Ana SayfaKültür-SanatDayatılan kalıplara karşı “hadi be oradan” diyen bir grup: Ne Münasebet

Dayatılan kalıplara karşı “hadi be oradan” diyen bir grup: Ne Münasebet

HABER MERKEZİ – Etnik, rock, blues, funk ve pop tarzlarını bir araya getiren “Ne Münasebet” grubunun solisti Onur Olgun ile konuştuk. Olgun, gruplarının adından müzik tarzlarına dek sorularımızı yanıtladı. “Dinleyicilerimiz dışında kimsemiz yok” diyen Olgun, dinleyicilere bir de çağrıda bulundu: “Tek isteğim direnen ve üreten tüm müzisyenlerin yanında olsunlar, konserlerine gidip albümlerini alsınlar.”


Röportaj: Neğşirvan Güner


“Hadi be oradan, ne münasebet”  şiarıyla yola çıkan bir grup “Ne Münasebet”.

Etnik, rock, blues, funk ve pop tarzlarını bir araya getirerek dinleyicileri farklı ritimlere sürükleyen grup hem söylemeyi sevdikleri parçalar hem de kendi bestelerinden oluşan repertuar ile sahne alıyor.

İlk konserlerini geçtiğimiz Ocak ayında veren grup, geçtiğimiz haftalarda da Kadıköy Mecra’da dinleyicisiyle buluştu. Grup 30 Mayıs Çarşamba günü de Kaset Kadıköy’de olacak.

Vokalde Onur Olgun, bas gitarda Serdar Çelik, elektrik gitarda Barış Çetin, saksafonda Önder Mutlu, bateride Şafak Dinlemez ve klavyede Yüce Akın ile yoluna devam eden grubun solisti Onur Olgun ile konuştuk.

Öncelikle neden “Ne Münasebet”?

“Ne Münasebet” ismi aslında biraz dönemle alakalı ve biraz da her şeyle. Yani yaşadığımız dünya, arkadaş ilişkileri, her şey bir yerden sonra “Ne Münasebet”e tekabül etti. Biz bu düzenin tamamına karşı “Ne Münasebet” demek istedik. Bize dayatılanlara karşı, bizi sokmak istedikleri kalıplara karşı da “Hadi canım oradan, ne münasebet” diyoruz.

“Ne Münasebet” ne zaman kuruldu ?

2017 yılının Eylül ayında kuruldu. Velvele Band’ten Serdar, ben ve şuanki menajerimiz Gözde’yle beraber kurduk.

Serdar’la zaten yıllardır beraber bir proje yapma planımız vardı. Ne Münasebet’in doğuşu Serdar’la bu fikre dayanıyor. Benim daha önce Sokak Lambası adında bir grubum vardı, şu an herhangi bir faaliyeti bulunmuyor. Serdar aynı zamanda Velvele Band ile devam ediyor. Grup kurma fikrini hızlandırınca grupta hangi enstrümanları istiyoruz, bunun bir çalışmasını yaptık. Bunu da belirledikten sonra bir prova sürecinin ardından ilk konserimizle dinleyici karşısına çıktık.

Onur Olgun (solda)

“Ne Münasebet” ne tarz bir müzik yapıyor? Kendi yazdığınız besteleriniz  var mı?

Yaptığımız konserlerdeki repertuarlarımızın yarısı zaten kendi bestelerimizden oluşuyor. Amacımız daha sonraki süreçte repertuarın tamamını kendi bestelerimizden oluşturmak. Ama onun dışında yeni bir grup olduğumuz için bestelerimize yakın sevdiğimiz gruplardan, kişilerden coverlar da yapıyoruz. Mesela Birsen Tezer, Komik Günler, Luxus , Eski Bando gibi bir çok grup ve kişinin bestelerini de ayrıca dinleme şansı bulabilirsiniz konserlerimizde. Hem dinlemekten hem söylemekten keyif aldığımız her şeye yer vermeye çalışıyoruz.

Konserlerinizi kendi imkanlarınızla mı yapıyorsunuz?

Arkamızda bir sponsor falan var mı diye soruyorsanız, dinleyicilerimiz dışında kimsemiz yok tabi. Müzisyen ve dinleyicileri bir arada tutarsak bizim bizden başka dostumuz yok diyebilirim. Her şeyimizi kendimiz yapıyoruz ve tırnaklarımızla kazıyıp bir yere gelmeye çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızla konserlerimizi yapıyoruz.

Biraz da grup üyelerinde bahseder misin bize?

Grup; elektrik gitarlarda Serdar Avcıoğlu ve Barış Çetin, basgitarda Serkan Çelik, bateride Şafak Dinlenmez, saksafonda Önder Mutlu ve klavyede Yüce Akın’dan oluşuyor. Tabi bu isimlerin dışında bizim iş bitiricimiz, gerçekten her anlamda bizimle birlikte olan Vural Kıral ve bundan sonraki süreçte bizim tüm görsel işlerimizde bize destek verecek görüntü yönetmeni dostumuz Fırat Aydın’ın da adını anmalıyım. Ayrıca Barış ve Serkan müzik öğretmenliği de yapmaktalar şu an.

Albüm hazırlığı var mı ?

Bestelerimiz hazır, aslında şuanda da bir albüm çıkarabilecek alt yapımız var. Ama biraz daha bekleyeceğiz çünkü bir single fikri var ilk etapta. Çok yakında da bir kaydımızı internette paylaşacağız. Sevgili okuyanlar da oradan dinleyebilir. Kayıtta sürpriz de bir konuğumuz var, buradan söyleyeyim onu da.

Konserleriniz devam ediyor mu?

İlk konserimizi Ocak’ta yaptık, geçen haftalarda tekrar dinleyiciyle buluştuk. Çarşamba günü (30 Mayıs) de Kaset Kadıköy’de konserimiz var. Bu da bu sezondaki son konserimiz olacak.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak daha önce yukarıda sorduğun destek sorusu hakkında birkaç kelam etmek isterim. Öncelikle çılgın bir tüketim çağında yaşadığımızın farkındayız ve bu her şey için geçerli olduğu gibi müzikte de geçerli. Yani yaptığınız her beste, her single, her albüm çok çabuk ve çarpık bir şekilde tüketilmekte. Böylesi bir sistemde var olabilmek için üretmek zorundasınız, bizim “Ne Münasebet”le alakalı en büyük meselemiz de budur. Çünkü tüketmek çok kolay, sandığınızdan daha kolay. Tabi bunun yanında çok güzel melodiler, harika hikayelerle donatılmış müzikler bulmak, üreten insanlara rastlamakta mümkün. Örneğin Can Güngör, Can Kazaz, Nilipek, Gözde Öney, Selin Sümbültepe ve Emre Sertkaya gibi isimler ilk aklıma gelen ve bu tüketim sisteminin içinde üreterek var olmaya çalışan çok değerli isimler benim için. Bu doğrultuda sevgili dinleyicilerimizden tek isteğim direnen ve üreten tüm müzisyenlerin yanında olsunlar, konserlerine gidip albümlerini alsınlar. Sevgiyle ve sanatla kalın.


Ne Münasebet’in İnstagram sayfasına BURADAN ulaşabilirsiniz.