Ana SayfaEkonomiFitch: Türkiye, en kırılgan üç ülkeden biri

Fitch: Türkiye, en kırılgan üç ülkeden biri

HABER MERKEZİ – Doların gelişmekte olan piyasa kırılganlıklarını test edeceğini belirten kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’yi Ukrayna ve Arjantin’le beraber en kırılgan 3 ülkeden biri olarak gösterdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dolardaki değer artışının gelişmekte olan ülkeler, bu ülkelerdeki şirketler ve bankalar üzerinde etkilerinin değerlendirildiği bir rapor yayımladı.

Gelişmekte olan 20 ülkeye yer verilen raporda, başta Arjantin, Türkiye ve Brezilya olmak üzere bazı ülkelerin para birimlerinin üzerinde artan baskı hissettiği belirtilirken, Türkiye en kırılgan ülkeler arasında gösterildi.

En kırılgan ülkelerin arasında Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna ve Arjantin’in yer aldığı raporda, daha yüksek kredi notuna sahip ülkeler için riskler olduğu da vurgulandı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Peru ve Kazakistan’ın dış borçlanma araçlarına bağımlılığının yüksek olduğu belirtildi.

Ayrıca faiz oranlarının yükselmesi ve merkez bankaları gevşek para politikasını sıkılaştırmasıyla gelişmekte olan ülkelerdeki ihracatçıların daha zorlu ekonomik ve finansal şartlarla karşı karşıya kalacağı vurgulandı.

Raporda yer alan verilere göre gelişmekte olan ülkelerin ihraç ettiği borçlanma araçlarının stoku geçen 10 yılda 5 trilyon dolardan 19.3 trilyon dolara yükseldi.

Previous post
"Bahçeli'nin mesajları seçim hesaplarını aşan bir tehlikenin sinyallerini veriyor"
Next post
Yüzde var, veri yok: Soylu'ya göre 'şiddet kaynaklı kadın ölümleri azaldı'