Ana SayfaGüncelHDP adayı ‘Afro-Türk’ Yalçın Yanık: Sınırsız ve sınıfsız bir dünya istiyorum

HDP adayı ‘Afro-Türk’ Yalçın Yanık: Sınırsız ve sınıfsız bir dünya istiyorum

HABER MERKEZİ – Afrika kökenli Türkiyeli Yalçın Yanık, İzmir’de HDP listesinden 1’inci bölge 3’üncü sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. Neden milletvekili adayı olduğunu ve vaatlerini anlatan 40 yıllık saya işçisi olan Yanık, “Sadece Afrika kökenli azınlıkları değil, Türkiye’deki bütün azınlıkları, haksızlığa uğrayan bütün unsurların temsiliyetini de kendimde hissediyorum” diyor ve ekliyor: “Sınırsız ve sınıfsız bir dünya istiyorum.”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 24 Haziran erken seçimlerinde milletvekili adayı olarak gösterdiği dikkat çekici isimlerden biri de Yalçın Yanık.

İzmir’de 1’inci bölge 3’üncü sıra adayı olarak gösterilen Yanık, 40 yıllık saya işçisi olan Afrika kökenli Türkiyeli.

HDP’den aday gösterilen Yalçın Yanık’la birlikte Türkiye siyasi tarihinde ilk defa Afrika kökenli bir yurttaş da milletvekili adayı oldu.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) kuruluş sürecinden bu yana Emek Meclisi içinde de görev alan Yanık, geçtiğimiz yıla damgasını vuran saya işçilerinin mücadelesinde de öne çıkan isimlerden biri oldu. Yine bir grup arkadaşı ile birlikte saya işçilerinin haklarını savunmak için Deri, Kundura ve Ayakkabı İşçileri Derneği’nin kuruluşunda yer aldı.

Yalçın Yanık, neden milletvekili adayı olduğunu, vaatlerini ve HDP’yi tercih gerekçelerini Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Ahmet Kanbal ve Ruken Demir’e anlattı.

Milletvekili adayı olma süreci

Emekçiler ve ezilenlerin arasında bulunması, onlarla dayanışma içinde olmasının kendisi için adaylık sürecinin yolunu açtığını dile getiren Yanık, “Çünkü ben bunların sadece yerelliklerde değil, başka alanlarda da sürdürülmesi gerektiğine inanıyorum. Propagandasının yapılması gerektiğine inanıyorum ve bu nedenle HDP’den aday oldum. Bu tabii ki benim için pozitif bir ayrımcılık. Sadece Afrika kökenli azınlıkları değil, Türkiye’deki bütün azınlıkları, haksızlığa uğrayan bütün unsurların temsiliyetini de kendimde hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Seçim vaatleri

Yanık, seçmenlerine dair vaatlerini de şöyle anlattı:

“İşçilerin, emekçilerin, mültecilerin sorunlarını herkesin duyabileceği yüksek bir sesle dile getireceğiz. 12 Eylül Anayasası ile işçilerin, emekçilerin sorunlarının hiçbir şekilde hallolmayacağını söyleyeceğiz ve yeni bir kurucu anayasa yapılmasını isteyeceğiz. Bu anayasada da en fazla işçilerin, emekçilerin seferberliği ile olacak. Bize bu güne kadar vaatler vererek, bizi bu kötü koşullarda yaşamaya mahkum edenleri teşhir etmek ve onlardan hesap sormak için. Çünkü ezilenler, sömürülenler, işçiler ben kendimi bildim bileli bir gün iyi gün yüzü görmediler. Bunun hesabını sormak için, bunun bu anayasa ile olmayacağını kurucu bir anayasa ile olacağını yüksek sesle dile getirmek için HDP’den adayım. Bu topraklar bütün insanlığa ait topraklar. Mültecilere de bu toprakların asıl unsurları imiş gibi haklarını vermek gerekiyor. Sınırsız ve sınıfsız bir dünya istiyorum. Sınırların kaldırılması için mücadele ediyorum. Bugün İsrail’in Filistinlilere yaptıklarını görüyoruz. Kim ne kadar yüksek sesle kınarsa kınasın maalesef kimse bir yaptırım uygulayamıyor. Bunu tek yaptıracak olan devrimciler, sosyalistler, komünistler, işçiler, emekçilerdir. Yeryüzünde bundan yegane bir güç yok.”


*Bazı tahminlere göre Afrika kökenli Türkiyelilerin sayısı 100 bine ulaşsa da Ege bölgesi dışında fazla bilinmiyorlar.

Piroğlu’ndan Tosun’a: HDP adayları hedef ve amaçlarını Karınca’ya anlattı




Önceki Haber
Dünya piyasalarına Türkiye uyarısı
Sonraki Haber
TL’de kayıplar hız kesmiyor: Dolar 4.92'yi gördü