Ana SayfaGüncelErken seçime son 27 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Erken seçime son 27 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 27 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:00 | Hatay’da HDP milletvekili adayına saldırı

Milletvekili adayı Hülya Kavuk

Hatay’da HDP milletvekili adayı Hülya Kavuk’a ve seçim çalışmalarının yapıldığı anons aracına bir grup tarafından saldırdı gerçekleştirildi.

Saldırı, Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Kisecik köyünde seçim ziyareti sırasında gerçekleşti.

MA’nın haberine göre saldırı sırasında HDP’liler bir kafeye sığınırken, saldırganlar HDP anons aracına zarar verdi. Daha sonra saldırganlar HDP’lileri tehdit edip hakaret etti. HDP’liler ise jandarma gözetiminde olay yerinden ayrıldı.


19:50 | Erdoğan ‘açıkla’ dedi, İnce cevap verdi: Biraz düşün şu an kimle aran bozuk

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ‘Gülen ziyareti’ iddiasına yönelik “Bunu ispat etmen gerekir, edemezsen namertsin” yanıtı veren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İnce’den cevap geldi.

Çanakkale mitinginde konuşan İnce, şunları söyledi:

“Ben dedim ki; ‘2001’de partiyi kurarken Pensilvanya ‘ya gidip icazet aldın mı’ Bugün demiş ki; ‘İspatlamazsan namertsin’. Bak açıklıyorum. Aramızda kalsın. Değerli hemşehrim Erdoğan. 2001’de Pensilvanya ‘ya gidip icazet aldığınızı bana söyleyen kişi, beraber gittiğiniz kişi. O aradı beni. ‘Beraber gittik’ dedi. Allah’ın izni, milletin isteğiyle 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı olduğum zaman o arkadaş da rahata ereceği için adını vereceğim. Çok merak ediyorsan biraz düşün şu an kimle aran bozuk. Sen zaten çıkarırsın kim olduğunu.”

Muharrem İnce, daha önce yaptığı açıklamada “Erdoğan partiyi kurmadan önce icazet almak için Pensilvanya’ya gitti mi? Ben kiminle gittiğini biliyorum. Cumhurbaşkanı olmadan açıklayamam, o kişiye zarar veremem” demişti.

Erdoğan ise bu iddiaya “Benim Pensilvanya’ya giderek Ak Partimizi kurduğumuzu söylersen bunu ispat etmen gerekir. Madem ki böyle bir iddiada bulunuyorsun, bunu ispat etmen gerekir, edemezsen namertsin” sözleriyle yanıt vermişti.


18:39 | CHP’den YSK’nin sandık taşıma kararına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek

YSK’nin Kürt nüfusunun ve HDP seçmeninin yoğun olduğu 19 ildeki sandıkların taşınması ve birleştirilmesi talebini kabul etmesi tartışılmaya devam ediyor.

‘Güvenlik’ gerekçe gösterilerek taşınacak sandıkların 144 bin seçmeni etkileyeceği açıklanırken, karara HDP’nin ardından CHP’den tepki geldi.

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Yakupoğlu, sandık taşımaya gerek olmadığını savunarak konuyla ilgili net bir değerlendirme yapmak için AYM’nin vereceği kararın belirleyeceği olacağını söylüyor:

“16 Nisan’dan bu zamana ne değişti ki böyle bir ihtiyaç doğdu? Değişen tek şey bu konudaki kanun oldu, ona da CHP olarak itiraz ettik. Dolayısıyla 31 Mayıs’taki AYM kararını da beklememiz gerekiyor.”

Kararı BBC Türkçe’ye değerlendiren CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise “Devlet, seçmenin bulunduğu yerde oy kullanabilmesini sağlamalıdır” diyor:

“Devlet mevcut seçim bölgelerinde güvenliği sağlayamıyor mu? O zaman mevcut iktidar, saray rejimi acz içinde demektir. Seçmeni 5 km taşımak yerine orada güvenliği sağlamak devletin temel görevi olmalı.”

CHP, sandık taşıma kararlarına dayanak olan seçim kanunu değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. AYM, iptali istenen başvuruyu 31 Mayıs’ta görüşecek.


