Ana SayfaGüncelErken seçimlere 41 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Erken seçimlere 41 gün var: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine 41 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutulduğu cezaevinden yürütmeye çalışıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:50 | Demirtaş’tan Cumhurbaşkanı adaylarına ‘Filistin’ çağrısı

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ABD’nin elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını Gazze sınırında protesto eden Filistinlilerin İsrail güçlerince öldürülmesine tepki gösterdi.

Cezaevinde tutulan Demirtaş, Twitter üzerinden tüm Cumhurbaşkanı adaylarına çağrıda bulundu, Filistinlilerle dayanışmak için İstanbul’da büyük bir miting yapılmasını istedi.


17:40 | Meral Akşener seçim kampanyasını Ankara’dan başlattı

İYİ Parti’nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, 24 Haziran erken seçimleri için yol haritasını Ankara’da açıkladı.

Partinin Twitter hesabından Akşener’in kampanyasının afişleri ve sloganı da paylaşıldı.

Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener için “Milletin Adayı” ifadesi kullanırken, slogan olarak “Yüzünü güneşe dön Türkiye” ifadesi yer aldı.


17:18 | YSK seçmen sayısını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmenin oy kullanacağını açıkladı.

Güven, bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişinin oy kullanacağını bildirdi.


17:10 | HDP’nin seçim bildirgesinde ‘Yeni Yaşam’ vaadi

HDP açıkladığı 88 sayfalık seçim bildirgesinde demokrasi, özgürlük, adalet ve sosyal eşitlik alanında gerçekleştirilecek değişimlerle toplumun tüm kesimlerine “Yeni Yaşam” vaat etti.

  • HDP’nin seçim bildirgesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

17:06 | Bir Adım Daha kampanyası başlatıldı

Foti Benlisoy, Can Atalay, Sibel Uzun, Masis Kürkçügil gibi isimlerin de destekçisi olduğu Bir Adım Daha kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın “Tek adam rejimine karşı, çoğulcu ve demokratik bir ülke için barajları aşalım, HDP ve Demirtaş’a oy verelim” başlıklı bildirisinde HDP’yi ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı desteklemenin önemine vurgu yapılıyor.


17:05 | Perinçek’in ‘HDP’ çıkışı sonrası Vatan Parti’sinde istifalar: “HDP’ye oy vereceğiz”

Diyarbakır, Batman ve Mardin’in Kızıltepe ilçesinde aralarında il başkanı, yönetici ve üyelerin de bulunduğu 90’ı aşkın Vatan Partili, partilerinden istifa etti.

Tüm istifa edenler adına açıklama yapan Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Selahattin Gönül, bu kararı partilerinin genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek’in “HDP’yi kapattıracağım” sözleri üzerine verdiklerini ifade etti.

“Kirli savaş değil, barış istiyoruz” diyen Gönül, istifa eden diğer üyelerle birlikte HDP’ye oy vereceklerini açıkladı.


15:15 | Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Artık tamam; vallahi de tamam, billahi de tamam

Partisinin Mersin İl Örgütü’nün yeni binasının açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti ve AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Erdoğan’ın “Millet ‘tamam’ derse çekiliriz” sözlerini ve bu sözler ile başlayan #T A M A M kampanyasına göndermede bulunan CHP lideri, “Lafla peynir gemisini yürütmeye çalışıyorlar. İşsizlik bitecekti, bitmedi. Türkiye uçacaktı, dolar uçtu. Artık tamam. Vallahi de tamam, billahi de tamam. Artık bıktık. Yeter, bu milletin yakasından düşmesi gerekiyor” dedi.

Konuşmasının devamında Erdoğan’a yüklenmeye devam eden Kılıuçdaroğlu, “’Faize karşıyız, düşüreceğim’ diyor. 16 yıldır düşürmedin de, 24’da sonra mı Haziran da mı düşüreceksin?” diye sordu.

24 Mayıs’ta seçim beyannamelerini açıklayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, OHAL’i kaldıracaklarını ve ülkeye demokrasiyi getireceklerini savundu.


14:55 | Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yeri belli oldu

24 Haziran’da yapılacak seçimde cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı.

Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) yapılan kura çekimine göre oy pusulasında adayların sıralaması şu şekilde olacak:

  1. Muharrem İnce
  2. Meral Akşener
  3. Recep Tayyip Erdoğan
  4. Selahattin Demirtaş
  5. Temel Karamollaoğlu
  6. Doğu Perinçek

20 Mayıs’ta ise milletvekilliği seçimleri için ittifakların ve siyasi partilerin yerleri belli olacak.


12:00 | Demirtaş’ın seçim manifestosu açıklandı

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim manifestosu açıklandı.

Manifesto, “Bir Cumhurbaşkanı olarak tek adamlığa son vermeye geliyorum” sözleriyle başlıyor.

Manifestoda, barışçı dış politikadan demokratik anayasaya, OHAL’in kaldırılmasından ekonomik refaha ve inanç özgürlüğüne dek pek çok başlık yer alıyor.


11:30 | Akşener’in partisi Hakkari’de yok: Milletvekili aday başvurusu için hiç başvuru çıkmadı

Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in partisi İYİ Parti’de en çok başvurunun yapıldığı yer 337 kişiyle Ankara 1’inci bölge olurken, onu 289 başvuruyla İstanbul 2’nci bölge ve 275 başvuruyla İstanbul 3’üncü bölge takip etti.

Hürriyet’ten Gamze Kolcu’nun haberine göre İYİ Parti için Hakkari’den ise hiç başvuru çıkmadı. Partiye başvuru çıkmayan bir diğer yer de Bayburt ili oldu.


 




Önceki Haber
Nakba’nın yıldönümünde Kudüs Katliamı: En az 55 Filistinli yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Bozdağ: 3 gün yas ilan edildi, Washington ve Tel Aviv elçileri istişare için geri çağrıldı