Ana SayfaGüncelHawar’ın izinde, Kürtçe konuşulsun diye: Bir öğrenci topluluğu “Chalak Events”

Hawar’ın izinde, Kürtçe konuşulsun diye: Bir öğrenci topluluğu “Chalak Events”

HABER MERKEZİ – Kürtçenin yaşamın her alanında konuşulmasını sağlamak amacıyla İstanbul’da üniversiteli öğrencilerce kurulan Chalak Events Topluluğu, diğer kentlere de yayılıyor. Topluluk şimdi de “Chalak Events-Wan” adıyla Van’a uzandı.

Chalak Events, Kürtçenin yaşamın her alanında konuşulmasını sağlamak için kurulmuş bir topluluk.

İstanbul’da bir grup üniversiteli Kürt öğrenci tarafından yakın zamanda kurulan Chalak Events Topluluğu, giderek diğer kentlere de yayılmaya başlıyor.

Kürtçeye dönük yasak ve baskıları kırmayı hedefleyen topluluk üyelerine Van’daki öğrenciler de katılmış durumda. Kentte okuyan bir grup öğrenci, “Chalak Events-Wan” adı altında bu yöndeki çalışmalara başladı bile.

Kürtçenin yaşamın her alanına hakim olması için çaba gösteren topluluk üyelerinin sayısı her geçen gün artarken, birçok etkinliğe de imza atıldı.

Grup üyelerinden Welat Özalp, Chalak Events Topluluğu’nu oluşturan öğrencilerle iletişime geçerek Van’da da böylesi bir grup kurmak istediklerini aktarmaları sonucunda bu oluşumu kurduklarını ifade ediyor.

“Hawar’la başlatılan mirasa sahip çıkmak istiyoruz”

Kürtçeyi sadece evde konuşulan bir dil değil, her yerde konuşulan bir dil haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Özalp, Hawar’ı hatırlatıyor:

“Sokakta, mahallede, evde, toplumun olduğu her yerde Kürtçe okuyup Kürtçe konuşmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede 5 aydır grup olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Grubumuzda 20 kişi var ve bu sayı giderek artıyor. Her yaptığımız program sonrasında sayımız artıyor. Kürtler için dil çok önemlidir. Çünkü Kürtçe her alandan yasaklanmış bir durumda. Celadet Ali Bedirhan tarafından Hawar’la (Çığlık) başlattığı mirasa sahip çıkmak için Kürtçeyi her alanda geliştirmek amacındayız.”

Grup üyelerinden Serhed Serhedi de Kürt dili üzerindeki baskıları kırmak istediklerini belirtiyor.

“Kürt diline bir alan açmak istiyoruz. Bu alanı genişletmek istiyoruz. Grubumuzun amacı da budur. Biz bağımsız bir grubuz ve çoğu üyemiz öğrencilerden oluşuyor” diyor Serhedi.

Bu zamana kadar 8 günde 7 program düzenlediklerini ve Kürtçe üzerine çalışmaları daha da geliştirerek devam ettirmek istediklerini kaydeden Serhedi, etkinlik yapabilecek yer bulmakta zorluklar yaşadıklarını da aktarıyor ve özellikle bu konuda destek beklediklerini ifade ediyor.


Chalak Events’ın Facebook sayfasına BURADAN bakabilirsiniz.
Previous post
Erdoğan'ın seçim vaadi: Ekonomi ve para politikasında daha etkin rol oynayacağım
Next post
Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakkında 10,5 yıl hapis istemi