Ana SayfaGüncelDemirtaş’tan 24 Haziran değerlendirmesi: Ya tek adam rejimi ya demokrasi

Demirtaş’tan 24 Haziran değerlendirmesi: Ya tek adam rejimi ya demokrasi

HABER MERKEZİ – Cezaevinde tutulan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ‘eşit ve adil olmayan’ koşullarda erken seçime gidildiğini belirterek, “24 Haziran milattır belki de; ya tek adam rejimi ya demokrasi” diye konuştu. “HDP tahminlerin çok üstünde bir oy oranına ulaşacak” diyen Demirtaş, hedefinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalmak olduğunu söyledi.

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran’da yapılacak olan erken seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Demirtaş, tutuklu bulunduğunu anımsatarak, “Eşit ve adil olmayan seçim koşullarında 24 Haziran seçimlerine doğru gidiyoruz” dedi.

Demirtaş, erken seçimleri ‘milat’ diye nitelendirerek, “Erdoğan güçler ayrılığını ortadan kaldıran bir tek adam rejimi ile Türkiye’nin daha hızlı büyüyeceğine inanıyor. Biz buna katılmıyoruz. Çoğulcu bir demokrasi ve katılımcı yönetim modelleriyle Türkiye’nin daha da güçleneceğine inanıyoruz. 24 Haziran bu açıdan milattır belki de; ya tek adam rejimi ya demokrasi” diye konuştu.

HDP’nin yüzde 10 seçim barajını aşacağını vurgulayan Demirtaş, “Halk HDP’ye ciddi bir şekilde sahip çıkacak ve barajı aşmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

HDP tahminlerin çok üstünde bir oy oranına ulaşacak”

“Seçimin sürprizi ben ve partim HDP olacaktır” diyen Demirtaş, hedefinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Partim tahminlerin çok üstünde bir oy oranına ulaşacaktır, benim de hedefim ikinci tura kalmaktır. Zaten biz HDP olarak girdiğimiz her seçimde Kürtler dışındaki kesimlerden de oy almayı başardık. Bizim demokrasi, adalet, eşitlik, barış ve ekonomiye dair politikalarımız sadece Kürtler için değil ki, bütün Türkiye toplumu için bu ilkesel politikalarımızı ve çözüm önerilerimizi ortaya koyuyoruz. Biz Türkiye toplumunun bir arada ve güven içerisinde geleceğe yürümesinin evrensel demokrasinin inşasından geçtiğine inanıyoruz. Bu mesajlarımız da farklı toplumsal kesimlerde giderek daha fazla karşılık buluyor.”

En kısa zamanda parlamenter sisteme geçiş yapmalıyız”

Demirtaş, seçim vaatlerini ise kısaca şöyle aktardı:

“Ekonomide üretime dayalı kalkınma modelini esas alıyoruz. Tarım, hayvancılık, sanayi, teknoloji ürünleri gibi alanlarda yerli üretimi arttıracak tedbirler almalıyız. Çalışanların haklarını arttırırken, işsizliği önleyecek istihdam imkanları yaratmalıyız. Dış borcumuz ve cari açığımız çok yüksek. İhracat kalemlerini arttırmadan bunun üstesinden gelemeyiz. Bu nedenle yerli üretimi teşvik eden tedbirler en üst seviyeye çıkarılmalıdır. Askeri harcamaları minimuma indirecek barış politikalarını hayata geçirmeliyiz. Çalışanların üzerindeki vergi yükünü yüksek gelirli kesimlerle adil bir şekilde paylaştırmalıyız. Temel hak ve özgürlükleri evrensel standartlarda güvence altına alan yeni bir anayasanın yapılmasını sağlamalı ve yasal, idari, yargısal pratik tedbirlerle insan hakları alanında eksiksiz bir Türkiye yaratmalıyız. Yeni denetim kurulları, mekanizmaları oluşturulmalı. Eğitim müfredatında insan haklarını etkili bir başlık haline getirmeliyiz. En kısa zamanda güçlü bir demokratik parlamenter sisteme geçiş yapmalıyız.”

Demirtaş seçim kampanyasını cezaevinden sürdürüyor

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezevi’nde tutuklu bulunmakta.

Yüksek Seçim Kurulu, Demirtaş’ın adaylığında hukuki bir sakınca görmedi ve adaylığını kabul etti.

Demirtaş, 24 Haziran erken seçimlerinde, AKP-MHP adayı Recep Tayyip Erdoğan, CHP adayı Muharrem İnce, İYİ Parti adayı Meral Akşener, SP adayı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek’le yarışacak.

Ancak diğer adaylardan farklı olarak Demirtaş, tutuklu bulunduğu için meydanlarda yurttaşlara seslenemiyor ve seçim kampanyasını şahsen anlatamıyor. Selahattin Demirtaş, sadece avukatları ve partisi aracılığıyla yazılı mesajlarla Cumhurbaşkanı adayı olarak sesini duyurabiliyor.




Önceki Haber
Türkiye İşçi Partisi: 24 Haziran'da tercihimiz Demirtaş ve HDP’den yana olacak
Sonraki Haber
Bursa'da işçi servisleri çarpıştı: Yedi kişi yaralandı