Ana SayfaGüncelCezası onanan HDP’li Baluken’den açıklama

Cezası onanan HDP’li Baluken’den açıklama

HABER MERKEZİ – HDP’li İdris Baluken, cezasının onanması sonrası tutulduğu cezaevinden yazılı bir açıklama yaptı, “Bu karar, tarihe kara bir leke olarak not düşülecektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı, İstinaf Mahkemesi’nde onaylanmıştı.

HDP’nin 24 Haziran erken seçimlerinde Batman’dan milletvekili adayı da olan Baluken, cezasının onaylanması ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutulan Baluken’in açıklaması şöyle:

“Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nin hakkımda almış olduğu karar, zamanlaması ve sonucu itibariyle oldukça manidar bir karardır. Bugüne kadar yaşanan tüm süreçlerde olduğu gibi hukuki kriterler değil, siyasi kriterler dikkate alınarak şahsımla ilgili karar alınmıştır.

Partim; şahsımı, onurlu ve fedakar Batman halkının temsiliyeti ile onurlandırmasının üzerinden 24 saat geçmeden, bu hukuksuz kararın açıklanması herhangi bir izaha gerek bırakmamaktadır. YSK’nın kesin aday liste ilanından hemen önce telaşla kaleme alınan bu karar, tarihe kara bir leke olarak not düşülecektir.

Bu hukuk dışı kararla, Batman halkı başta olmak üzere bütün halkımızın özgürlük iradesinin ve partimizin demokrasi mücadelesinin hedef alındığı açıktır. Bu hukuksuzluğu ve siyasi tasfiyeyi hedefleyen karara karşı, başta Batman halkı olmak üzere onurlu halkımızın gerekli cevabı 24 Haziran seçim sandıklarında en güçlü şekilde vereceğine dair kuşkum yoktur.

Halkımız şunu bilsin ki, bizim bütün çabamız baş eğmeyen bir irade, büyük bir özgüven ve moralle halkımızın yarattığı değerlere layık olma çabasıdır. Demokrasi, barış, özgürlük adına yaptığımız çalışmalar ve halkımızın onurlu duruşu, tarih ve adalet terazisinde mutlaka karşılığını bulacaktır.

Bu kapsamda, söz konusu hukuksuz süreçleri pervasızca yürütenlerin her birinin tarih ve adalet önünde, yaptıkları hukuksuzlukların hesabını vereceklerine olan inancım tamdır.

Partimizin ve halkımızın iradesini tasfiye etmeye çalışan bu anlayışa karşı demokrasi, barış, özgürlük ve halkların kardeşliğinde ısrarcı olan bütün herkesi duyarlılığa ve 24 Haziran seçimlerinde gerekli tavrı ortaya koymaya davet ediyorum.”

Ne oldu?

İdris Baluken, 4 Kasım 2016’da tutuklandı. Geçtiğimiz yıl 30 Ocak’da tahliye edildi ancak savcılığın itirazı üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklandı.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde İmralı Heyeti üyeleri arasında da olan Baluken “örgüt üyeliği” iddiasıyla 18 aydır tutuklu yargılanıyordu.

Baluken’e “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından yerel mahkemenin verdiği toplam 16 yıl 8 ay hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı dün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi tarafından onandı.

İstinaf Mahkemesi’nin onadığı ve temyiz yolu kapalı olan 9 yıl 2 aylık hapis cezasının gerekçeli kararı davaya bakan Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmesi ardından hapis cezası kesinleşerek Baluken’in adli sicil kaydına işlenecek.

Kesinleşen kararla birlikte Baluken seçilme ehliyetinden, çocuklarının velayet hakkından, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılacak.

Bu nedenle siyasi yasaklı olacak olan Baluken’in adaylığı YSK tarafından veto edilecek ya da seçilmesi durumunda milletvekili mazbatası verilmeyecek.

Previous post
HDP Demirtaş için AYM'ye gidecek
Next post
İnce: Kürt sorunun çözümü parlamentoda olacak