Ana SayfaDünyaEdebiyatçı Philip Roth hayatını kaybetti

Edebiyatçı Philip Roth hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Pulitzer ödüllü ABD’li edebiyatçı Philip Roth, 85 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kitapları Pulitzer, Ulusal Kitap Ödülü ve Man Booker Uluslararası Ödüllere layık görülen, birçok edebiyatçı için ‘Nobel Ödülü almamış en büyük yazarlardan birisi’ olarak görülen ABD’li romancı Philip Roth, hayatını kaybetti.

85 yaşındaki yazar, kronik kalp yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Aralarında Türkçeleştirilen “Pastoral Amerika”, “Portnoy’un Feryadı”, “Ölen Hayvan”, “İnsan Lekesi” gibi romanların bulunduğu 25’ten fazla esere imza atan Yahudi asıllı yazar, hikâyelerinde antisemitizm, din ve cinsellik gibi konuları işliyordu.

Philip Roth hakkında

ABD’nin New Jersey eyaletinin Newark kentinde 1933 yılında dünyaya gelen Roth, 19’uncu yüzyılda Avrupa’dan Amerika’ya göç eden Yahudi bir ailenin torunuydu.

Bucknell Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Chicago Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi gördü.

Ardından Chicago’da İngiliz edebiyatı, Iowa ve Princeton Üniversitelerinde yaratıcı yazarlık dersleri verdi.

1959’da, altı öyküsünü bir araya getirdiği ilk kitabı “Kucak Dolusu” adı ile Türkçeleştirilen “Goodbye Columbus” yayımlandı. ABD’li Yahudilerin yaşamını son derece kişisel, keskin ve ironik bir dille tasvir ettiği bu kitapla Roth, 1960’ta Ulusal Kitap Ödülü’nü aldı.

Roth’a asıl şöhreti getiren ise 1969’da, ABD’nin nezih edebiyat çevrelerini karıştıran “Portnoy’un Feryadı” oldu. Bilinç akışı tekniğinde eşsiz bir monolog olarak nitelenen bu eser, çağdaş Amerikan edebiyatının en komik, en unutulmaz karakterlerinden birini yarattı.

1972’de Ernest Lehman tarafından aynı adla sinemaya uyarlanan Portnoy’dan sonraki kitaplarında Roth, hep değişik anlatım teknikleri denedi, her seferinde değişik konulara el attı ama ana temaları olan “Yahudi olmak, erkek olmak, bir ananın oğlu olmak, aydın olmak” gibi temalardan uzaklaşmadı.

Edebiyatçının son kitabı ise 1960 ve 2013 yılları arasında deneme ve kurgu olmayan metinlerini bir araya getirdiği ve 2017 yılında yayımlanan “Neden Yazı?” isimli eserdi.