Ana SayfaDünyaHDP ve CHP’den ‘Filistin’ açıklamaları: Katliam var

HDP ve CHP’den ‘Filistin’ açıklamaları: Katliam var

HABER MERKEZİ – ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den taşınarak Kudüs’te açılmasını protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralananların sayısı artıyor. İsrail’e tepki gösteren HDP ve CHP’nin yaptıkları açıklamalarda, eylemcilere karşı kullanılan şiddetin ‘katliam’ boyutuna ulaştığı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kararıyla Tel Aviv’den taşınan ABD Büyükelçiliği bugün Kudüs’te açıldı.

Yüz binden fazla Filistinli ise Nakba Günü öncesine denk gelen açılışı protesto ediyor, sınırdaki telleri geçerek “Filistinlilerin 70 yıldır mülteci olmaya ve zorlu koşullara adapte olmadığının ve olmayacağının mesajının verileceğini” söylüyor.

Şu ana dek İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu en az 52 Filistinli hayatını kaybederken, yaklaşık 2 bin 400 eylemci de yaralanmış durumda.


Nakba arifesinde ABD, elçiliğini Kudüs’e taşıdı: Filistinliler ayakta, onlarca kişi hayatını kaybetti


Türkiye’de hükümet cephesinden gelen sert açıklamaların ardından muhalefet partileri HDP ve CHP de İsrail’in saldırılarına tepki gösterdi.

HDP’den BM’ye çağrı

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından yapılan yazılı açıklamada, Filistinli göstericilere karşı kullanılan şiddetin ‘katliam’ boyutuna ulaştığı belirtildi.

İsrail Hükümetini en sert şekilde kınadığını ve protesto ettiğini belirten HDP, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar dilerken, bu vahşete sebep olan İsrail Hükümetini en sert şekilde kınıyor ve protesto ediyoruz. Filistinliler için “Büyük Felaket” olarak tanımlanan Nakba’nın yıl dönümüne denk getirilen Kudüs’ü başkent yapma girişimi tam anlamıyla bir provokasyondur. Bu çok tehlikeli provokasyona karşı başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kamuoyunu ve tüm sorumlu hükümetleri acilen göreve çağırıyoruz.

Birleşmiş Milletler’in bugüne değin sorumluluk sahibi olduğu Filistin sorununda her zamankinden daha fazla inisiyatif geliştirmesi ve bu vahşetin derhal durması için önleyici rolünü oynaması gerekmektedir.

İsrail Hükümetini, Filistin ve İsrail halklarının barış içinde yaşayabilmeleri için bu tür provokatif girişimlerden uzak durmaya çağırıyoruz. Filistin Halkının özgürlük mücadelesi ve haklı direnişi ile dayanışmamızı bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz.”

CHP: Gazze’de katliam var

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan ise partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında İsrail güçlerinin Filistinlere yönelik saldırısına tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ı da eleştiren Tezcan, “Gazze’de katliam var, bu katliamı kınıyoruz” dedi.

Tezcan, “Bu büyük utancı insanlık ve halklar hak etmiyor. Trump ve İsrail, Orta Doğu’nun bağrına hançer saplamıştır. Bu uygulamalar barışa değil, savaşa davetiye çıkaran uygulamalardır” diye konuştu.




Önceki Haber
HDP'nin seçim bildirgesinde 'Yeni Yaşam' vaadi
Sonraki Haber
Demirtaş'tan Filistin çağrısı: İstanbul’da büyük bir miting yapılmalı