Ana SayfaGüncelGazeteci İdris Yılmaz: Dört aydır ağır tecrit altındayım, sohbet yasak, mektuplarım sansürleniyor

Gazeteci İdris Yılmaz: Dört aydır ağır tecrit altındayım, sohbet yasak, mektuplarım sansürleniyor

HABER MERKEZİ – Van’da gazetecilik yaparken yaptığı haberlerden dolayı hakkında çok sayıda soruşturma açılan ve tutuklanan İdris Yılmaz, 4 aydır tek kişilik hücrede tutulduğunu ve spora bile tek başına çıkartıldığını aktardı. Gazetelere yazdığı mektupların sansürlendiğini bildiren Yılmaz, “Ağır bir tecrit altında olmamın nedenini anlayamıyorum” dedi.

Sosyal medya üzerinden paylaştığı bir fotoğraf nedeni ile evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve 21 Ocak’ta “örgüt propagandası” yaptığı iddiası ile tutuklanarak önce Erciş A Tipi Cezaevi’ne ardından da Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konulan gazeteci İdris Yılmaz, dört aydır ‘ağır bir tecritte’ tutulduğunu bildirdi.

Yılmaz, kendisine hukuki destek veren Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) ziyaretinde bu bilgileri aktardı.

Gittiği cezaevi yönetiminin kendisine “terör dosyaları”ndan tutuklu olanlar ile mesai saatleri dışında görüşülemeyeceğini söylediğini paylaşan avukat Savaş Avcı, uzun uğraşlar sonucu gazeteci Yılmaz ile yapabildikleri görüşmede gardiyan bulundurulup, kamera kaydı alındığını belirtti.

Avukat Avcı, Yılmaz’ın görüş sırasında özellikle ağır tecrit altında tutulduğunu söylediğini aktardı.

“İnsanlarla sohbetim yasak, gazetelere gönderdiğim mektuplar sansürleniyor”

Avukatı aracılığı ile kamuoyuna mesaj da gönderen Yılmaz, gazetelere gönderdiği mektupların bile cezaevi idaresi tarafından bilinçli olarak gönderilmediğini ifade etti.

Yılmaz’ın mesajında “Yaklaşık 4 aydır tek kişilik hücrede tutuluyorum. İnsanlarla sohbetim yasak. Spora bile tek başıma çıkarılıyorum. Gazetelere gönderdiğim mektuplar sansürleniyor. Avukat görüşü bile gardiyan nezaretinde yapılıyor. TV yok, radyo yok. Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerinden haber alıyoruz. Kitap ihtiyacımız var” ifadeleri yer aldı.

Avukatlar: “Gazetecilik faaliyetlerinden tutuklu”

Yılmaz’ın gazetecilik ve habercilik nedeniyle birçok soruşturma ile karşı karşıya olduğunu söyleyen avukat Avcı ise “Verilen cezalar ve verilmesi istenen cezalar birlikte düşünüldüğünde müvekkilim İdris Yılmaz bölgede gazetecilik faaliyetlerinin kefareti olarak 20 yılı aşkın hapis cezası ile karşı karşıya olduğunu belirtmekte fayda vardır. Yurttaşın haber alma hakkının neferi olan basın emekçilerinin bu mücadelesini de kutlamamak elde değildir” dedi.

Yılmaz’a hukuki destek veren MLSA üyesi avukat Veysel Ok da, “İdris Yılmaz’ın çok iyi bir gazetecilik yaptığı, hem çocuk istismarı hem de yolsuzluk haberlerinin üstüne gittiği bilinmektedir. Haberlerinde kamu yararı vardır, günceldir. Tutuklanması sadece İdris’in özgürlüğünden alıkonulması anlamına gelmiyor, toplumun haber alma ve bilgi edinme hakkının da yok edilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.

İdris Yılmaz hakkındaki suçlamalar

Van Erciş’te yayın yapan Gazete Yaşam’ın kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni olan İdris Yılmaz hakkında daha önce gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı “iftira” ve “hakaret” gibi suçlamalar ile dört dava açıldı. Üç davadan ertelemeli ceza alan Yılmaz, bir dosyadan da beraat etti.

Yılmaz’ın hâlihazırda haberleri nedeniyle üç açık kovuşturması bulunuyor. Bunlardan birinin karar duruşması 5 Haziran 2018 tarihinde Erciş 1.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yılmaz bu davada, Erciş ilçesinde birkaç okulda yaşanan ve öğretmenlerin öğrencilere yönelik cinsel istismar vakalarını haber yapması nedeniyle, Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek tarafından “iftira” ile suçlanıyor.

Hakkında açılan bir başka davada Yılmaz, Erciş Belediyesi’ne kayyum atamasından sonra bazı park, cadde ve sokakların Kürtçe isimlerinin Türkçe isimlerle değiştirilmesinin haberini yapması ile ilgili olarak “hakaret” suçlamasıyla karşı karşıya. Bu davanın ilk duruşması ise 21 Eylül günü Erciş 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Yılmaz’ın Erciş’te birkaç korucunun karıştığı darp haberiyle ilgili “iftira” suçlaması ile yargılandığı dava duruşması da 17 Temmuz’da görülecek.

Previous post
Trans kadın Kıvılcım Arat'a silahlı saldırıda bulunan erkek serbest, 'hakaret etmeye devam ediyor'
Next post
Dolar tarihi zirveye yakın