Ana SayfaGüncelÇorum Katliamı: “Hala aydınlatıl(a)mamış, yüzleşil(e)memiş toplumsal bir yara”

Çorum Katliamı: “Hala aydınlatıl(a)mamış, yüzleşil(e)memiş toplumsal bir yara”

HABER MERKEZİ – Çorum’da 1980 yılında Alevilere yönelik gerçekleştirilen katliamının üzerinden 38 yıl geçti. HDK, katliamın yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada “Çorum katliamı sebepleri, sonuçları ve failleri bakımından hala aydınlatıl(a)mamış, yüzleşil(e)memiş toplumsal bir yaramızdır” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında (29 Mayıs – 4 Temmuz) 57 kişinin yaşamını yitirdiği Çorum Katliamı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Katliamın hala aydınlatılmadığına ve yaşananlarla halen yüzleşilmediğine vurgu yapan HDK’nin açıklaması şöyle:

“12 Eylül öncesinin siyasi ikliminde gerçekleşen Çorum katliamı sebepleri, sonuçları ve failleri bakımından hala aydınlatıl(a)mamış, yüzleşil(e)memiş toplumsal bir yaramızdır.

“29 Mayıs ve 4 Temmuz 1980 tarihleri arasında gerçekleşen katliam iki aşamalı olarak yaşanmıştır. 27 Mayıs 1980 tarihinde MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak’ın öldürülmesi bahanesi ile başlayan gerginlikler 31 Mayıs’a kadar sürmüştür. Ülkücüler tarafından kitlesel bir linçe dönüşen saldırılar katliamı da beraberinde getirmiştir. Çorum’da Alevilerin yaşadığı Milönü mahallesi başta olmak üzere bir çok mahallede Alevilere ait evler ve işyerleri yağmalanmış, insanlar ya kan kaybından, ya yakılarak ya da silahla vurularak öldürülmüştür. Bütün bu olaylar devam ederken 3 Temmuz günü ‘Aleviler camii bombaladı’ senaryosuyla katliamın 2’nci aşaması hayata geçirilmiştir. 3 Temmuz’da sokağa çıkma yasağı ilan eden hükümet 4 Temmuzda yasağı kaldırmış ve toplumsal muhalefet diye tanımladığı saldırıları izlemekle yetinmiştir. Katliamda 57 kişi öldürülmüş ve yüzlerce kişi yaralanmıştır. Alevi mahallelerindeki direniş ise  daha fazla insanın hayatını kaybetmesinin önüne geçmiştir. 

“38 yıl önce yaşanan bu katliam 12 Eylül darbesine giderken önemli bir kilometre taşıdır. Toplumsal kesimlerin, mezhepsel, kültürel farklılıkları bir zenginlik olarak görülmek yerine birbirlerine karşı birer silaha dönüştürülmüştür.

“Bugün de yaratılmaya çalışılan kutuplaşmanın altında yatan zihniyet aynıdır ve mahkum edilmelidir. 

“38. yıl dönümünde Çorum katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, katliamın aydınlatılması ve sorumlularının mahkum edilmesi için mücadele içinde olacağımızı yineliyoruz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
26 gün kala: Erken seçimlere giderken adaylar ne diyor, neler oluyor?
Sonraki Haber
ABD ile Türkiye Minbiç'te 'henüz anlaşamadı'