17:30 | Erdoğan’dan İnce’ye: Sen siyasette daha çok çıraksın

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa’da düzenlediği mitingde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin kimi iddialarına yanıt verdi.

İnce’nin ‘Gülen ziyareti’ iddiasına Erdoğan’ın yanıtı şöyle oldu:

“Sana buradan bir nasihatte bulunayım, sen siyasette daha çok çok çıraksın. Siyaset dürüstlük ister. Senin genel başkanın yalancı, ama sen de hemen erkenden başladın yalana. Benim Pensilvanya’ya giderek Ak Partimizi kurduğumuzu söylersen bunu ispat etmen gerekir. Madem ki böyle bir iddiada bulunuyorsun, bunu ispat etmen gerekir, edemezsen namertsin. Senin başkanın da sen kendin de siz hangi partiyi kurdunuz ya?”

Muharrem İnce, “Erdoğan partiyi kurmadan önce icazet almak için Pensilvanya’ya gitti mi? Ben kiminle gittiğini biliyorum. Cumhurbaşkanı olmadan açıklayamam, o kişiye zarar veremem” demişti.


17:23 | Demirtaş’ın “Liderler Fox’ta” programına ankesörlü telefonla katılabilmesi için başvuru

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Fox TV’de yayınlanan “Liderler Fox’ta” programına ankesörlü telefonla katılması için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapıldı.


17:15 | YSK itirazı reddetti: KHK ile ihraç edilen üç profesörün adaylığı kesinleşti

CHP’nin 24 Haziran erken seçimleri için İstanbul’dan milletvekili adayı gösterdiği Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, Prof. Dr. Cihangir İslam ve Prof. Dr. Yüksel Taşkın. için Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunulmuştu.

YSK’ye dilekçe sunan bir kişi, üç adayın KHK ile ihraç edilmiş olduğunu belirterek adaylıklara itiraz etmişti.

YSK, yapılan başvuruyu reddetti. Böylece üç ismin de adaylığı kesinleşti.


15:58 | Seçim güvenliğine dikkat çeken HDP’den sandık taşıma kararına tepki

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçim güvenliğine dikkat çeken Bilgen, YSK’nin 144 bin seçmenin bulunduğu sandıkların taşınmasına yönelik verdiği karara ve gerekçesine tepki gösterdi.

“HDP sadece yüzde 10’la değil her türlü barajla uğraşmaktadır” diyen Bilgen, YSK’nin kararı için “Seçimin sonucunu belirleyecek ciddi bir sayısal niteliği etkiliyor” yorumunda bulundu ve şöyle devam etti:

“Birkaç bin seçmenle hangi milletvekilinin seçileceğinin belli olduğu bölgelerde, 144 bin seçmenin hak gaspına maruz kalacağı çok açıktır. Bu seçmen iradesinin tanınmamasıdır. Taşınacak yerlerdeki yaşlılar ve engelliler bu taşımadan doğrudan doğruya etkilenecektir. Bir düzenlemeyle yaşlılara ve engellilere jest yapıyor gibi davranmak, bir taraftan da ulaşım zorluğu olan seçmenlerin oy kullanmasının zorlaştırılması ayrımcılıktır.

“HDP’nin yüzde 70-80 oy aldığı köylerle ilgili taşıma kararı alındığı, sandıkların taşındığı köylerde de AKP’in yüzde 70-80 oy aldığı görülüyor. Geçmişten gelen sorunlar da sandığa gitmeyi zorlaştıran bir tabloyu ortaya koyuyor. Van Yanıkçay ve Daldere arasındaki taşımada, AKP ve HDP oyları karşılaştırıldığında tablo çok net görülüyor. HDP’nin yüzde 94 oranında oy aldığı Muş Merkez Suluca köyünün seçmenleri AKP’nin yüzde 75 oranında oy aldığı Arpayazı köyüne taşınmıştır.”

Sandık taşıma ile ilgili gösterilen gerekçelerin hiçbirinin doğru olmadığını da söyleyen Bilgen, “Tüm yurttaşlarımızı sandıklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Herkesin sandık görevlisi olması konusunda duyarlılığını ortaya koyması gerekiyor” dedi.


