Ana SayfaDünyaDSG, Bağdadi’nin saklandığı iddia edilen kasabayı kuşattı

DSG, Bağdadi’nin saklandığı iddia edilen kasabayı kuşattı

HABER MERKEZİ –  Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü “Cizre Fırtınası” isimli operasyon 17’nci gününde Irak sınırına ulaşırken, IŞİD lideri Bağdadi’nin de saklandığı yer olarak basına yansıyan Hajin kasabasının kuşatıldığı bildirildi.

Iraklı yetkililer ve uzmanlar, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin Suriye’nin Hajin kasabasında gizlendiğini iddia ediyordu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kasabanın bulunduğu bölgeye operasyon düzenlerken, hali hazırda Hajin kasabasının bu operasyon kapsamında kuşatma altına alındığı bildirildi.

“Cizre Fırtınası”

Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e harekâtının ardından durdurulan ve 1 Mayıs’ta yeniden başlatılan “Cizre Fırtınası Hamlesi” kapsamında süren operasyonda kasaba kuşatmaya alındı.

Suriye’de sahayı takip eden gazetecilerden Erdoğan Altan’ın aktardığına göre operasyonda 17’nci güne girilirken Fırat kıyısı büyük oranda kurtarıldı ve DSG Irak sınırına kadar ilerledi.

Operasyonun komutanlarından Şergo Heseke, halihazırda sıranın IŞİD lideri Bağdadi ile kimi yetkililerin de saklandığının belirtildiği Hajin kasabasında olduğunu söyledi.

DSG komutanı, Irak ordusu ile koordineli yürüttükleri operasyonda sınırın Suriye hattının kendi kontrollerinde kalacağı bilgisini de verdi.

Deyr ez Zor: IŞİD için Suriye’deki son nokta

Deyr ez Zor, Suriye topraklarının yüzde 17’lik kısmı ile Humus’tan sonraki en büyük ili.

Suriye’deki iç savaştan önce yaklaşık bir milyon insana ev sahipliği yapan bu kenti Fırat Nehri, doğu ve batı diye ikiye ayırıyor.

Suriye’nin “doğu kapısı” olarak bilinen kent, birçok yerleşim yerini birbirine bağlayan bir köprü gibi.

Demokratik Suriye Güçleri, 10 Eylül 2017’de başlattığı operasyonla Fırat’ın doğusunda yer alan Deyr ez Zor kırsalını IŞİD’den kurtaracağını açıklamıştı. Rakka’ya dönük operasyonun sürdüğü dönemde Dey ez Zor’a da operasyon başlatmıştı.

Deyr ez Zor, Rakka’nın kurtarılmasıyla beraber IŞİD için de Suriye’deki son nokta olmuştu. Rakka’nın DSG tarafından kurtarılması ile IŞİD’in üst düzey komutanları Deyr ez Zor’a kaçmak zorunda kalmıştı.