Ana SayfaGüncelErken seçime 48 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Erken seçime 48 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran’daki erken seçimlerde Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sandık başına gidilecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA PAR’ın katılabileceği seçimlere bugün itibariyle 48 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutulduğu cezaevinden yürütmeye çalışıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


21:00 | Erdoğan’dan İnce’ye yanıt

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce’nin randevu talebiyle ilgili kendisine yöneltilen bir soruya “Televizyondaki tartışma olaylarına kesinlikle girmek istemiyorum. Ancak partimde kendilerini kabul edebilirim” yanıtını verdi.


15:40 | Demirtaş’tan gençler, kadınlar ve emekliler için seçim vaatleri

Gazeteci Fatih Portakal’ın Twitter üzerinden sorduğu soruları aynı platformdan yanıtlayan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, gençler, kadınlar ve emekliler için seçim vaatlerini açıkladı.

Demirtaş’ın “Gönül isterdi ki, bunları sizinle yüz yüze konuşabilelim. Şimdilik, fikirlerimi buradan kısaca belirtmekle yetinmiş olayım. Selamlar, kolaylıklar Fatih Portakal” sözleriyle verdiği, seçim vaatlerine BURADAN bakabilirsiniz.


13:50 | İnce: Çarşamba günü Demirtaş’ı ziyaret edeceğim

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Çarşamba günü HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde ziyaret edeceğini söyledi.


11:50 | Akşener: Seçim güvenliğini sağlamak iktidar partisinin görevi

İYİ Parti’nin lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, İstanbul Bağcılar’da partisinin seçim standına düzenlenen saldırıyla ilgili üzgün olduklarını belirterek, AKP’ye ‘seçim güvenliği’ için çağrı yaptı.

Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Akşener, şöyle konuştu:

“Bir seçime gidiyoruz savaşa değil. Sahada milletvekili adaylarının da değişik partilerden demokratik kurallar içerisinde ben daha iyi yaparım diyerek rekabet ettiği şenlik gibi olması gereken seçime doğru gidilirken bugün karşılaştığımız gerilimi artırıcı lider dilinin geldiği bir nokta bu.

“Bugün huzurunuzda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nı, Sayın Erdoğan’ı, İçişleri Bakanı’nı göreve davet ediyorum. Seçim güvenliğini sağlamak iktidar partisinin görevidir.

“Biz gerilimin tarafı değiliz kardeşliğin yanındayız biz bu ülkeye nefes aldırmak için yola çıktık. Bu demek değildir ki arkadaşlarımızın önüne gelen tarafından hırpalanmasına da müsaade edeceğiz, bu da söz konusu olamaz.”


10:50 | İnce’den Bilal Erdoğan’a yanıt: Türkiye bir hanedanlık devleti değil

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi için tahminde bulunan ve kendisine eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a yanıt verdi.

İnce, Twitter hesabından Erdoğan’ın oğluna şöyle yanıt verdi:

“Bilal Erdoğan otur oturduğun yerde. Türkiye bir hanedanlık devleti değildir! Söyleyecek sözün varsa mikrofonu babana ver, o söylesin! Hem çoluğu çocuğu siyasete karıştırmayın diyorlar, hem de çoluğa çocuğa açıklama yaptırıyorlar.”

Bilal Erdoğan ne demişti?

Diken’in haberine göre Bilal Erdoğan, seçimin ikinci tura kalabileceğini ima ederken, ‘Türkiye’nin değerleriyle kavgalı olan’ İnce’nin aday yapıldığını söylemişti.

Bilal Erdoğan, cezaevinde tutuklu bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı da ziyaret edeceğini açıklayan İnce için “İşte Demirtaş’ın özgürlüğünden bahseden, hiçbir hayatta başarısı olmayan, ekonomiden falan zerre kadar anlamayan biri oldu. Böyle bir muhalefetle de baş başa olduğumuz için de ben ayrıca çok üzgünüm” demişti.


