Ana SayfaGüncelDemirtaş’ın ‘ankesörlü telefon’ talebine YSK’den ret

Demirtaş’ın ‘ankesörlü telefon’ talebine YSK’den ret

HABER MERKEZİ – HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın “Liderler Fox’ta” programına ankesörlü telefonla katılması için yapılan başvuru YSK tarafından reddedildi. Kararın iki YSK üyesinin ret kararına rağmen alındığı belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın propaganda hakkını kullanması amacıyla Fox TV’de yayınlanan “Liderler Fox’ta” programına cezaevindeki ankesörlü telefondan katılabilmesinin sağlanması için yapılan başvuru Yüksek Seçim Kurumu (YSK) tarafından reddedildi.

Demirtaş’ın haftalık 10 dakika olan telefon görüşmesi hakkını burada kullanabilmesi için yapılan başvurunun YSK’nin iki üyesinin şerhine rağmen reddedildiği belirtildi.

Kararda, başvuru hakkında karar verme yetkisinin Adalet Bakanlığı’nda olduğu belirtilerek, “Demirtaş’ın Liderler Fox’ta programına katılımının sağlanması için girişimde bulunulması taleplerinin değerlendirilmesi mercii T.C. Adalet Bakanlığı olduğundan, Yüksek Seçim Kurulunun girişimde bulunması taleplerinin reddine karar verilmesi gerekmiştir” denildi.

İki YSK üyesinden karşı oy

MA’da yer alan habere göre YSK’nin bu kararına iki üyesi karşı oy kullandı.

YSK Başkanvekili Erhan Çiftçi ve YSK Üyesi Yunus Aykın, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’na atıfta bulunarak tüm cumhurbaşkanı adaylarına tanınan propaganda hakkının Demirtaş’a tanınmamasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

Çiftçi ve Aykın’ın ret kararına sundukları karşı oy yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı adaylarına tanınan propaganda hakkının Cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş’a tutuklu olduğu gerekçesiyle tanınmaması düşünülemez. Cezaevi imkanlarının elverdiği ölçüde gerekli önlemler alınmak ve yuğun araçlar kullanılmak kaydıyla seçim kanunlarında öngörülen propaganda hakkının Selahattin Demirtaş’a da sağlanması yolunda bir karar verilmesi gerekirken izin verme yetkisinin Adalet Bakanlığına ait olduğundan bahisle talebin reddi yolunda verilen karara katılmıyoruz.”

Demirtaş’tan açıklama

Demirtaş bu karar sonrası Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile programa HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin katılacağını duyurdu.

Demirtaş’ın paylaşımı şöyle: