Ana SayfaDünyaGazze’deki protestolarda onlarca Filistinli öldürüldü: Dünya ne tepki verdi?

Gazze’deki protestolarda onlarca Filistinli öldürüldü: Dünya ne tepki verdi?

HABER MERKEZİ – ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den taşınarak Kudüs’te açılmasını protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılara dünyadan tepkiler geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kararıyla Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği bugün Kudüs’te açıldı.

Yüz binden fazla Filistinli ise Nakba Günü öncesine denk gelen açılışı protesto ediyor, sınırdaki telleri geçerek “Filistinlilerin 70 yıldır mülteci olmaya ve zorlu koşullara adapte olmadığının ve olmayacağının mesajının verileceğini” söylüyor.

Şu ana dek İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 50’yi aşkın Filistinli hayatını kaybederken, yaklaşık 2 bin 410 eylemci de yaralanmış durumda.

ABD’nin elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını Gazze sınırında protesto eden Filistinlilerin İsrail güçlerince öldürülmesine birçok ülkeden tepkiler gelirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının sürdüreceği sinyalini verdi.

Dünya nasıl tepki verdi?

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin: “İsrail onlarca kişinin ölümüne yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan ateşi kesmeli. Uluslararası toplum insan hakları ihlalleri için sorumlulardan hesap sormalı.”

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian: “Fransa bir kez daha İsrailli yetkililere güç kullanımı sınırlandırması ve dikkatli hareket etmesi çağrısında bulunuyor.”

Britanya Başbakanı Theresa May’in sözcüsü: “ABD’nin Kudüs’ü nihai bir anlaşma sağlanmadan İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına katılmıyoruz. İsrail’deki İngiltere Büyükelçiliği Tel Aviv’dedir ve taşıma gibi bir planımız da yoktur.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: “Uluslararası toplumun verdiği kararların bu şekilde tek taraflı olarak gözden geçirilmesinin uygunsuz olduğu inancını koruyoruz.”

Mısır Dışişleri Bakanlığı: “Filistin halkının Doğu Kudüs’te bağımsız bir eyalet için olan meşru hakkını destekliyoruz.”

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: “Barışçıl protesto hakkı Gazze’de de tanınmalı. Şu aşamada atılacak adım Gazze’de gücü elinde bulunduranların şiddetten vazgeçmesi Filistinli yetkililerin yeniden bölgenin kontrolünü eline almasıdır. Tüm taraflar durumun daha da tırmanmaması için çaba sarf etmelidir.”

Güney Afrika İsrail Büyükelçisi’ni geri çekiyor

Güney Afrika hükümeti, saldırıları kınadı ve büyükelçisi Sisa Ngombane’yi İsrail’den çekme kararı aldı.


İnce’den hükümete Filistin çağrısı: Washington Büyükelçisi’ni geri çekin


Erdoğan: ABD arabuluculuk rolünü yitirdi

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, ABD’nin “çözümün değil, sorunun bir parçası” olmayı tercih edip Orta Doğu barış sürecindeki arabuluculuk rolünü yitirdiğini söyledi.

Erdoğan uluslararası topluma “İsrail’in artan saldırganlığını ve Filistin halkına yönelik ihlallerini sona erdirmek için süratle harekete geçmesi” çağrısı yaptı.


Demirtaş’tan Filistin çağrısı: İstanbul’da büyük bir miting yapılmalı


Netanyahu: Eylemlerimizi sürdüreceğiz

Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Twitter’dan yaptığı açıklamada tepkilere rağmen İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını sürdüreceği sinyalini verdi.

Netanyahu, “Her ülkenin kendi sınırlarını koruma zorunluluğu vardır. Hamas terör örgütü İsrail’i yok etmek ve binlerce kişiyi bu hedefine ulaşmak için sınırdan yasa dışı göndermek istediğini ilan ediyor. Biz de egemenliğimizi ve vatandaşlarımızı korumaya kararlı olup, eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.


Nakba arifesinde ABD, elçiliğini Kudüs’e taşıdı: Filistinliler ayakta, onlarca kişi hayatını kaybetti


Bu haberde BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.



Önceki Haber
İnce'den hükümete Filistin çağrısı: Washington Büyükelçisi’ni geri çekin
Sonraki Haber
Nakba’nın yıldönümünde Kudüs Katliamı: En az 55 Filistinli yaşamını yitirdi