Ana SayfaGüncelGazeteci Çağdaş Kaplan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Çağdaş Kaplan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Karınca’nın eski editörlerinden gazeteci Çağdaş Kaplan’a 2010 yılında başlatılan soruşturma sonrası açılan davada “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Yeni Yaşam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan’ın 2010 yılında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalışırken hakkında başlatılan soruşturma sonrası açılan davanın karar duruşması bugün Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kaplan’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın son duruşmasında 5 sanık hazır bulunurken, Çağdaş Kaplan avukatı Gülcan Kartal Bağat tarafından temsil edildi. Duruşmada sanıkların ardından avukatlar esas hakkındaki savunmalarını yaptı.

Kaplan’ın avukatı Gülcan Kartal Bağat, yaptığı savunmada müvekkilinin gazeteci olduğunu belirterek, “Olayın olduğu dönemde DİHA’da muhabirlik yapıyordu” dedi.

Hazırlık soruşturmasının tamamen hukuka aykırı olduğunu belirten avukat Bağat, “Kolluk kuvvetleri ‘düşman ceza hukuku’ doğrultusunda hareket etmiştir” diye konuştu.

Çağdaş Kaplan gazetecidir

Yorum ve zorlama yoluyla delil üretilmeye çalışıldığını da söyleyen Bağat, “Çağdaş Kaplan hakkında örgüte eleman sağladığına dair iddialar somut değildir” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

“Bütün iddialar, Çağdaş Kaplan’ın çocukluk arkadaşıyla, cezaevinde olan kız kardeşinin mektup adresini öğrenmek için yaptığı telefon görüşmesine dayandırılmıştır. Bu telefon görüşmesini delil olarak kabul etmiyoruz. Çağdaş Kaplan ‘legal’ etkinlikleri organize etmekle suçlanıyor. Somut bir iddia yok ama ‘yasal’ ifadesine dikkat çekeriz.

“Zorlama delillerle suç yaratılmıştır. Çağdaş Kaplan gazetecidir, günlük bir gazetenin genel yayın yönetmeni olarak mesleğine devam etmektedir.”

Avukat Gülcan Kartal Bağat, müvekkili Çağdaş Kaplan’ın beraatini talep ederek savunmasını sonlandırdı.

Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi.

6 yıl 3 ay hapis cezası

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Kaplan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, Çağdaş Kaplan hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına da hükmetti.

Ne olmuştu?

Gazetemizin eski editörlerinden Çağdaş Kaplan, 2010 yılında DİHA’da muhabir iken Sakarya’da okuyan Kürt öğrencilerin okul yönetimi tarafından uğradığı soruşturmaları ve kentte maruz kaldıkları ırkçı saldırıları haberleştirdiği için, öğrencilerin evlerine yapılan baskın sonrası gözaltına alınmıştı.

4 gün boyunca gözaltında tutulan Kaplan, çıkartıldığı Savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kaplan’la beraber gözaltına alınan 19 öğrenci ise tutuklanmıştı.


Bu haberde P24’ten yararlanılmıştır.
Previous post
HDP adayı Barış Atay'dan Gezi mesajı: Bizle değişecek, biz değiştireceğiz
Next post
AKP'nin kendi anketi: Partinin oy oranı yüzde 46 düzeyinde