye katılmak istemeyenlerden yazılı gerekçe talep etti.

MA’nın haberine göre bakanlığın bünyesinde bulunan tüm kurumlara gönderdiği yazıda şöyle deniliyor:

“Bilindiği üzere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, terör gruplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00 itibariyle başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ başarıyla sürdürülmektedir.

Bu bağlamda; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın koordinasyonunda bahse konu harekât kapsamında görev yapmakta iken şehit düşen veya gazi olan kahraman ordumuzun kahraman askerleri ve onların yakınları için bir yardım kampanyası düzenleyip, vatan için canını ortaya koyan evlatlarımızın ailelerine elimizden geldiğince destek olabilmek amacıyla, milli ve manevi değerlerimizin bize yüklediği yardımlaşma ve dayanışma görevi bilinciyle hareket ederek, bir yardım kampanyası düzenlenmesine karar verilmiştir.”

Zorunlu kesinti ne kadar?

Kesin talimat olarak gönderilen yazıda, zorunlu kesinti miktarı ise şu şekilde belirtiliyor:

“Bu kapsamda siz değerli mesai arkadaşlarımızın tahakkuk edecek ilk maaşınızdan aylık her türlü toplam gelirinizin; 7.500 TL ve üzeri olanlar için 150 TL, 4.500–7.500 TL arası olanlar için 50 TL, 3.000-4.500 TL arası olanlar için 40 TL, 3.000 TL’nin altında olanlar için ise 20 TL tahakkuk birimimizce kesinti yapılmak suretiyle söz konusu kampanyaya katılımınız sağlanacaktır.”

‘Yasaya aykırı’

Söz konusu zorunlu kesintiye itiraz eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Bakanlığın yaptığı işlemin yasaya aykırı olduğunu ifade etti.

ESM’nin TKİ Genel Müdürlüğü’ne yaptığı itiraz başvurusunda, yapılan zorunlu maaş kesintisinin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 3, 4 ve 5. maddesine aykırı olduğu belirtilerek, “Maaştan kaynakta kesinti yapılması gibi bir bağış toplama usulü bulunmamaktadır. Yapılması öngörülen işlem bu haliyle de hukuka aykırıdır” denildi.

Previous post
Çukurova Ekoloji Günleri başlıyor
Next post
Ermeni Kilisesi'ne ırkçı saldırıda bulunmuştu: 'Sinirlendim' diyen saldırgan serbest