Ana SayfaBilim ve TeknolojiHawking’in son makalesi yayımlandı: “Sonsuz genişlemeden sorunsuz bir çıkış”

Hawking’in son makalesi yayımlandı: “Sonsuz genişlemeden sorunsuz bir çıkış”

HABER MERKEZİ – Kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen evrenbilimci ve teorik fizikçi Stephen Hawking’in “Sonsuz Genişlemeden Sorunsuz Bir Çıkış” başlıklı son çalışması yayımlandı. Makale, yaşadığımız evrene benzer başka evrenler de olabileceği önermesinde bulunuyor.

Evrenbilimci ve teorik fizikçi Stephen Hawking’in hayatını kaybetmeden önce üzerinde çalıştığı son araştırması Journal of High Energy Physics’de yayımlandı.

“Sonsuz Genişlemeden Sorunsuz Bir Çıkış” başlıklı makale, yaşadığımız evrene benzer başka evrenler de olabileceği önermesinde bulunuyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre araştırma, paralel evrenlerin olduğuna dair kanıt bulunabilmesi için de astronomların yoluna ışık tutuyor.

‘Kozmik enflasyon ve kozmik çoklu evren’ teorilerine yeni bir önerme getiren makale, evrenin nasıl oluştuğuna dair bir teori geliştiriyor.

Evren nasıl oluştu?

Modern fizik, evrenin nasıl oluştuğuna dair birden fazla teori öne sürüyor.

Bunların başında gelen teori, Big Bang (Büyük Patlama) sonrası hızlı genişleme evresi ‘kozmik geni’ ile yeni evrenlerin oluştuğu ve bu evrenlerin de uzayda dağıldığı önermesinde bulunuyor.

Fizikçi Thomas Hertog ve Hawking’in yeni makalesi ise bu teoriyi bir adım öteye taşıyor ve uzayın farklı fizik kanunlarının geçerli olduğu ‘cep evrenleriyle dolu olduğu’ teorisi yerine, bu alternatif evrenlerin birbirinden çok da farklı olmayabileceği önerisinde bulunuyor.

Hertog, “Eski teoriye göre çok çeşitli evrenler vardı, bazıları boş, bazıları cisimlerle dolu, bazıları çok hızlı genişleyen bazıları kısa ömürlü. Çok büyük farklar vardı” diyor ve yeni teorinin de çoklu evreni ‘hepsi birbirine benzeyen ve idaresi daha kolay evren takımına’ indirgediğini söylüyor.

Öte yandan yeni yayımlanan makaledeki teori, Hawking ile ABD’li fizikçi James Hartle’ın 1980li yıllarda yayımlanan makalesini, sicim kuramında kullanılan daha güçlü, modern matematik teknikleriyle güncellenmiş olarak sunuyor.

Hawking’in Cambridge Üniversitesi’nden meslektaşı Malcolm Perry, “Stephen bu makalenin en gurur duyduğu çalışma alanı olduğunu söylerdi” diyor.

Ancak bu makale Hawking’in hayatını kaybettikten sonra kendi adıyla yayımlanan tek makalesi olmayacak.

Perry, Harvard Üniversitesi’nden Andrew Strominger ve Hawking ile birlikte kara delikler üzerine yayımlanmayı bekleyen iki makale daha yazdı.
.
14 Mart’ta hayatını kaybeden Hawking uzayla ilgili görüşlerini şöyle dile getirmişti:

“Yeryüzündeki yaşamın, aniden çıkabilecek bir nükleer savaş, genetiği değiştirilmiş bir virüs gibi felaketler ve giderek artan başka tehlikelerle yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna inanıyorum. İnsanoğlunun uzaya gitmediği sürece bir geleceği olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden, insanların uzaya ilgi duymasını teşvik etmek istiyorum.”

Previous post
Hindistan’da kum fırtınası: En az 97 kişi hayatını kaybetti
Next post
Bahçeli'den 'FETÖ seçmeni' çıkışı, Akşener ve Kılıçdaroğu'ndan yanıt