15:25 | Diyarbakır’da 68 mahalledeki sandıklar birleştirildi

YSK, Diyarbakır Valiliği ve İl Seçim Kurulu Başkanlığı’nın “seçim güvenliği” iddiasıyla sandık bölgelerinin birleştirilmesi yönündeki başvurusu üzerine, sandıkların birleştirilmesi yönünde karar verdi.

Karara göre, mahalle statüsündeki 68 köydeki sandıklar birleştirildi. MA’nın haberine göre Diyarbakır’da birleştirilen sandıklar şöyle:

  • Bismil ilçesinde; Meydan, Bölümlü ve Karapınar mahallelerindeki sandıkların Türkmenhancı Mahallesi ile, Kurudeğişmen Mahallesi sandıklarının ise Fatih Mahallesi ile birleştirilmesine karar verildi.
  • Dicle ilçesinde; Gündoğdu, Kayı ve Kurudere mahalleleri Yokuşlu Mahallesi’yle, Kurşunlu ve Taşağıl mahallelerinin ilçe merkezinde bulunan Necati Ceylan Anadolu Lisesi seçim bölgesiyle, Biçer Mahallesi’nin Yeşilsırt Mahallesi ile, Çayüstü Mezrası’nın Başköy Mahallesi ile, Ordulu Mezrası’nın Anköy Mahallesi ile, Karagömü Mezrası’nın Kaygısız Mahallesi ile, Gündüz Mezrası’nın ise Üzümlü Mahallesi ile birleştirildi.
  • Hazro ilçesinde; Çitlibahçe Mahallesi’nin Ormankaya Mahallesi ile, Mutluca Mahallesi’nin Koçbaba Mahallesi ile, Kulaçtepe Mahallesi’nin İncekavak Mahallesi ile, Bayıdüzü Mahallesi’nin Yazgı Mahallesi ile, Biçimli ve Reşik mahallelerinin Gözlü Mahallesi ile, Sarıerik Mahallesi’nin Kavaklıboğaz Mahallesi ile, Uzunargıt, Kuşadamı ve Bağyurdu mahallelerinin de ilçe merkezinde bulunan Hazro Çok Programlı Lisesi ile birleştirilmesi yönünde karar verildi.
  • Kulp ilçesinde; Yeşilköy, Tepecik ve Karabulak mahallelerinin ilçe merkezinde bulunan Atatürk YİBO’ ile, Demirli, Taşköprü ve Düzce mahallelerinin Bayır Mahallesi ile, Güleç ve Çukurca mahallelerinin Akbulak Mahallesi ile, Güllük ve Kurudere mahallelerinin Zeyrek Mahallesi ile, Kaynak Mahallesi’nin Ağaçlı Mahallesi ile, Elmalı Mahallesi’nin Karpuzlu Mahallesi ile, Uygun ve Bağcılar mahalleleri ise Kamışlı Mahallesi ile birleştirilmesine karar verildi.
  • Lice ilçesinde; Daralan Mahallesi’nin Duru Mahallesi’yle, Budak Mahallesi’nin Tepe Mahallesi ile, Baharlar ve Güldiken mahallelerinin Üçdamlar Mahallesi ile, Abalı, Ergin, Kıralan ve Tuzla mahallelerinin Çeper Mahallesi ile, Bağlan, Çavundur, Dolunay, Esenler, Ortak, Uçarlı ve Yalaza mahalleleri Kayacık Mahallesi ile birleştirildi. Damar Mahallesi seçim bölgesi ise, polis bölgesi olan Lice Anadolu Lisesi ve Mevlüt Ilgın Ortaokulu ile birleştirildi.
  • Hani ilçesinde, Okur ve Süslü mahallelerinin Gürbüz Mahallesi ile, Gömeç Mahallesi’nin Kırım Mahallesi’yle, Kalaba Mahallesi’nin ilçe merkezinde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu ile, Çaldere, Dolapdere, Ormandışı, Babakaya ve Altınkum mahallelerinin ise Bayrambaşı Mahallesi ile birleştirilmesi kararlaştırıldı.
  • Silvan ilçesinde; Kayadere Mahallesi’nin Çardak Mahallesi ile, Üçbasamak Mahallesi’nin ise Gündüz Mahallesi ile birleştirildi.