09:55 | Yeşiller ve Sol Gelecek: Demirtaş’ın esprisi ve gülen yüzü olacağız

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Sözcüsü Eylem Tuncaelli, HDP’ninCumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş tutuklu olma durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

MA’dan Sadiye Eser ve Bilal Seçkin’e konuşan Tuncaelli, Demirtaş’a destek vereceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Özgürlüğü elinden alınmış bir adaydan bahsediyoruz. Demirtaş’ın en önemli özelliği kürsü hakimiyetidir. Çünkü hazır cevap biri. Yine gelen karalamalara da espriyle yanıt verip, herkesi güldüren bir üslubu vardı. Şu an iradesinin tutsak alınması dolayısıyla zor bir süreç bizi bekliyor. Ama hepimiz Demirtaş’ız. Kimimiz onun esprisi olacağız, kimimiz gülen yüzü. Sokaklarda güzel günler için, bu ülkede baharın gelmesi için çalışacağız. Uzun dönemdir bitmeyen bir gece ve kış yaşar duruma düştük. Ama tekrar o güzel günleri getireceğiz. Bu işin böyle gitmeyeceği aşikardır. Gerçekten insanlar işsizler, inanılmaz bir korku var. 2 kişi bir araya gelemez duruma düştük ama bu korkuyu umuda, birbirimize duyulmasını istedikleri nefreti birbirimize saygıya çevireceğimiz gün 24 Haziran olacak.”


09:53 | Times, Rusya ve Mısır’a benzetti: Türkiye’de de benzer bir zırva seçim olacak

Times gazetesin “Ne özgür ne de adil” başlıklı başyazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde zafer elde edebilmek için tüm muhalifleri susturduğunu yazdı.

Erdoğan’ın mevcut pozisyonunun ve Türkiye’de olan bitenin Rusya ve Mısır örnekleri üzerinden analiz edildiği başyazıda, “Türkiye’de de benzer bir zırva seçim olacak” denildi.


09:40 | Demirtaş’tan İnce, Akşener ve Karamollaoğlu’na ‘ikinci tur’ çağrısı

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimlere iki sağ ittifakla gidildiğini ve tek sol adayın kendisi olduğunu belirtti.

Diğer adaylar meydanlardayken kendisinin hücrede olacağını söyleyen Demirtaş, “Bu bir adaletsizlik yaratıyor olsa da, ikinci turda diğer bütün adayların desteğini bekliyorum” dedi ve ikinci tura gidilmesi durumunda Muharrem İnce, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu’na kendisini destekleme çağrısı yaptı.


09:30 | MHP’de 5 milletvekili adaylık başvurusu yapmadı

MHP’de 5 milletvekili, 24 Haziran genel seçimleri için aday adaylığı başvurusu yapmadı.

2014’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ve CHP’nin “çatı adayı” olan İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yanı sıra aday adaylığı başvurusu yapmayan diğer dört isim şöyle:

  • Eski Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin
  • İstanbul Milletvekili Atila Kaya
  • Maraş Milletvekili Oğuz Tor
  • Sakarya Milletvekili Zihni Açba

09:25 | Gergerlioğlu HDP’den milletvekili aday adayı oldu

Mazlum-Der kurucularından insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, 24 Haziran genel seçimlerinde HDP’den Kocaeli milletvekili aday adayı olmak için müracaat ettiğini açıkladı.

Başvurusunu kişisel blogundan yaptığı yazılı açıklama ile duyuran Gergerlioğlu, “Yıllardır insan hakları alanında sivil toplumda çalışan bir kişi olarak gayretimi, çabamı TBMM çatısı altında sürdürmek için bu müracaatı yaptım” dedi.

“Kürt meselesinin çözümsüzlüğe terk edildiği bir ortamda bu müracaatı yapıyorum” diyen Ömer Faruk Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her farklı kesimi kucaklamaya çalışan, demokratik bir yaşamı inşa etmeye çalışan HDP içinde ideallerimi gerçekleştirmenin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle hayırlara vesile olmasını dileyerek bugün müracaatımı yaptım.”


09:25 | İstanbul’da İYİ Parti standına saldırı

Foto: Yeniçağ

İstanbul’da İYİ Partililere silahlı ve bıçaklı saldırı düzenlendi, biri ağır beş kişi yaralandı.

İYİ Parti saldırıdan MHP lideri Bahçeli’yi sorumlu tutarken, saldırıya CHP ve HDP’den tepkiler geldi.


 

 

Previous post
Özgür Gündem davaları: 12 kişi hakkında toplam 95 yıl ceza talebi
Next post
Şimşek'ten 'cari açık' açıklaması: Kötüleşme var gibi gözüküyor, aslında iyileşme dönemindeyiz