Ana SayfaToplumsal CinsiyetEşitlik Adalet Kadın Platformu kuruldu: ‘Kadınların yüzyıllık yalnızlığı bitmeli’

Eşitlik Adalet Kadın Platformu kuruldu: ‘Kadınların yüzyıllık yalnızlığı bitmeli’

HABER MERKEZİ – Eşitlik Adalet Kadın Platformu İstanbul’da çok sayıda kadının katılımıyla kuruluşunu deklare etti. Toplantıda konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Erkek siyasetçiler kadın siyasetçileri değerlendirirken ‘nitelikli kadın olsun’ diyorlar. Nitelikli erkek tartışmasının yapılmadığı yerde niye kadın tartışmasını yapıyoruz?” dedi.

Geçtiğimiz yıl 30 Kasım-1 Aralık tarihinde gerçekleştirilen Eşitlik Adalet Kadın Zirvesi’nde, kadınların kurma kararı aldığı Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu hayata geçirildi.

İstanbul’daki The Marmara Pera Otel’de düzenlenen toplantı ile kadınlar hem Platform’un kuruluşunu deklare etti hem de internet sitesinin tanıtımını yaptı.

Toplantıya Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda kadın kurumunun temsilcisi katıldı.

MA’da yer alan habere göre kadınları konu alan sinevizyon gösterisi ile başlayan toplantı, Eşitlik Adalet Kadın Platformu Koordinatörü Gülseren Onanç’ın yaptığı açılış konuşması ile devam etti.

‘Kadının siyasette adı yok ama platformu var’

Onanç, sözlerine “Kadının siyasette adı yok ama artık bir platformu var” diyerek başladı.

Platformun siyasi bir platform olmadığını aksine siyasetteki yerini tüm kadınlar etrafında görünür kılmak olduğunu söyleyen Onanç şöyle devam etti:

“İstemediğimiz her türlü adaletsizliği değiştirmek için uğraşacağımız bir platform. Neyi hedefliyoruz? Bir kere şu talep net ortaya çıkıyordu. Kadın örgütleri bir araya gelmek istiyorlar. Bu dağınık halde mücadelenin mümkün olmadığını bir araya gelmenin çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu platformun bileşenleri kendi yazılarını yazabilecek, duyurularını yapabilecekler. Biz de sosyal medyamızla platformumuzla destek olabileceğiz. Onların seslerini ve etkinliklerini duyurmaya çalışacağız.”

‘Kadın zirvesi yapmayı planlıyoruz’

Onanç, 2018’de bir kadın zirvesi yapmayı planladıklarını belirterek “İlkinde başaramadığımız birlikteliği umarım ikincisinde başarırız” dedi.

Açılış konuşmasının ardından platformun sitesini hazırlayan tez öğrencileri sitenin nasıl kullanılabileceğine dair bilgi verdi.

Kaftancıoğlu: Birçok kadını hayalleri ayakta tutuyor

Ardından söz alan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türkiye’de kadın olmanın zorluğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye’de kadın olmak o kadar zor ki, birçok kadını hayalleri ayakta tutuyor. Biz kadınlar erkeklerden daha iyi başarıyoruz. Siyaset ve kadın dediğimizde, bu gürültülü hikayemize baktığımızda siyasette kadının durumunu anlatmaya gerek yok. Erkek egemen bir bakışla parti ayrımı yapmadan siyasette var olabilmesinin zorluklarını ben yaşıyorum, sizler de görüyorsunuz. Dünyayı değiştirecek olanın bu olduğunu biliyoruz. Erkek siyasetçiler kadın siyasetçileri değerlendirirken ‘nitelikli kadın olsun’ diyorlar. Nitelikli erkek tartışmasının yapılmadığı yerde niye kadın tartışmasını yapıyoruz? Bu bizim gerçekliğimiz. Bu platform hayatın her alanında var olmasının yollarını açacaktır. İşimiz kolay değil. Hepimize kolay gelsin.”

Kaya: Platforma her kesimden kadınlar katkı sunacak

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da kadınlar için böyle bir oluşumun doğmasının heyecan verici olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Bu kadar değerlerin çürütüldüğü bir ortam içerisinde kadınların renk renk bir kadın oluşumunu doğurmaya çalışması çok önemli. Sahiplenmesi gereken bir oluşum. Her kesimden kadınların katkı sunacağı bu platforma kadın eksenli ve somut şekilde önerilerle yaklaşmak lazım.”

Demir: Kadın gazeteciler olarak katkı sunmaya adayız

Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Necla Demir, kadın sorununun can yakıcı hal almaya başladığı bir süreçte tüm kesimden kadınların ve bütün kadın örgütlerinin birlikte söz üretebileceği dijital bir platformun hayata geçmesinin önemine değindi.

“Birbirimizden besleneceğiz” diyen Demir devamla şunları dile getirdi:

“Seçimler arifesinde kadın vekil aday sayısının ve kadının siyasetteki yerinin tartışıldığı şu günlerde bunu analiz ve deşifre edebilecek, söz üretebilecek bir mecra. Platform evet çok yeni. İşte biz de bu yüzden kadın gazeteciler olarak katkı sunmaya adayız.”

‘Kadınların yüzyıllık yalnızlığı’

“Kadınların yüzyıllık yalnızlığının bitmesi gerekir” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Fatmagül Berktay ise, kadın platformunda erkeklerin de katkı sunabileceği önerisinde bulundu.

Toplantı, kadınların karşılıklı bilgi alışverişi yapması ve soru-cevap kısmı ile sona erdi.




Önceki Haber
"'Bakur' ile ölümü değil, barışı savunduk"
Sonraki Haber
DİSK işçilerin seçim bildirgesini açıkladı, 24 Haziran için 'TAMAM' dedi