Ana SayfaDünyaBM Özel Raportörü: İsrail’in Gazze’de yaptıklarının ‘savaş suçu’ olduğunu belirtmek zorundayım

BM Özel Raportörü: İsrail’in Gazze’de yaptıklarının ‘savaş suçu’ olduğunu belirtmek zorundayım

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail’in Filistinli göstericileri ‘kasten öldürmesi ve yaralamasının’ Cenevre Sözleşmesi’nin ağır bir ihlali olduğunu vurguladı, “Roma Statüsü’ne göre bir savaş suçu olduğunu belirtmek zorundayım” dedi. Toplantıdan Gazze’deki olayları araştırmak için bağımsız soruşturma komisyonu kurma kararı çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği 14 Mayıs’ta Kudüs’te açılmıştı.

Trump’ın video bağlantısıyla yaptığı konuşmayla gerçekleşen açılış, Filistinliler’in İsrail devletinin 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve ertesinde evlerini terk etmeye zorlandıkları 15 Mayıs Nakba (Felaket) Günü’nü anmak amacıyla düzenleyeceği gösterilerin öncesine denk gelmişti.

Gazze sınırında düzenlenen protestolara gerçek mermilerle saldıran İsrail güçleri, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinliyi öldürmüştü. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin saldırısı sonucu en az 62 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2700 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Yaşanan katliam Birleşmiş Milletler’e (BM) taşınmıştı.

BM Özel Raportörü: Roma Statüsü’ne göre “savaş suçu”

BM İnsan Hakları Konseyi’nin, Filistin’de kötüleşen insan hakları durumuna ilişkin özel oturumu, Cenevre’de başladı.

47 üyeli Konsey’in 26 üyesinin desteğiyle gerçekleştirilen özel oturuma video konferans yoluyla bağlanan BM İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail güçlerinin 62 kişinin ölümüne neden olan saldırılarının Cenevre Sözleşmesi’nin ağır bir ihlali olduğunu ve Roma Statüsü’ne göre “savaş suçu” teşkil ettiğini ifade etti.

Sputnik’in haberine göre Lynk, “Sivillerin ‘kasten öldürülmesi’ ve ‘kasıtlı olarak büyük acı çektirilmesi veya ciddi şekilde yaralanmasının’, gerek Cenevre Sözleşmesi’nin ağır bir ihlali gerekse Roma Statüsü’ne göre bir savaş suçu olduğunu belirtmek zorundayım” dedi.

Son yedi haftada İsrail’in 100’den fazla Filistinli göstericiyi öldürdüğünü, 12 binden fazlasını da yaraladığını aktaran Lynk, katliamın ana sorumlusunun İsrail’in ordusu ve hükümetindeki karar vericiler olduğunun altını çizdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de İsrail’in Gazze sınırında Filistinlilere gerçek mermilerle ateş açması ve 62 kişiyi öldürmesi konusunda ‘uluslararası soruşturma’ çağrısına destek verdi.

BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki özel oturum sona erdi.

Bağımsız soruşturma komisyonu kurma kararı

Oturum sonunda Gazze sınırında aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinli’nin öldürülmesiyle sonuçlanan İsrail güçlerinin saldırısı kınandı.

Toplantıdan, Gazze’deki olayları araştırmak için bağımsız soruşturma komisyonu kurma kararı çıktı.