Ana SayfaGüncelGazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakkında 10,5 yıl hapis istemi

Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakkında 10,5 yıl hapis istemi

HABER MERKEZİ – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ve gazeteci Hayri Demir hakkında Afrin operasyonu döneminde yaptıkları haberler nedeniyle 10,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş, 23 Ocak 2018 tarihinde ARTI TV’de yaptığı özel yayında, Eski AKP Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal ve eski HDP Milletvekili Osman Baydemir’le röportaj yapmıştı.

Haberlerin sosyal medya duyurularını paylaşan Hürtaş, 24 Ocak 2018 tarihinde gözaltına alınmış, 4 gün sonra “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Hayri Demir de aynı dönemde Afrin’e ilişkin sosyal medya üzerinden yaptığı haberler gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Hürtaş ve Demir ile Afrin operasyonları sırasında sosyal medya paylaşımlarında bulunan 10 kişi hakkında dava açtı.

Yapılan haberler ‘suç unsuru’

DuvaR’da yer alan habere göre Hürtaş ve Demir hakkındaki soruşturma tamamlandı. Başsavcılık Hürtaş ve Demir hakkında 10,5 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Hazırlanan iddianamede gazeteci Hürtaş’ın Türk Ceza Yasası’nın 216. Maddesinde düzenlenen “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçundan 3 yıla, Terörle Mücadele Yasası’nın 7. Maddesinde düzenlenen “Terör örgütü propagandasını basın yoluyla yapma” suçundan 7,5 yıla kadar; toplam 10 buçuk yıl hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Baydemir’in sözleri iddianamede değiştirildi

İddianamede, Sibel Hürtaş’ın röportaj yaptığı eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal’ın “Afrin güvenli ve sakin bir yerken Türkiye’nin neden Afrin’den rahatsız olduğunu sormalıyız” sözleri, suç unsuru sayıldı.

Ayrıca iddianamede Osman Baydemir’in, “Savaşa karşıyız, adım adım kendi rejimini inşaa etmenin yeri olarak Kürt düşmanlığının kullanıldığı bu girişimden kimsenin lehine bir sonuç çıkmayacak” sözleri de suç unsuru olarak yer aldı.

İddianamede, Baydemir’in, yayında söylediği, “Afrin düşmedi ama AKP zihniyeti düştü” şeklindeki sözlerine ise “Afrin düşmedi ama CHP zihniyeti düştü” şeklinde değiştirildi.

‘Basın özgürlüğüne darbe’

Hürtaş, savcının tutumunun basın ve ifade özgürlüğüne yönelik önemli bir darbe olduğunu belirterek, “Basın meslek ahlakı ve etiği çerçevesinde gazetecilik yapmaya devam edeceğim” dedi.

Uluslararası Af Örgütü de Sibel Hürtaş için kampanya başlattı.

Previous post
Hawar'ın izinde, Kürtçe konuşulsun diye: Bir öğrenci topluluğu "Chalak Events"
Next post
İşsizlik yine çift hane