Ana SayfaKadınCumartesi Anneleri: Bizim için ‘Anneler Günü’ gün değil, kalbimiz yara bere içinde

Cumartesi Anneleri: Bizim için ‘Anneler Günü’ gün değil, kalbimiz yara bere içinde

HABER MERKEZİ – Anneler Günü’nün kendileri için anlamsız olduğunu söyleyen Cumartesi Anneleri, “Kalbimiz kırgın, yara bere içinde. Annelerin kalbinde olan o yara, Anneler Günü de gelse o gün yüreklerini yara açıp kanatıyor. Acı çekiyoruz ama başımız diktir. Çünkü çocuklarımız ve eşlerimiz, gözaltında kaybedilen yakınlarımız kötü bir şey yapmamıştır” diyor.

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan ‘Anneler Günü’ bu yıl 13 Mayıs Pazar günü, yani bugün kutlanıyor.

1995 yılından bu yana Taksim Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınarak kaybedilen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini soran Cumartesi Anneleri ise bu yıl da Anneler Günü’nü buruk karşılıyor.

Kayıplarının faillerin yargılanması için mücadele eden Cumartesi Anneleri, Anneler Günü’nün kendileri için anlamsız olduğunu söylüyor.

“Bizim için bir cehennem”

21 Ekim 1980’de gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, “Ben de bir anneyim ama dün Galatasaray Meydanı’nda özellikle annemin duygularını yaşadım. Anneler Günü bizim için tam bir cehennem belki. Aslında yaşadığımız her gün bir cehennem ama bugün daha çok annelerin gününü kutlayıp, cennet onların ayaklarının altında diyecek olan yetkililer, bugün annelere cehennemi yaşatan yetkililer. O yüzden de diyorum ki siz de o cehenneme gitmeden bugün burada bunun hesabını verin, nereye gidecekseniz gidin” diye konuşuyor.

“Kalbimiz kırgın, yara bere içinde”

19 Ekim 1995’te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun ise, “Aileden bir kişi eksik olursa hiçbir zaman bu günü kutlamıyoruz. Çocuklarımızın, eşlerimizin mezarı yok ki bir çiçek bırakalım. Bizler sokaklarda adalet arıyoruz. Nasıl Anneler Günü’nü kutlayacağız” diyor ve “Cemile’nin yerine annesinin elini öpecek?” diye soruyor:

“Cemile’nin annesi kızının cesedini günlerce dolapta sakladı. Peki onun kızı soğuk toprağın içinde yatarken kim gidip Cemile’nin yerine annesinin elini öpecek? Taybet Ana’nın çocukları nasıl onun mezarına bir çiçek bırakacaklar? Günlerce cenazesi sokakta kaldı. Kürt annelerinin yüreği acılı. Nasıl o günü kutlayacağız. Bizim için Anneler Günü gün değildir. Ama bizler günü de şöleni de hak ediyoruz. Üzgünüm ki kalbimiz kırgın, yara bere içinde. Annelerin kalbinde olan o yara Anneler Günü de gelse o gün yüreklerini yara açıp kanatıyor. Acı çekiyoruz ama başımız diktir. Çünkü çocuklarımız ve eşlerimiz, gözaltında kaybedilen yakınlarımız kötü bir şey yapmamıştır.”


Bu haber, MA’dan derlenmiştir.