Ana SayfaGüncelErken seçimlere 38 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Erken seçimlere 38 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 38 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP ise seçimlerine cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


18:55 | Abdüllatif Şener de milletvekili adayı oluyor

CHP’nin 24 Haziran seçimlerinde aday olarak göstereceği milletvekili listesi, 20 Mayıs Pazar günü toplanacak Parti Meclisi’nde (PM) oylanarak netleşecek.

AA’nın kulis haberine göre, eski Başbakan Yardımcısı ve AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener’in de aday gösterilmesi bekleniyor.

Habere göre, Abdüllatif Şener’in Sivas’tan aday olacağının öngörüldüğü belirtildi.

Şener’in ismi, CHP’nin cumhurbaşkanı adayları arasında geçmişti.

CHP, belirlediği milletvekili adaylarının tanıtımını 24 Mayıs Perşembe günü kamuoyu ile paylaşacak.


18:45 | Kulis: Erkan Baş’tan Musa Piroğlu’na HDP’de sol partilerden adaylar

HDP’de gazeteci Ahmet Şık’ın milletvekili aday adaylığını açıklamasının ardından kulislerde sol partilerden birçok temsilcinin ismi de aday adaylık için konuşuluyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın edindiği bilgilere göre adı geçen isimlere BURADAN bakabilirsiniz.


18:15 | 5 Kürt partisinin HDP ile görüşmeleri olumsuz sonuçlandı

Seçim sürecinde birlikte hareket etmek için bir araya gelen 5 Kürt partisi, HDP ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını duyurdu.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Hareketi (PAK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) ve Kürdistan Demokratlar Platformu’ndan (KDP) oluşan ittifak adına konuşan PAK Başkanı Mustafa Özçelik, HDP’nin bu süreçte Hüda Par ile ittifaka hazır olmadığını söylerken, siyasi taleplerde ise mutabık olduklarını vurguladı.

Üzerinde uzlaşıya vardıkları deklarasyonun seçim bildirgesine konulmadığını ve bunun da ittifakın kurulmamasına gerekçe gösteren Özçelik’in açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

“İttifak ve HDP heyetinin mutabakata vardığı ‘Kürdistan Demokratik Seçim İttifakı Deklarasyonu’ndaki içeriğin HDP ve sayın Selahattin Demirtaş’ın seçim bildirgelerine yansıtılmadığı, ittifak anlayışına uygun davranılmadığı görülmektedir. HDP ile görüşmelerin ne yazık ki hedeflenen sonuca bütün çabalarımıza rağmen ulaşamadığını halkımızın bilgisine sunmak istiyoruz.”

Söz konusu partiler 24 Haziran’da nasıl bir tutum takınacaklarını ise açıklamadı.


17:30 | Seçim öncesi: Erdoğan’dan 3 tartışmalı kanuna onay

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’te kabul edilen ve aralarında ‘üniversitelerin bölünmesini’ de öngören 3 önemli kanunu onayladı.


16:55 | ‘Her şey siyasallaşmış’: İnce, seçilirse Akar ile çalışmayacağını açıkladı

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 24 Haziran’da seçilmesi halinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile çalışmayacağını açıkladı.


16:30 | Nor Zartonk: 24 Haziran’da oyumuz HDP ve Demirtaş’a

Nor Zartonk İnisiyatifi, 24 Haziran seçimlerinde HDP’yi ve partinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleme kararı aldığını açıkladı.

Nor Zartonk tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de, insan hakları, demokrasi, eşitlik, adalet gibi kavramların günden güne eridiği ifade edilirken, bu durumdan tüm Türkiye halkları gibi Ermenilerin de paylarına düşeni aldığı belirtildi.

Açıklamada, “Kendinden olmayan herkesi suçlu ilan eden, sadece ve sadece BEN diyen bir rejime karşı BİZ varız, buradayız diyoruz!” denildi.

Açıklamanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


16:25 | Meclis seçim tatiline girdi

Meclis, 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan seçimler öncesi tatile girildi.

Meclis, seçimlerin kesin sonuçlarının ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00’te toplanacak.


15:00 | Demirtaş mal varlığını açıkladı: Bir konut, bir araba, binlerce mektup ve bir diploma

Edirne’de F Tipi Cezaevinde tutulan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş mal varlığını açıkladı.

Uluslar arası Şeffaflık Derneği’nin çağrısına yanıt olarak mal varlığını açıklayan Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Mal varlığımı açıklıyorum: 300 bin TL değerinde bir konut. 55 bin TL değerinde, 2013 model bir otomobil. Yüzlerce kitap, binlerce mektup. Ve bir diploma :)” dedi.


14:02 | Ahmet Şık: İstanbul’dan HDP milletvekili adayıyım 

HDP’den milletvekili aday adayı olduğu haberi kulislere yansıyan, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin adaylığını “Çok şık bir şey oldu” sözleriyle doğruladığı gazeteci Ahmet Şık, resmen aday olduğunu duyurdu.

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Şık, ‘dayanışma’ ve ‘birlikte mücadelenin’ önemine vurgu yaptı, “Yolumuz açık, önümüz barış olsun” dedi.

Şık, “Gazetecilikte olduğu gibi siyasette de temel şiarım, Nazım’ın dediği gibi ‘Annelerin ninnilerinden, spikerin okuduğu habere kadar, yürekte, kitapta ve sokakta’ yalanı yenmek olacak” dedi.


12:40 | Anavatan Partisi, Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldığını açıkladı

Anavatan Partisi, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldı.

BBP de daha önce AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı aldığını duyurmuştu.


12:30 | Bahçeli ‘af’ çıkışını sonunda seçime bağladı: Talimat ile isyan başlatırlarsa ne olur?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümet kanadında henüz bir karşılık bulmayan ‘af’ çıkışını sürdürüyor.

İktidara yakın Sabah gazetesine konuyla ilgili yeni açıklamalar yapan MHP lideri, cezaevlerinde yaklaşık 235 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu belirterek, “Bunların belli oranı PKK ve FETÖ’den ama diğer kalanları adi suçlu ve kader kurbanı dediğimiz suçlar” dedi.

“Bana gelen bilgiye göre aynı yatakta 3 kişi 8’er saat sırayla uyuyorlar, böyle bir ortam terörizme zemindir” ifadelerini kullanan Bahçeli, diğer suçluların PKK ve FETÖ tesiri altında kalabileceğini öne sürerek, şu soruyu gündeme getirdi:

“Cezaevindekiler kader kurbanı olmaktan çıkıp FETÖ’nün, PKK’nın kurbanı haline gelir, seçime 1 hafta 10 gün kala bir talimat ile isyan başlatırlar ise ne olur?”


08:00 | Ağırdır: Erdoğan yüzde 45’in altında kalırsa vatandaş iktidar değişikliğine karar vermiş demektir

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır, RS FM’de konuk olduğu bir programda 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerde HDP’nin belirleyici olacağını vurgulayan Ağırdır, “Tayyip Erdoğan ikinci tura yüzde 45’in altında bir oyla kalırsa, o zaman vatandaş iktidar değişikliğine karar vermiş demektir” dedi.

Previous post
Kulis: Erkan Baş'tan Musa Piroğlu'na HDP'de 'sol'dan adaylar
Next post
Gazeteci Aydın Atar'a 6 yıl 4 ay hapis cezası