Ana SayfaGüncelGezi direnişinin 5’inci yıl dönümünde Taksim Dayanışması’ndan çağrı

Gezi direnişinin 5’inci yıl dönümünde Taksim Dayanışması’ndan çağrı

HABER MERKEZİ – Gezi direnişinin yıl dönümünde Gezi Parkı demir bariyerlerle çevrelenirken, Taksim Dayanışması 31 Mayıs saat 19.00’da Gezi Parkı’nda düzenlenecek anma etkinliği için “Karanlık gider Gezi kalır!” sözleriyle çağrı yaptı.

Bugün Taksim’de ağaçların sökülmesine engel olanlara yapılan polis müdahalesi sonrası yüz binlerin küçük bir gruba eklenmesiyle İstanbul’dan ülkenin dört bir yanına yayılarak büyüyen Gezi Parkı protestolarının 5. yıl dönümü.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Taksim Gezi Parkı’nı demir bariyerlerle çevrelenirken, Taksim Dayanışması dün yaptığı açıklamayla “Gezi 5 yaşında! Karanlık gider #GeziKalır!” diyerek, yarın (31 Mayıs) saat 19.00’da Gezi Parkı’ndaki anma etkinliğine çağrı yaptı.

Basın açıklamasında konuşan Taksim Dayanışması Sekreteri Mücella Yapıcı, “Gezi bulunduğunuz her yerde” vurgusu yaparak şu sözleri kaydetti:

“Bulunduğunuz her yerde bir slogan söyleyin, bir döviz yazıp resmini çekin, paylaşın; bir ağaca çaput bağlayın; parklara çıkın, forum yapın, sohbet edin, şarkılarımızı söyleyin. Gezi bulunduğumuz her yerde. Çünkü biliyoruz ki, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan ve Mehmet İstif hâlâ bize bakıyor. Karanlık gider, Gezi kalır!”

Direnişin başlangıç kronolojisi

27 Mayıs

Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesi için Belediye ekiplerince yapılan çalışmalar saat 23.00 sularında başladı.

Çok sayıda meslek odası ve dernekten oluşan Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu kişiler, iş makinelerini durdurarak ağaçların sökülmesini engelledi. Bu amaçla gece boyunca nöbet tutuldu.

28 Mayıs

Sosyal medya aracılığıyla durumdan haberdar olan birçok kişi, ağaçla­rın sökülmesini ve parkın yıkımını engellemek için sabah saatlerinde Park’a geldi. Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de parka gelerek iş makinelerinin önü­ne geçti. Önder, ekipten yıkım ruhsatını istediğinde ekibin ruhsatı olmadığı anlaşıldı. İlerleyen saatlerde polis yıkıma engel olmak isteyen kişilere müda­hale etti ve ardından bazı ağaçlar iş makineleriyle söküldü.

Akşam saatlerinde yıkımı engellemek için nöbet tutanlar kalabalıklaştı ve nöbet kurulan çadırlarda gece boyunca devam etti.

29 Mayıs

Yıkım çalışmaları yeniden başlayınca Sırrı Süreyya Önder’in de arala­rında bulunduğu grup, iş makinelerinin önüne geçerek yıkım çalışmalarını tekrar engelledi ve nöbet tutuldu.

30 Mayıs

Polis, parkta kurulan çadırlarda kalanlara sabahın çok erken saatle­rinde müdahale etti. Polisin bu müdahale sırasında yoğun biber gazı kullanı­mı, parka daha fazla kişinin gelmesine neden oldu.

31 Mayıs

Polis, sabah 04.30 sıralarında parkta bulunanlara yeniden müdahale etti. Gün boyu devam eden polis müdahalesinde yoğun biber gazı kullanımı ve TOMA’dan sıkılan basınçlı su ne­deniyle üç kişi gözünü kaybetti; onlarca kişi yaralandı. Yaralananlar arasın­da milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sezgin Tanrıkulu da vardı. Lobna Allami, polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından ağır yaralandı.
Bazı şirketler, Gezi Parkı’nın yerine yapılması planlanan alışveriş merkezinde yer almayacaklarını duyurdular.

Ve protestolar başka şehirlere de yayılarak daha da büyüdü.