Ana SayfaGüncelHDP: Bakanlar Kurulu’na KHK yetkisi, seçim sonrası ne yapılmak istendiğinin açık göstergesi

HDP: Bakanlar Kurulu’na KHK yetkisi, seçim sonrası ne yapılmak istendiğinin açık göstergesi

HABER MERKEZİ – Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren tasarının Meclis’te kabul edilerek yasalaşmasına tepki gösteren HDP Sözcüsü Bilgen, bu adımın ‘güçler ayrılığının nasıl tasfiye edildiğini’ gösterdiğini belirterek, “Seçim kararı alınmışken son dakika operasyonuyla yetki almak, önümüzdeki dönemin kaos içinde yönetilme eğilimini ortaya koymaktadır” dedi. Öte yandan CHP, Bakanlar Kurulu’na verilen KHK çıkarma yetkisini AYM’ye götüreceğini duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Bakanlar Kurulu’na Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren “Yetki Kanunu Tasarısı” Meclis’te kabul edilerek yasalaşmasını değerlendirdi.

Bilgen, “Tümüyle keyfi bir yaklaşımdır. Bu tutum güçler ayrılığının nasıl tasfiye edildiğini ortaya koymaya yetmektedir” dedi.

Meclis’ten geçen KHK çıkarma yetkisi düzenlemesinin, “24 Haziran sonrası Türkiye’sinin hangi hale sokulmak istendiğinin açık göstergesi” olduğunu da söyleyen Bilgen, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar bu suç işlendi. KHK’lar usulüne uygun çıkarılmadı. Bütün uyarılarımıza rağmen ısrarla hayatın tüm alanlarını düzenleyen konularda KHK’lar çıkarıldı. Meclis kapanırken, seçim kararı alınmışken, son dakika operasyonuyla yetki almak da önümüzdeki dönemin kaos içinde yönetilme eğilimini ortaya koymaktadır.

Böyle bir yetki yasasının Türkiye hukuk sisteminde örneği yoktur. KHK’nın kapsamı da bellidir. Anayasa ile tarif edilmiş alanları KHK ile değiştirmeye kalkmak normlar hiyerarşisini yok etmeye kalkmaktır.”

CHP AYM’ye taşıyor

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Bülent Tezcan da Bakanlar Kurulu’na verilen KHK çıkarma yetkisini pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.

Ne olmuştu?

Bakanlar Kurulu, 24 Haziran’a alınan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi KHK çıkarma yetkisi talep etmişti.

Hükümetin, Bakanlar Kurulu’na, seçimler sonucunda cumhurbaşkanının resmi olarak göreve başladığı tarihe kadar geçerli olacak şekilde KHK çıkarma yetkisi verilmesini amaçlayan Yetki Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na da sunulmuştu.

Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren düzenleme, dün Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla beraber Bakanlar Kurulu’na kamu kurum ve kuruluşları kurulması, kaldırılması, üst kademe yönetici atama gibi birçok yetki veriliyor. Yetkinin kapsamı ise şöyle:

  • Kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerinin düzenlenmesi.
  • Kanunlar ve KHK’larda yer alan tüzük, Bakanlar Kurulu, İcra Vekilleri Heyeti, İcra Vekilleri Heyeti Kararı, Bakanlar Kurulu Kararı, Bakanlar Kurulu Yönetmeliği, Hükümet, Başbakan, Başvekil, Başbakanlık, Başvekalet, sıkıyönetim, nizamname, kanun tasarısı gibi bazı ibarelerin değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması veya bu çerçevede kanunlar ve KHK’larda yer alan ilgili hükümlerin yeniden düzenlenmesi.
  • Mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgilerinin yeniden belirlenmesi.
  • Uygulama imkânı kalmayan kanun ve KHK’ların yürürlükten kaldırılması.
  • Kanun ve KHK’larda yer alan bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri, personeli ve teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, üst kademe kamu yöneticilerinin atanmaları ile görevlerine son verilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesinin sağlanması.
  • Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisine ilişkin hususlara dair hükümlerin düzenlenmesi, değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması.
Previous post
Japon parlamenterin 'Bekar kadınlar devlete yük' sözlerine tepki
Next post
Karaman'da bir kişiyi linç ettirmeye çalışan zabıta açığa alındı