Ana SayfaDünyaErmenistan’da genel grev çağrısı sonrası protestocular yolları kapattı

Ermenistan’da genel grev çağrısı sonrası protestocular yolları kapattı

HABER MERKEZİ – Ermenistan’da protestoların lideri Nikol Paşinyan, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin destek vermemesi üzerine parlamentoda yapılan oylamada 8 oy farkla başbakan seçilemedi. Bunun üzerine Paşinyan’ın genel grev çağrısı yapmasıyla başkent Erivan’da yollar kapatıldı.

Ermenistan’da eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın protestolar sonucu başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından parlamentoda dün yeni başbakan seçmek için oylama yapıldı.

Başbakanlık için tek aday olan muhalif lider Nikol Paşinyan, başbakanlık için yeterli oyu alamadı.

105 üyeli Ermenistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada Paşinyan’a sadece 45 oy çıktı ve muhalif lider böylece 8 oy farkla başbakan seçilememiş oldu.

İktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin destek vermemesi üzerine başbakan seçilemeyen Paşinyan, iktidar partisini “Ermeni halkına savaş açmakla” suçladı ve genel greve gidilmesi çağrısı yaptı.

BBC Türkçe’deki habere göre Ermenistan Parlamentosu’ndaki oylama sonrası başkent Erivan’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 20 bin göstericiye katılan Paşinyan, bu sabah itibarıyla yolların kapatılmasını, tren istasyonlarının ve havaalanlarının abluka altına alınmasını istedi.

Yollar kapatıldı

Protestocular, Paşinyan’ın çağrısıyla başkent Erivan’da yolları kapattı.

Kentte havaalanına gidilemediği belirtilirken, Fransız haber ajansı AFP, başkentte neredeyse tüm sokakların trafiğe kapandığını, çok sayıda dükkanın da kapalı olduğunu bildirdi.

Ne olmuştu?

Ermenistan’da başbakanlık oylaması öncesi başlayan protesto gösterileri, parlamento kararıyla başbakanlık koltuğuna getirilen eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifasının ardından devam etmişti.

Muhalif lider Nikol Paşinyan ise erken seçim çağrısı yapmıştı.

Euronews’e konuşan Paşinyan, “Başbakan olmanız halinde öncelikleriniz neler olur?” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“İlk önceliğim, Ermenistan’da gerçek manada bağımsız, eşit ve demokratik bir erken seçim hazırlığı olur. Bence bir an önce seçime gitmeliyiz. Elbette bunun için diğer siyasi partilerle de mutabakat sağlamalıyız. Tekrar ediyorum, mümkün olan en erken tarihte seçime gitmeliyiz ve seçimler için tüm taraflarla anlaşmaya varmalıyız.”

Previous post
HDP hangi boşlukları dolduruyor?
Next post
DSG ve Irak Ordusu'ndan IŞİD'e karşı ortak operasyon