15:07 | Akşener: Tillerson’ın gelmesinin ardından şeker fabrikaları satıldı

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, Afyonkarahisar’da düzenlediği mitingde şeker fabrikalarının satılmasını eleştirdi.

Akşener, eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyaretini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Şeker fabrikalarını sattılar, bu arkadaş ABD’ye Osmanlı tokadı atıyordu. Tillerson geldi ne konuşuldu meçhul. Sonrasında şeker fabrikaları satıldı. Şeker fabrikasını satın alan yandaşlar, sakın ola ki o fabrikalara elinizi uzatmayın, seçilir seçilmez iptal edeceğim.”


15:06 | Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan gözaltına alındı

Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan, Sendika.Org’daki “Diktatörlüğü durdurabiliriz” başlıklı haber ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Gazeteci Demirhan, gözaltına alınışını “Seçim öncesi ‘anormal’ sansür tedbirleri başlamış görünüyor” sözleriyle duyurdu.

“Örgüt propogandası” yapmakla suçlanan Demirhan’ın ilkin Mecidiyeköy Polis Karakolu’na, ardından Çağlayan Adliyesi’ne götürüldüğü belirtildi.


15:05 | İnce: Erdoğan stada girdiğinde eleştirmesinler diye Passolig var, kaldıracağım

Balıkesir’deki mitingde konuşan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “kukla” ithamından dolayı tepki gösterdi.

İnce, “Dün bana ‘kukla’ demiş. Aklı sıra Sayın Kılıçdaroğlu ile beni birbirimize düşürecek. Fitne sokmaya çalışıyor. Bizim aramıza fitne sokamazsın” dedi.

Hükümetin ekonomideki kötü gidişi ‘dış mihraklar’a yormasını da eleştiren İnce, “Dolar üzerinden köprü geçişi anlaşması yapacaksın, hem de dolar arttığında bana oyun oynuyorlar diyeceksin. O zaman sen o dış mihrakların ortağısın. Köprüden geçmeden, hastanede yatmadan para ödüyoruz” diye konuştu.

İnce konuşmasının devamında bir ayılı aşkın zamandır erişime engelli olan Wikipedia’yı hemen açacağını ve Passolig’i kaldıracağını da söyledi. İnce, “Erdoğan stada girdiğinde eleştirmesinler diye Passolig var” dedi.


14:52 | YSK Başkanı: Taşınacak sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran erkin seçimlerinde taşınmasına karar verilen sandıklardaki seçmen sayısının 144 bin olduğunu açıkladı.

Güven, karara gerekçe olarak ‘güvenliği’ gösterdi.


14:50 | HÜDA PAR cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı destekleme kararı aldı

AA’nın haberine göre Hür Dava Partisi, cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldı.


13:30 | Öğretmen aylığına zamdan anadiline: Demirtaş’tan “eğitim” vaatleri

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, erken seçimlere sayılı günler kala avukatları ve danışmanları aracılığıyla Twitter hesabı üzerinden seçime dönük vaatlerini açıklamaya devam ediyor.

“Merhabalar. Uzun twitler atmak istemiyorum ama size ulaşmamın başka da yolu yok. Bu adaletsizliğin kendisi bile, bu zulüm düzeninin değişmesi gerektiğinin ispatıdır” sözleriyle takipçilerine ya da seçmenlere seslenirken, eğitim konusunda bir dizi açıklamalarda bulundu. Demirtaş’ın “Siz de 1 oy HDP’ye 1 oy Demirtaş’a verin birlikte yapalım” ifadesi ile sıraladığı vaatleri şu şekilde:

