Ana SayfaGüncelGazeteci Ragıp Duran: Seçimlerde medya önemli ama tayin edici değildir

Gazeteci Ragıp Duran: Seçimlerde medya önemli ama tayin edici değildir

HABER MERKEZİ – Gazeteci Ragıp Duran, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimlerde medyanın rolüne değindi, medyanın önemli olduğunu ancak ‘tayin edici’ olmadığını söyledi. Duran, “Medya ile seçim kazanılamıyor… Dolayısıyla Erdoğan, medya gücüne güvenerek çok fazla büyük hayal kurmaması gerekir” diye konuştu.

Gazeteci-yazar Ragıp Duran, medyanın 24 Haziran erken seçimlerini nasıl gördüğünü değerlendirdi.

Medyanın eşitsiz yaklaşımına dikkat çeken Duran, “Olağan üstü eşitsizlik var, bir saat Erdoğan’a, bir saat AKP’ye verdiği zaman diğer partilere yaklaşık beş dakika ile üç dakika veriliyor. HDP’yi ise hiç görmüyor” ifadelerini kullandı.

TRT’nin AKP propagandası yaptığını belirten Ragıp Duran, seçim kampanyasında TRT’nin kanun gereği bütün adaylara eşit davranıp kendilerini tanıtmaları ve popaganda yapmaları için belirli süre söz hakkı vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Adaylardan bir tanesi (Selahattin Demirtaş) cezaevinde, Demirtaş’a bir gün izin verilir Ankara’ya gider çekime mi katılır, yoksa TRT kameraları Edirne Cezaevi’ne mi gider bilmiyorum ama her ikisi de çok doğru olan yöntemler değil” diye konuştu.

“Seçimlerde medya önemli ama tayin edici değildir”

Fırat Haber Ajansı’ndan İbrahim Halil Cengiz’e konuşan gazeteci Duran, medyanın bu süreçte önemli olduğunu ancak ‘tayin edici’ olmadığını söyledi.

Duran, şöyle konuştu:

“Kürt medyasının, bağımsız medyanın, ve sol medyanın şimdiye kadar çok sayıda radyolarını, gazetelerini ve televizyonlarını kapatıp mallarına el koydular. Fakat şunu da bilmemiz lazım, medya önemsiz değildir. Önemlidir ama tayin edici değildir. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir zaman medya tayin edici esas unsur, esas aktör olamamıştır. Bir kaç örnek vermek gerekirse; Sovyetler birliği zamanında İzvestiya gazetesi, Pravda gazetesi, TASS ajansı ve Sovyet iktidarının tamamen tekelinde olan televizyonlar Sovyet rejiminin çökmesini engelleyemedi.

“Daha yakın bir zamanda Amerika’da Demokrat Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki seçim yarışında bütün Amerika medyası Hillary Clinton’ın kazanacağını söylüyordu kazanamadı. Medya ile seçim kazanılamıyor.

“Maastricht anlaşmasının onaylanması konusunda yanılmıyorsam 25 Avrupa ülkesinde yapılan referandum öncesinde de bütün ülkelerdeki medya bu referandum çok kolay bi şekilde evet oyu alır dendi. Fransa ve Hollanda’da reddetti seçmen. Dolayısıyla Erdoğan, medya gücüne güvenerek çok fazla büyük hayal kurmaması gerekir.”