Ana SayfaGüncelDemirtaş: Alternatif bir iktidar seçeneği ortaya çıkaracağız

Demirtaş: Alternatif bir iktidar seçeneği ortaya çıkaracağız

HABER MERKEZİ – Cezaevinde tutulan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, 24 Haziran’daki seçimler için “Siyasette taşları tam anlamıyla yerine oturtma kapasitesine sahip olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulan ittifakta HDP’ye yer verilmemesi hakkında  “Biz ittifakı, barajı geçmek için değil yüz yıllık korkuların, tabuların, hataların yıkılması için istedik” ifadelerini kullanan Demirtaş, seçimde sandığa gideceklere ise “Ne rehavet ne de panik havasına gerek yok. Alternatif bir iktidar seçeneğini ortaya çıkaracağız” sözleriyle seslendi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran’da yapılacak olan erken seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtlayan Demirtaş, seçim kampanyasının tüm boyutlarıyla cezaevinden yürütülmesinin imkansızlığına değinerek, “Bu koşulları normalleştiremeyiz” dedi ve sayılı haftalar kalan seçimler için “Siyasette taşları tam anlamıyla yerine oturtma kapasitesine sahip olmayacaktır. Asıl bir sonraki seçimde taşlar yerine oturur” ifadelerini kullandı.

Seçimde ikinci tura kalacağına inandığını belirten Demirtaş, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulan ittifakta HDP’nin yer almamasına ilişkin “Biz İttifakı, barajı geçmek için değil yüz yıllık korkuların, tabuların, hataların yıkılması için istedik” diye konuştu.

Demirtaş son olarak sandık başına gideceklere şöyle seslendi: “Oyların korunması için muhalefet partilerinin de ciddi ve sağlam hazırlıkları olacaktır. Ne rehavet ne de panik havasına gerek yok. İnansın herkes, bu defa olacak. Faşizmi sandığa gömeceğiz. Alternatif bir iktidar seçeneğini ortaya çıkaracağız.”

Demirtaş’ın söyleşisinden ilgili bölümler şöyle:

İkinci kez HDP’nin Cumhurbaşkanı adayısınız. Bu kez propagandanızı cezaevinden yapmaya çalışacaksınız. Seçmenleri kampanyanız hakkında bilgilendirir misiniz? Nasıl çalışmayı planlıyorsunuz?

Cezaevi hücresinden bir kampanyanın tüm boyutlarıyla planlanıp yürütülmesi imkansızdır. Kampanyayı HDP Genel Merkezi planlayacak, gönüllüler yürütecek ve ben de önerilerim ve mesajlarımla, elimden geldiğince onlara destek olacağım. Dışarıda OHAL ve AKP zulmü, içeride de tehdit ve yasaklar varken adil ve eşit bir kampanya yapılıyormuş gibi davranamayız. Bu koşulları normalleştiremeyiz. Her an, her dakika bu adaletsizliği dile getiren ve teşhir eden bir kampanya yapmak zorundayız. Devletin imkanlarını sınırsızca kullanan bir aday ile hücredeki bir aday, sanki adil bir seçimde yarışıyormuş gibi davranamayız. Seçmenler bu demokrasi skandalını her an görmeli, mevcut iktidarın adalet ve eşitlik anlayışını idrak etmelidir.

CHP, MHP, DP ve İYİ Parti’nin kurduğu ittifaka HDP dahil edilmedi. Bu konu hakkındaki görüşünüz nedir?

Bu kesimlere sorsanız HDP’nin sözde sıkıntılı ‘bagaj’ından söz edip bunu gerekçe yapacaklardır. Fakat meselenin altında yatan siyasi gerçeklik tam olarak şudur, HDP, devletin resmi ideolojisinin asli unsuru olarak kabul edilen ‘Türkçülük’ politikasının dışında bir partidir. Ağırlığı Kürtlerden oluşsa da çok kültürlülüğü, çok kimlikliliği, çok dilliliği esas alan bir toplumsal gerçekliğin partisidir. HDP, Kürtçü de değildir Türkçü de. Çok net ifade etmek gerekir ki, PKK’nin de temsilcisi değildir. HDP kendisine oy veren halkların, bireylerin partisidir.

Realite bu olmasına rağmen, HDP’yi ‘terörle bağlantısı var’ safsatasını öne sürerek karalamaya ve yıpratmaya çalışan söyleme teslim olunması, onlar açısından vahim bir hata olmuştur. Biz ittifakı, barajı geçmek için istemedik. Yüz yıllık korkuların, tabuların, hataların yıkılması için istedik en çok. HDP ile birlikte çok güçlü bir toplumsal beraberlik ve demokrasi ittifakı kurulabilirdi. Bunun sonuçları sadece seçimlere değil, asıl seçim sonrası Türkiye’nin toplumsal beraberliğine ve bir arada, barış içerisinde yaşama inancının güçlenmesine vesile olurdu. Fakat maalesef, muhalefet partileri büyük düşünmek ve cesur olmak yerine, sığ ve sağ düşünmeyi tercih ettiler.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırsa ve siz ikinci turdaki iki isimden biri olursanız şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Kesinlikle ben kazanırım. Çünkü Türkiye halklarının tamamından destek alacak söylem ve politikaları biz savunuyor olacağız.

İkinci tur olursa ve siz kalamazsanız partinizin ikinci tur stratejisi için neler söylersiniz?

Ben ikinci tura kalacağımıza inanıyorum. Hazırlıklarımız da inancımız da bu yönlüdür. Diğer adaylar benim ikinci tura kalmam halinde ne yapacaklarını netleştirmelidir. Çünkü burada kilit, HDP oylarıdır. Beni destekleyecekler mi? Yoksa tereddütlü mü yaklaşacaklar? Bu sorumuza net bir cevap almadan kimse ikinci tur hesapları yapmamalıdır. Beni desteklemeyeceklerini söyleyenler, desteğimizi nasıl isteyeceklerini de izah etmelidirler tabii ki.

Milletvekili seçimlerinde muhalefetin şansını nasıl görüyorsunuz? Meclis’te AKP’nin çoğunluğu kaybetmesi durumunda bir seçim daha görebilir miyiz?

Her şey olasılık dahilindedir. 24 Haziran seçimleri, siyasette taşları tam anlamıyla yerine oturtma kapasitesine sahip olmayacaktır. Asıl, bir sonraki seçimde taşlar yerine oturur. Bu da bir erken seçimle olabilir tabii.

Seçmene mesajınız nedir?

Seçim kampanyalarında kutuplaştırıcı, düşmanlaştırıcı söyleme kimse pirim vermesin. Sandık başlarında, birleştirmelerin yapılacağı seçim merkezlerinde görev almak için partilere mutlaka başvursunlar. Yurtdışında yaşayan seçmenler mutlaka oy kullanmaya gitsinler ve 24 Haziran’ı demokrasinin zaferine dönüştürmek için şimdiden ev ev, köy köy gönüllü bir propaganda çalışması yürütsünler’ şeklinde ricalarım olacak.

Oyların korunması için muhalefet partilerinin de ciddi ve sağlam hazırlıkları olacaktır. Ne rehavet ne de panik havasına gerek yok. İnansın herkes, bu defa olacak. Faşizmi sandığa gömeceğiz. Alternatif bir iktidar seçeneğini ortaya çıkaracağız.