  • İki yılda tüm okullarda tekli eğitime geçecek, sabahçı-öğlenci uygulamasını kaldıracağız.
  • Okul öncesi eğitimi zorunlu yapacağız.
  • 190 bin yeni derslik yapacağız ve 300 bin öğretmeni atayacağız. Yeni dersliklerin maliyeti 48 milyar TL.
  • Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin tamamını kadroya alacağız. Yeni öğretmenler için yıllık bütçeyi 18 milyar TL arttıracağız.
  • Çocuklarımız için her şeyimizden tasarruf edeceğiz ama eğitim ve sağlıktan tek kuruş kısmayacağız. Böylece, sabahın köründe okula giden çocuklarımızın dramını bitireceğiz.
  • Okullar arasındaki nitelik farkını ortadan kaldıracağız. Eğitimciler, veliler ve öğrencilerle tartışarak onların talep ve önerileri çerçevesinde, ülkedeki her okulu birer bilim ve sevgi yuvasına dönüştüreceğiz.
  • Okul öncesi eğitimden lise sona kadar tüm kademeleri zorunlu eğitim kapsamına alacağız.
  • 4+4+4 sistemini kaldıracağız. Çocuklarımızı yarış atı gibi gören sınav sistemlerini mutlaka sona erdireceğiz. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı bir ölçme ve değerlendirmeyi esas alacağız.
  • Öğretmen aylığına %50 zam yapacağız.
  • Eğitim fakültelerindeki eğitimin kalitesini artıracak tedbirlerle, mevcut öğretmenlerimizin mesleki yeterliliğini güçlendirecek projeleri hayata geçireceğiz. Her ile “Öğretmen Destek Akademisi” kuracağız.
  • Resmi dilimiz Türkçenin yanında, her çocuğun anadilinde eğitim hakkını tanıyarak, zenginliklerimizi demokrasimizin harcı yapacağız.

13:02 | CHP’den seçim güvenliği için mobil uygulama

CHP, 24 Haziran erken seçimlerinde sandık güvenliğinin sağlanması amacıyla akıllı telefon uygulaması hazırladı.

Uygulamaya “Adil Seçim Seferberliği” adı verildi.

Uygulamayla, seçim günü oy kullanma işleminin başlamasından oy pusulalarının teslimine kadar olan süreçte kayıtlı sandık görevlilerinin konumu takip edilecek. Sistem, görevlinin sandığın başından ayrılması durumunda uyarı verecek.

CHP’nin Bilgi ve İletişim’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, DW Türkçe’den Banu Güven’e uygulamanın işlevlerine ilişkin bilgi verdi.


12:40 | Kadri Gürsel: Sandık birleştirme ile HDP’yi baraj altında bırakmak istiyorlar

YSK’nin Kürt nüfusunun ve HDP seçmeninin yoğun olduğu 19 ildeki sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmesi tartışılmaya devam ediyor.

Kararı değerlendiren isimlerden gazeteci Kadri Gürsel, bunu bir ‘operasyon’ olarak nitelendirdi.

Twitter üzerinden bir açıklama yapan Gürsel, “HDP’nin güçlü olduğu köy ve ilçelerde güvenlik gerekçesiyle sandık birleştirme kararı siyasi bir operasyondur” dedi.

Gürsel ayrıca “HDP seçmeninin sandığa erişimini engelleyerek partiyi baraj altında bırakmak istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.


12:20 | KHK ile ihraç edilen 3 profesörün milletvekili adaylığı için itiraz

CHP’nin 24 Haziran erken seçimleri için İstanbul’dan milletvekili adayı gösterdiği Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu dahil 3 profesör için Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunuldu.

Bir kişinin yaptığı itirazın gerekçesinde, profesörlerin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmeleri gerekçe gösterilirken, itirazın bugün karara bağlanacağı belirtildi.

Adaylığına itiraz edilen isimler ve seçim çevreleri şöyle:

  • Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu: İstanbul 1’inci bölge 1’inci sıra
  • Prof. Dr. Cihangir İslam: İstanbul 3’üncü bölge 9’uncu sıra
  • Prof. Dr. Yüksel Taşkın: İstanbul 1’inci bölge 18’inci sıra

11:44 | İnce “Devlette devamlılık esastır” dedi: Akkuyu tekrar masaya yatırılır

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, dış politikadan ekonomiye değerlendirmelerde bulundu ve seçim vaatlerine ilişkin açıklamalar yaptı.

