Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın tahliye talebi reddedildi

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın tahliye talebi reddedildi

HABER MERKEZİ – 1 buçuk yılı aşkındır cezaevinde tutulan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için yapılan tahliye talebi reddedildi. Kararın ardından Gazete Karınca’ya açıklamalarda bulunan HDP Milletvekili Garo Paylan, “Demirtaş’ın tutuklu bulunmasının tek nedeni Erdoğan’dır” değerlendirmesinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı ve eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, avukatları aracılığıyla yaptığı tahliye talebi reddedildi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve çok sayıda avukat, 15 Mayıs’ta, cumhurbaşkanı adayı olduğu gerekçesiyle Demirtaş’ın tahliyesi için Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.

AA’nın haberine göre, mahkeme adli kontrol şartlarının bu aşamada yetersiz kalacağını öne sürerek Demirtaş’ın tahliye talebini reddetti ve tutukluluğunun devamına karar verdi.

HDP’den karar sonrası ilk açıklama

Demirtaş hakkında yapılan tahliye başvurusunun reddedilmesinin ardından Gazete Karınca’ya açıklamalarda bulunan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Demirtaş’ın tutuklu bulunmasının tek nedeni Erdoğan’dır” dedi.

Türkiye’de mahkemelerin vesayet altında olduğunu belirten Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahliye edilmesini şahsen çok arzuluyordum, ancak demokratik seçim koşulları olmadığı için çok da beklemiyordum. Demirtaş, bir siyasetçi olarak Türkiye’de görevini yaptı, siyasi faaliyet yürüttü, Türkiye’nin daha iyi bir ülke olması için fikirlerini açıkladı ve o fikirlerinden dolayı tutuklandı.

“Demirtaş’ın tutuklu olmasının ise tek bir nedeni vardır ki o da Recep Tayyip Erdoğan’dır. Demirtaş, etkili bir siyasetçi olduğundan ve Erdoğan’ın onu etkili bir rakip görmesinden dolayı kendisinin talimatı ile 18 aydır tutuklu durumdadır. HDP milletvekili olarak ben Selahattin Demirtaş’ın mahkemelerinin tümüne katıldım ve mahkemeler vesayet altında olduğu için, hakimler cesaret gösterip Demirtaş’ı serbest bırakamıyorlar. Bugün de o vesayetin son tezahürü olarak bir cumhurbaşkanı adayının, dosyalarda delil karartma veya kaçma şüphesi olmamasına rağmen mahkemeler cesaret gösterip Demirtaş’ı serbest bırakamadılar. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mahkemeler üzerindeki vesayetinden çekinen mahkemeler bağımsız karar veremediler.

“HDP olarak bundan sonra hepimiz birer Demirtaş olacağız. Madem onlar bir tane Selahattin Demirtaş’ı kampanya için bırakmıyorlar, bizler de yüz binlerce ve milyonlarca Demirtaş olarak onun yerine kampanyamızı yürüteceğiz. İçeriden gelen notlar çerçevesinde de kendisinin düşüncelerini Türkiye’nin her köşesine, evine ve dükkanına ulaştıracağız.”

Avukatından şerh: ‘Henüz olumlu veya olumsuz bir karar yok’

Öte yandan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Kahraman, Twitter’dan yaptığı açıklamada karara şerh düştü ve “Henüz olumlu veya olumsuz bir karar yok” dedi.

Avukat Kahraman, sözlerini “Tahliye başvurumuzun red edildiğine ilişkin basında haberler çıkmakta. Ancak bu saat itibariyle haberi Mahkemeden teyid etme imkanımız yok. AA, haber veren değil, karar veren merci gibi. 4 Kasım 2016’da Sayın Demirtaş’ın sorgusu devam ederken ‘tutuklandı’ haberini, pardon kararını vermişti! Buna hiç şaşırmadık” diye sürdürdü.

HDP ise resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Mahkeme, Demirtaş’ın tahliye başvurusunu reddetti. Eşit ve adil bir seçimi engelleyen bu hukuksuz kararı kınıyoruz. Milyonların adayı Demirtaş’ın seçmenleriyle bir arada olmadığı her gün 24 Haziran seçimlerini biraz daha gölgeleyecek, demokratik meşruiyetini sorgulatacaktır” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Demirtaş seçim kampanyasını cezaevinden sürdürüyor

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezevi’nde tutuklu bulunmakta.

Yüksek Seçim Kurulu, Demirtaş’ın adaylığında hukuki bir sakınca görmedi ve adaylığını kabul etti.

Demirtaş, 24 Haziran erken seçimlerinde, AKP-MHP adayı Recep Tayyip Erdoğan, CHP adayı Muharrem İnce, İYİ Parti adayı Meral Akşener, SP adayı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek’le yarışacak.

Ancak diğer adaylardan farklı olarak Demirtaş, tutuklu bulunduğu için meydanlarda yurttaşlara seslenemiyor ve seçim kampanyasını şahsen anlatamıyor. Selahattin Demirtaş, sadece avukatları ve partisi aracılığıyla yazılı mesajlarla Cumhurbaşkanı adayı olarak sesini duyurabiliyor.