Milliyet gazetesine konuşan İnce, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yanlış bilgiler vermesinden ötürü Türkiye’nin yatırım gücünün kırıldığını savunarak, ülkede sorgulanması gereken kurumların başında TÜİK’in geldiğini söyledi:

“Yanlış bilgiler verdiği için Türkiye’nin yatırım gücünü kırıyor. Yanlış bilgilerle yatırımcıyı yanlış yönlendiriyor. Yunanistan’daki İstatistik Kurumu’nun Başkanı hapse girdi. Türkiye’de TÜİK’i gözden geçirmeliyiz. Türkiye’nin kaynaklarını yanlış kullandırdığı için, yanlış bilgiler verdiği için hesap sormalıyız. Buralardan başlamalıyız.”

Yabancı haber ajanslarına da konuşan İnce, seçilmesi durumunda hâlihazırda inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Sinop Nükleer Güç Santrali projesi konusunda nasıl bir adım atacağının sorulması üzerine ise “Devlette devamlılık esastır. Tekrar bakarız, masaya yatırırız ama bunları konuşmak için şimdilik erken” dedi.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı son olarak, parlamenter sisteme dönüş vaadiyle ilgili olarak da “Restorasyon sürecinden sonra parlamenter sisteme geçeceğiz. Restorasyon süreci en az iki yıl sürer. Pek çok değiştireceğimiz şey var, örneğin yargı düzeni, bunun değiştirilmesi vakit alacak. OHAL’i hemen kaldıracağız. Özgürlüklerle ilgili adımları en hızlı şekilde atacağız, OHAL’i yemin eder etmez kaldıracağız” sözlerini kaydetti.


10:35 | AGİT’e “Seçimleri tüm boyutlarıyla gözlemle” çağrısı

Anastasia Crickley

Türkiye 24 Haziran erken seçimlerine OHAL’de giderken, Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığını Ortadan Kaldırma Komitesi’ne 2016 – 2017 yılları arasında başkanlık yapan Anastasia Crickley’den uyarı geldi.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuşan Crickley, OHAL koşulları altında seçime gitmenin zorluklarına dikkat çekerek, bir dönem özel temsilciliğini de yürüttüğü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) çağrı yaptı.

“Türkiye’nin AGİT’e üye olduğunu ve her türlü faaliyetine de katıldığını bildiğim için belki bu noktada şunu söylemek önemli olacaktır. Mutlaka böyle bir seçim döneminde AGİT’in, uzmanlarıyla ülke içinde seçimleri tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde gözlemlemesi için gerekli girişimleri yapması gerekiyor. Mutlaka kapsamlı bir gözlem yapacaktır diye düşünüyorum.”


10:20 | İstanbul Ekonomi Araştırma: İttifaklar çoğunluğu sağlayamıyor

Nisan ve Mayıs aylarında yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaşan İstanbul Ekonomi Araştırma, hiçbir parti veya ittifakın meclis çoğunluğunu sağlayamadığı ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ikinci tura kalacağı sonucunu elde ettiğini bildirdi.

İstanbul Ekonomi Araştırma (IE), Nisan ve Mayıs aylarında yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Şirketin araştırmasına göre hiçbir parti veya ittifakın meclis çoğunluğunu sağlayamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ise ikinci tura kalıyor.


10:05 | Demirtaş: Erdoğan iflas etmiş tüccardan farksız; çaresizler, panik halindeler

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, tutulduğu cezaevinden Emre Tansu Keten’in sorularını yanıtladı.

“Çaresizler, panik halindeler” sözleri ile iktidarı tarif eden Demirtaş, “Buradan attırdığım bir tweet bile onların tüm TV’lerde yayınlanan mitinglerinden daha etkili. Çünkü toplum AKP’den bıktı usandı” dedi.

HDP’siz yeni bir Türkiye inşasının mümkün olmadığını da söyleyen Demirtaş, ‘Millet İttifakı’na ise şu mesajı verdi: “İttifak dışında kalmamız durumu değiştirmez. Aksini düşünen kaybeder.”


 

Previous post
"Zehir solumak istemiyoruz": Kızıltepe’de kadınlardan yol kapatma eylemi
Next post
Kılıçdaroğlu: HDP’nin barajı aşması lazım; sivil bir anayasa yapacağız